måndag 30 juni 2025

Resande supportrar

 

Arsenals supportrar på resa till Huddersfield för att möta Grimsby Town i semifinalen i FA-cupen och idag kallats det för arrangerade supporterresor. Stationen är Kings Cross den 21 mars 1936 och Arsenal vann med det enda målet av Ray Bowden. Bilden finns i Phil Soars bok ””Official history—-Arsenal. Klubben vann också finalen på Wembley mot Sheffield United med samma siffror och målet gjordes av Ted Drake.


Tjuvaktiga barn

 Så löd rubriken i tidningen Upsala den 21 augusti 1894

Fem gossar, 8 och 9 år gamla, hafva idag varit inställda i polisen för tillgrepp af kaniner, jernskrot m m. Gossarne erhöllo sträng varning och torde, om de ånyo beträdas med tjufnad, blifva intagna å korrektionsanstalt.

Stölder som mindre barn var inblandade i var förstås ingen ovanlighet även under detta sekel.

(Tidigare publicerat)

Fornborgen i Husby-Långhundra

 I Husby-Långhundra socken i Uppland finns förutom fornborgen Broborg även en annan fornborg om man åker in till byn Hönsgärde och svänger in mot det berömda gravfältet strax öster om byn. Man åker på en liten byväg och förbi ett par kraftledningar och efter lite tag så kommer man fram till ett skogsparti på höger sida. Fornborgen ligger på en höjd mellan 25-40 meter ovanför havsytan och är i storleken 220x70 meter, bestående av en stenmur som sträcker sig mer eller mindre runtom.


Källa: Fornlämningsregistret; Husby-Långhundra nr 193

Källnot: Se även denna notis:

Akter om Getåolyckan

 I förra månaden skrev jag om Getåolyckan som krävde officiellt 41 människors liv och är den svåraste tågolyckan i Sverige. Den 11 april 1919 behandlade civildepartementet om att utbetala ersättning till A Zvennerstedt när denna person skulle begrava två av sina anhöriga. Samma dag var också följande akt;


Ang. bemyndigande för järnvägsstyrelsen att till maskinisten P. W. Peterson utbetala viss ersättning i anledning av hans sons död vid järnvägsolyckan i Getå m.m. 

Det var fyra olika akter som behandlades på Civildepartementet under våren 1919 om utbetalning av ersättning angående begravningar för Getåkatastrofens offer.

Källa: Svarskatalogen, "Konselj"

Mutbrottet 1913

 Den 29 november 1913 skulle West Bromwich möta Everton på bortaplan och den berömde backen i klubben som hette Jesse Pennington skulle få 55 pund för att hans klubb inte skulle vinna matchen. Fast Pennington var lojal mot sin klubb, han meddelade detta till dem och syndaren kunde gripas samt försättas i fängelse i fem månader. Pennington spelade 435 ligamatcher för West Bromwich utan att göra något mål för dem mellan 1902-22, vann ligatiteln med klubben 1920 och spelade 25 landskamper för England.


Källa: AFS; "Today in football"

(Tidigare publicerat)

lördag 28 juni 2025

Notiser

 Löjtnant Scott

År 1946 föddes travaren Löjtnant Scott som vann Kriteriet som treåring och Derbyt som fyraåring samt Svensk mästerskap som tioåring 1946. Han startade 226 gånger och 44 av dessa
Källa: Blodbanken

Liverpools första mållösa ligamatch

Den 25 november 1893 och klubbens första säsong i ligan, det var mot Newcastle United på bortaplan som var Liverpools första mållösa match i ligan (i gamla division 2).
Källor:
lfchistory.net
Pead Brian, Liverpool A complete record”, Derby, 1990

Tragedi för Storjungfrun

En olyckligt händelse inträffade 1908 för fyren Storjungfrun (sydost om Söderhamn) när både fyrmästaren och fyrbiträdet drunknade sedan de hade hamnat i en råk mittemellan fyrplatsen och fastlandet.
Källa: Fyrwikin

Brentfords fyramålsskytt

När Brentford vann med 7-3 mot Coventry i division 3 (Södra) den 23 oktober 1926 så gjorde Patsy Hendren fyra av målen (varav två på straffar). Han var då 37 år gammal och även en bra cricketspelare, han kom tillbaka till Brentford som han hade spelat för i en match tidigare från just Coventry. Hendren var en katolik och gick ur tiden i början på oktober 1962 (63 år gammal).
Källa: Wikipedia engelskspråkiga 

Folkhögskolorna under 1875-76

I Sverige fanns under läsåret 1875-76 sexton folkhögskolor och 653 studerande.
Källa: Tidningen Upsala 23 januari 1877

Hållit nollor säsongen 1914-15

De målvakter som hade hållit nollan flest gånger i engelska ligans högsta division under säsongen 1914-15 var Walter Smith (Manchester City) 16, Hubert Pearson (West Bromwich) 16, Teddy Davison (Sheffield Wednesday) 13 och Jerry Dawson (Burnley) 13; 38 ligamatcher var det.

P g a difteri

Ett utbrott av difteri i Tierp gjorde att två skolor fick stängas i november 1905 och det gällde skolorna i såväl Degerbo som Yttre.
Källa: Tidningen Upsala 16 november 1905

Kallt i Bollnästrakten 1870

Visserligen brukar det vara kallt i februari och under denna månad var det uppåt 40 minusgrader i Bollnäs med omnejd.
Källa: Dagens Nyheter 21 februari 1870

Portugals rekordhållare

Eusebio gjorde 473 mål på 440 matcher för Benfica från Lissabon och han har målrekordet för storklubben som han vann ligan med vid elva tillfällen mellan 1960-75.
Källor:
Fotbollrecords 2013 (Internet Archive)
Wikipedia engelskspråkiga

fredag 27 juni 2025

Gruvdöden i Falun 1776-1800

 Av de som dog i Falun och Kopparbergs församling mellan 1776-1800 var 450 gruvarbetare och det totala antalet avlidna var 1 099 individer. Av dessa dog elva procent i gruvolyckor medan 28 procent dog i lungsot. Medelåldern för de gruvarbetare som dog var 50 år.


Källa: Sigvard Montelius, "Falu gruva-Ett dödens väntrum", Ymer, 1968

(Tidigare publicerat)

Hugh Fergusons tragiska död

 Den 8 januari 1930 påträffades Dundeespelaren Hugh Ferguson död under en gaslampa i klubbens träningslokal. Han hade tidigare spelat för Cardiff och spelat landskamper för Skottland.

Källor:
allfootballers.com(abonemang krävs)
http://www.11v11.co.uk%20(football/ today)

(Tidigare publicerat)

Paddlade kanot över Östersjön

 Från Uppsala Nya Tidning den 11 juli 1903


I kanot öfver Östersjön. Handelsbiträdet H Wiggelin, som i förlidet år företog en kanotfärd från Fårösund till Stockholm, ankom efter en liknande färd, som har tagit 26 timmar, i förgår afton till Landsort.

Ett stycke idrottshistoria som det är en händelse som har inträffat.

(Tidigare publicerat)

Kånna kyrka söder om Ljungby

Två bilder på Kånna kyrka i Småland vars kyrkorum är medeltida och kyrkan är daterat till 1174, troligen var den ingången till en föregångare. Kyrkan har kalkmålningar från 1200-talets sista kvartal. Kånna kyrka ligger strax söder om Ljungby.


 

tisdag 24 juni 2025

Orrjakten som slutade olyckligt

 Mitt under brinnande krig så inträffade denna händelse utanför Sundsvall.

Uppsala Nya Tidning 1 mars 1916
23-årige lägenhetsinnehavaren Vilhelm Nilsson i Tuna var i söndags ute på orrjakt. Låsmekanismen krånglade dervid så att skottet gick bakåt och Nilsson fick pannbenet krossat. Han fördes omedelbart till Sundsvalls lasarett, där han dagen därpå afled. Han efterlämnade hustru och dotter.
Nu känner jag inte till vapnet och inte heller vad han visste om vapen. Jag kan inte låta bli att kommentera detta, men jag antar att han missade på något vis att kontrollera vapnet. Man tänker på den händelse som utspelades i Balingsta socken ungefär nio år tidigare. Kan citera lite grann ifrån denna artikel; Sonen till en hemmansägare, Frans Olsson som var hemmahörande i Böksta i Balingsta socken, skulle skjuta kråkor med ett vapen som inte har använts på sexton år och det slutade förstås illa. Vapnet "exploderade" med följden att han skadade ena handen så svårt att amputation tycks vara väldigt nära. Gravrost är ett rostbegrepp som i synnerhet drabbar vapen och jag förmodar att detta vapen var belagt med rost. Ett vapen som inte har blivit använt på sexton år och jag förmodar att detta vapen också inte har använts under längre tid.

(Tidigare publicerat)

Frigiven straffånge

 Andreas Fredrik Alexander Nilsson som föddes i november 1859 i Adolf Fredrik församling i Stockholm gjorde sig skyldig till 33 stölder. Han dömdes bl a till ett år för stöld och nio månader för våld sedan han hade gått till attack mot en av ämbetsmännen inom detta brottsmål. Han satt då i fängelset mellan 20 januari 1876 till 19 juni 1877.


Källa: Svarskatalogen

(Tidigare publicerat)

söndag 22 juni 2025

Båtolycka på mitten av 1200-talet

 Någon gång under mitten av 1200-talet så var ett sällskap på väg över Vänern från Dalsland till Västergötland för att där vara med i en gudstjänst. När dom var ungefär halvvägs över så hände det någonting så i stort samtliga omkom, om det var storm eller missöde med båten får vi nog aldrig veta.

Källa: Fornlämningsregistret

Mannen som var chef för räddningsinsatserns

 Carl Palm som levde mellan 1899-1993 ledde arbetet med att rädda danska motståndsmän och judar till Sverige under andra världskriget. Han blev 1939 chef för säkerhetstjänsten och två år senare föreståndare för gräns- och passkontrollen i Helsingfors. Han blev också den svenska kontaktpersonen för den underjudiska rörelsen Syklubben och en rörelse med hjälp av roddbåtar förde över människor till Sverige som skulle har dött i tyskarnas koncentrationsläger. Han skall inte förväxlas med den Carl Palm som levde mellan 1844-1902 som var svensk militär och riksdagsman. Han var född i Eds socken i Värmland och kapten vid Nerikes regemente.

Källor:

NE (CD-rom),, "Carl Palm"

fredag 20 juni 2025

Grand Hotell Hörnan i Uppsala

 Hotellet ligger längs med Fyrisån vid korsningen Östra Ågatan-Bangårdsgatan i Uppsala och själva byggnaden blev uppfört 1907. Det är ett anrikt hotell som inte ligger så långt ifrån järnvägsstationen och som nu har varit stängt i tre månader p g a renovering. Det var inte alls meningen att huset skulle renoveras utan bara installera en ny hiss.

Källor:
Hemsidan
Johnsson Anders, "Fånga platsen", 2008

onsdag 11 juni 2025

Sockerbruk i Uppland???

 Från Stockholms dagblad 27 november 1890

Sockerbruk i Uppland. Förslag är väckt om anläggandet af ett sockerbruk i Tierp. En framstående man har lofvat insätta i företaget 80 000 kronor. Försökodling med betor i Uppland har utfallit gynsamt, berättar tidningen Upsala.

Det verkar var ett storslaget projekt, men man undrar hur det gick med dessa planer som jag inte har tagit reda på ännu. Men någon läsare eller besökare kanske vet mer om detta projekt.

(Tidigare publicerat)

Chippenham United

 Denna klubb fanns 1900 och kom med i Western League 1949 och vann dess andra division redan under den första säsongen. Klubben åkte ur den högsta divisionen i Western League 1958 och drog sig två år senare med upplösningen av klubben ytterligare två år senare. Den främsta placeringen är fjärdeplatsen 1951 och klubben deltog även i FA-cupen. Tyvärr nådde klubben aldrig den första omgången och de spelade endast i kvalomgångarna som de nådde till den fjärde kvalomgången vid två tillfällen (säsongerna 1953-54 och 1955-56). Klubbens första match i FA-cupen var Radstock Town som de vann med 6-1 och åkte ur i nästa omgång mot Trowbridge Town. Den sista matchen var i den första kvalomgången säsongen 1961-62 då de föll med 2-6 mot Cheltenham Town. Enligt enfa.co.uk är det sexton spelare som har haft en anknytning med en eller flera ligaklubbar och det är bl a Dougie Baldie som gjorde fyra mål på åtta matcher för Bristol Rovers 1946-48, Colin Gill som stod i en ligamatch för Swindon Town säsongen 1955-56 och spelade för ett antal icke-ligaklubbar och på Irland samt Harold Jarman som kanske lyckades bäst med 452 matcher/117 mål för Bristol Rovers mellan 1959-73 och 40/8 för Newport County (spelade även för New York Cosmos i NASL). De flesta spelarna hade en anknytning med Bristol Rovers och spelade vid enstaka fall även för andra klubbar.

Källor:

enfa.co.uk
http://www.neilbrown.newcastlefans.com/ (spelarlistor för varje i ligaklubb i England och Skottland från 1946-2014)
Wikipedia engelskspråkiga 

Årjängs Stora Sprinterlopp 2000

 Årjängs Stora Sprinterlopp har körts sedan 1952 då Lord Peter vann med Ragnar Thorngren i sulkyn och sedan dess har flera kända eller legendariska travare vunnit detta sprinterlopp. För att nämnda några stycken så vann Frances Bulwark 1954, hennes son Frances Nibs vann 1965, Molnets Broder 1974, Madison Avenue 1977, The Onion 1984, Callit 1987 o 1988, Copiad 1994, Fridhems Ambra 1999, Igor Brick 2001, Victory Tilly 2002 och Lavec Kronos 2010.
I 2000 års upplaga vann Igor Brick med Örjan Kihlström i sulkyn till vinnaroddset 8,00 på tiden 1.12,0. Favoriten Victory Tilly (Stig H Johansson) blev slagen med endast huvudet och landade på samma tid som Igor Brick. Victory Tilly som vann Elitloppet samma år startade från spår 9 och hade som sagt bakspår, hade han haft spår 1-6 hade det blivit seger. Petit Aubiouse med Jim Frivk i sulkyn blev trea på tiden 1.12,3. In på upploppet ledde Alv Richcrop loppet och ute i spåren kom både Victory Tilly samt den som låg ännu mera bak i fältet—-Igor Brick. Alv Richcrop blev fyra och Eastender blev femma.

Källor: 

Banprogram Årjäng (Sprinterloppet)
travsport.se
Filmen på loppet på YouTube 

torsdag 5 juni 2025

Bjälbo socken 1749

 Skribenten var i Bjälbo som ligger cirka 7-8 kilometer utanför Skänninge i Östergötland och året 1749 som var den första folkräkningen som Tabellverket stod för. Socknen hade 475 invånare som var fördelade på 51 hushåll. Det fanns 88 gifta par, 149 ogifta ungdomar, 123 barn under 15 år, två änklingar, 25 änkor och 17 torpare med utan utsäde.

Källa: Folkräkningsrspport, Tabellverket 

söndag 1 juni 2025

Från banorna

 För information, se tidigare sammanställningar inom taggen ”Från banorna”.

BENGTSTORP

Den ligger inte så långt ifrån Gyttorp i Västmanland och där har det funnit både ett kalkbrott samt ångsåg. Enligt gjordes själva banvallen av skrotsten och båda objekten hade spårsystem. Efter 1917 ägdes iallafall ångsågen av Vikers AB.

LJUNGBY

Det fanns två tegelbruk på orten som låg i närheten av stationen och dessa tegelbruk var det drygt en halv kilometer emellan. Enligt en karta från 1950 var det ett järnvägsspår mellan dessa två bruk.

NOL

På denna ort har funnits ett trallspår till Nols-Norrgård.

GYTTORP

På själva anläggningen där man tillverkar sprängmedel trots ett par svåra olyckor (ett exempel var i oktober 1964 då nio personer dödades vid en explosion). Denna industri har haft elva kända motorlok för mig varav sex var i drift samtidigt. Sex av loken var tillverkade av Simplex i England och samtliga tillverkades under 1950-talet.

KOSKIVARA

År 1903 anskaffades slipers och ”torvbäringsspår” fr Carl Ström i Stockholm för att prova bryta torv i den nordligaste delen av landet. Objektet ligger ca sex mil söder om Gällivare och vid ett senare tillfälle kom ett torvverk till platsen. Spåret var 850 meter långt som bestod 5-kilosräler och man hyrde en lokomobil från Munktells. Själva upptagningen var troligen kortvarigt!!!

ROMANÄS

Vid Tranås ligger Romanäs Sanatorium och förr i tiden hade man på sjukhus samt sjukhem lokala transporter på en utdragen ”rälsslagen”bana, ofta 600 mm. På ett vykort som blev stämplat 1916 visar en smalspårigt bana i Romanäs. Man drog alltså vagnarna för hand och var ett sätt att göra en transport smidigare. 

SKEDE

Vid den småländska Skede låg Brostugans torvströfabrik och som anlades 1920, en av Smålands talrika torvindustrier en gång i tiden. Ut till torvmossen gick två separata banor med spårvidden 600 mm och inga lok är kända från detta objekt. Vagnarna drogs antingen för hand eller med lina.

KURRAVAARA

Denna objekt ligger cirka två mil norr om Kiruna och där fanns eller har funnit ett sågverk. I slutet på 1970-talet fanns det en tralla och ett antal slipers på platsen. 

HJÄRTUM

En trovströanläggning utanför Lilla Edet där man på 1920-talet började att bryta torv och där fanns det torvrivare, ströpress, cirkelsåg och en kort bana in till en torklada.

lördag 31 maj 2025

Antalet lok i Ramhäll

I Ramhäll i Uppland fann man malm under 1740-talet och sedan tog det lång tid innan man började att bearbeta malmen. Efter ett antal turer med att starta upp gruvan och olika nedläggningar så lades gruvan ner 1975. I Ramhäll har det funnit två olika spårvidder och det har varit lok på såväl 750 mm som 891 mm. På 750 mm har det funnits ett tryckluftslok som byggdes på platsen 1925 och fanns kvar tills skrotningen 1949. Man användes av ett tryckkärl på två kubikmeter som sattes på en s k Norbergsvagn. I Ramhäll har det funnits lok på 180-metersnivån och även på 230 samt 280 meter under jord. Förutom tryckluftsloket så har det funnit tolvvmotorlok varav sju var tillverkade hos Jenbacher Werke i Österrike varav sex av dem hade tjugo hästkrafter. Två lok tillverkades 1948 på ASEA i Västerås. Drygt hälften av loken blev transporterade dit efter de hade tjänstgjort vid en annan gruva. På 891 mm spårvidden användes ett ånglok som tillverkades på Helsingborgs mekaniska verkstad 1919 med tillverkningsnumret 57. Från Dannemora-Hargs järnväg anlades en åtta km lång bibana från Knaby till Ramhäll 1877 som trafikerades i början av järnvägsbolagets egna lok. Det egna Hb-loket hade tidigare använts i Ljusne i Hälsingland och kom därifrån 1923. Loket såldes och överfördes till Dannemora 1938 medan bibanan lades ner 1959, den hade då knappast varit trafikerat sedan 1951.

Källor:

Fornminnesregistret Riksantikvarieämbetet 
Freding Mats, ”Industrilok i Uppland”, 1991
Johnson Anders, ”Fånga platsen”, 2008

Vattenrännan vid Hyttön

 Från Hyttön i Norduppland går en flottningsränna till Bomhus och sågverket där, rännan anlades på 1890-talet som dessutom har blivit "avskuren" såväl av E4:ans båda sträckningar som järnvägen.


Källor
"Bebyggelsehistorisk inventering-Älvkarleby", Västerås, 1984
"Bygd att vårda", kulturmiljöer i Tierps, Älvkarlebys och Östhammars kommuner, Uppsala, 1984

(Tidigare publicerat)

I Flottsund finna denna

 I Flottsund finns denna avskärmade konstruktion och kan det vara från en tidigare bensinmack??? I den vita byggnaden på vänster sida på bilden inrymdes under början av 1980-talet en bensinstation. Det finns/har funnit en liknande konstruktion i tätorten Örsundsbro där jag känner att det har varit en mack.Denna artikel är också snudd på en efterlysning.


Staden som idrotten försvann

 I den schweiziska staden La Chaux De Fonds i kantonen Neuchatel bor 38 699 personer enligt en folkräkning från 2013. Stadens ishockey- och fotbollslag har vunnit det schweiziska mästerskapet och numera befinner sig båda i en lägre division.

Ishockeylaget vann mästerskapet sex gånger i rad mellan 1968-73 och finns numera i andra divisionen.
Fotbollslaget vann ligan 1953, 1954 och 1964, blev även cupmästare 1948, 1951, 1954, 1955, 1957 och 1961. Finns numera i den femte divisionen och säsongen 1986-87 vann de bara en ligamatch av 30 matcher med målfacit 22-97.
 
Källor:
 
https://en.wikipedia.org/wiki/HC_La_Chaux-de-Fonds
https://en.wikipedia.org/wiki/La_Chaux_De_Fonds
https://en.wikipedia.org/wiki/FC_La_Chaux-de-Fonds
http://www.rsssf.com/tablesz/zwithist.html

Victory Tillys sista start

 Victory Tilly startade vid 101 tillfällen och har den magnifika segerraden 70-12-4, alltså hade han en segerprocent på 85 som förstås imponerar. På auto kortdistans travade han på tiden 1.08,9 och startade för sista gången den 10 juni 2006 på travbanan i Östersund. Det var i Jämtlands Stora Pris som han vann med huvudet före Galaxy Chip Om och trea blev Triton Sund. Både Victory Tilly och Galaxy Chip Om slutade på tiden 1.13,1/2140aM, Victory Tilly ledde från start till mål och vann till oddset 1,36, enligt Travfakta gick han följande;

Tog ledn,fick bestämma,knappt undan
Övriga som var med i segerstriden!!!

Galaxy Chip Om; 3-par inv,fritt 200 kv,mkt bra avsl,nära.
Triton Sund; Utv led,höll farten bra i snabb avsl.
Crown Kemp; Rygg led,fick aldrig fritt,lite sparat.
Sun Protection; -par inv,lucka 250 kv,bra avsl; 73-oddsare om han skulle vinna.

Källor:
Travfakta, abonemang
travsport.se

Drunkningsolyckan på sjön Sävelången 1742

 Den 24 januari 1742 drunknade två män på sjön Sävelången under en fisketur antagligen. Det var 57-årige Pehr Pehrsson från Stora Håvared och 37-årige Anders Larsson från Wiik som drunknade den där dagen på sjön och de var också i sällskap med varandra.

Källa: slaktdata.org

fredag 30 maj 2025

Drunkning vid Gagnef kyrka 1883

 Den 17 augusti 1883 gick en man ner vid den s k färgbron vid Gagnef kyrka för att titta på fiskar och råkade förlora fotfästet med att han hamnade i Dalälven. Han hade hängt över ledstängerna när han i sin iver för att få se en fisk så han hamnade i de starka strömmarna. Draggningar gjordes och det tog ett tag innan de påträffade honom. 

Källa: Dalpilen 24 augusti 1883

Antalet ton stenkol från Billesholm

 Antalet ton stenkol som sändes från Billesholm i Skåne under vissa år under den första 30 åren på 1900-talet.

1908 47 004
1909 33 047
1910 45 100
1913 48 091
1916 44 144
1919 47 004
1924 35 622
1929 25 902

Källa: Richard Berglund, ”Billesholm”, 3/2010

torsdag 29 maj 2025

Okända på bilden (klickbar)


 Denna lite otydliga lagbild visar Wolverhampton Wanderers från mitten av 1880-talet som kan betraktas som eftrrlysning och finns med i Tony Matthews bok ”Wolves—-A complete record” från 1994, där bilden är tagen ifrån. Enligt bildtexten är namnen på spelarna och ledarna för länge sedan borta och kunde inte ta med i bildtexten. Lite längre upp på sidan så står det ett antal namn från säsongen 1883-84. I målet stod antingen Billy Caddick eller Ike Griffiths, sedan nämndes Alf Davidson, Tommy Cliff, Charlie Mason, Jack Baynton, Tom Blackham, James Hill, Arthur Lowdes, Jack Brodie, Ted Hadley, John Griffiths, Alex Pearson, Arnold Smith och Joe Waldron. Det kan vara någon av dessa spelare som finns med på bilden. Wolverhampton blev 1888 en av de tolv ursprungliga klubbarna i den nybildade ligan och klubben blev trea efter Preston och Aston Villa. Harry Wood som kom till Wolves 1885 från Walsall Swifts som 17-åring (född 1868 och dog 1951) och det är svårt att avgöra om han var med på bilden som unga spelare var på bilden. Wood blev senare mustaschprydd och en av de tongivande spelarna i laget under ligans tidigaste år. Skribenten har även tagit hjälp av; https://wolvescompletehistory.co.uk/


Ett litet kalkbrott i Jämtland

 Åslägden var ett mindre kalkbrott som drevs av ett par i Trångsviken som hette Nilsson i efternamn. Själva brottet hade namnet Nilssons stenbrott, men kallades ofta för Åslägdsbrottet och det övre brottet öppnades 1927 som drevs till 1938 när det nedre brottet börjades att brytas. Själva verksamheten pågick fram till 1979 och brottet hade en kort bana med spårvidden 600 mm. T ex under åren 1957-58 bröts det 45 000 ton kalksten som såldes till sulfidfabrikerna i Järpen och Hissmofors i samma landskap.

Källa: Jan Ericson, ”Industribanor i Jämtland och Härjedalen”, 2015

Torvindustrin i Bergsäng

 Denna torvindustri var belägen åtta kilometer norr om Hagfors i Värmland och under andra världskriget var det brist på stenkol hos Uddeholms järnverk, man började då att undersöka vad omgivningarna hade att erbjuda. Man föll på en plats inte så långt ifrån Bergsäng och började då bryta bränntorv på Åsmyren 1942. Året innan hade Uddeholm köpt två Svedala torvverk av typ I-18 och tio torvvagnar från Slottmöllans AB och under premiäråret sändes det 800 ton till järnverket i Hagfors och själva torvupptagningen skedde på båda sidor av vägen Hagfors-Bergsäng. Själva torvbrytningen pågick i drygt fem år tills stenkol ifrån utlandet kunde åter importeras. En liten järnväg anlades mellan Åsmyren och utlastningen vid vägen och den hade spårvidden 600 mm. Ett tvåaxlat motorlok från Bergsbolaget i Lindesberg från 1943 med tillverkningsnumret 1671 trafikerade banan. Loket hade en bensindriven Volvomotor på 41 hästkrafter och såldes som skrot i samband med nedläggningen 1947.

Källor:

Priedits Janis, ”Industribanor i Värmland”, 2020
Småbanebladet 1/1982

Notiser

 Jössehäradspolka

Folkdans som utförds av män med t ex frivolter och de måste ha en viss vighet i kroppen och denna polka har sitt ursprung i Värmland.
Källa: Norstedts uppslagsbok ”, 2003

Jokkmokks gamla kyrka

Denna kyrka är en åttkantig timmerkyrka som blev färdigt 1753 och den blev totalförstört i samband med en brand 1972, kyrkan blev återinvigt fyra år senare.
Källor:
Bebyggelseregistret Riksantikvarieämbetet 
”Norstedts uppslagsbok ”, 2003
Wikipedia svenskspråkig 

Andersens målskytte

Norrmannen Jörn Anderson gjorde 18 mål på 34 matcher för Eintracht Frankfurt säsongen 1989-90 i Bundesliga medan nästa säsong blev det endast fyra mål på 31 matcher.
Källa: Playning in Europe 1992-93

Sir John More

Han levde mellan 1761-1809 och en brittisk amiral som hade befälet över de styrkor som sändes till Göteborg 1809.
Källa: Norstedts uppslagsbok”, 2003

Le Havre

Den franska staden Le Havre som ligger vid floden Seines mynning grundades av kung Frans I 1517.
Källa: Norstedts uppslagsbok”, 2003

Minskat brännvinstillverkning

I slutet på september 1894 hölls ett möte bland bryggeriägarna i Östergötland för att minska produktionen av brännvin med 20 procent.
Källa: Södermanlands Läns Tidning 6 oktober 1894

Obesegrat på hemmaplan

Reading var obesegrat på Selma Park i 55 raka hemmamatcher i ligan från april 1933 till januari 1936. Under denna tid spelade klubben i division 3 (Södra) och de kom tvåa efter Charlton säsongen 1934-35 (endast segraren gick upp)och 3:a trea säsongen efter.
Källa: Rothmans Football Yearbook 1997-98

Norrtälje Tidnings utgivare

Under mitten av oktober 1896 reste Norrtäljes Tidnings utgivare till jämtländska Mörsil p g a sviktande hälsotillstånd. Han blev då ersatt av någon annan på tidningen.
Källa: Tidningen Upsala 20 oktober 1896

Båtrodden avbröts p g a olycka

När den klassiska rodden mellan Cambridge och Oxford hölls 1912 och då sjönk båda båtarna, tävlingen blev då avbruten.
Källa: Craig och David Brown, ”The book of sport list”, London, 1983

onsdag 28 maj 2025

Lybska Svanen

 Lybska Svanen var Gustav Vasas stora skepp när det köptes från Lübeck 1522 för 7 600 lybska mark och som var en stor summa på den tiden. Den 7 juni under detta år kom Lybska Svanen tillsammans med nio andra skepp till Slätbaken som är en djup vik i Östergötland mellan Söderköping och Norrköping. Detta fartyg hade många kanoner ombord och efter har varit belägringen av Visby så började Lybska Svan att ta in vatten och sattes på grund utanför Ölands norra udde 1524, den exakta platsen för förlisningen är inte känd (fast dykarna.nu anger att det har varit dykare nere vid vraket och även vid Svanen som inte ligger långt ifrån). Samma sak är det med själva årtalet för förlisningen eftersom vissa källor påstår att det var 1525 som förlisningen ägde rum. Förresten led Gustav Vasa av några förlisningar i början av 1520-talet som gjorde att den svenska flottan led förluster av sin marina krigsmateriel.

Källor:

Tidskriften Populär Historia 
Wikipedia svenskspråkig 
Åhlund Bertil Åhlund, ”Medeltida flottor i Östersjön”, i Tidskrift för Sjöväsendet, nr 2, 1991

måndag 26 maj 2025

Brian Glanville är död

 En av Englands främsta fotbollsjournalister har gått ur tiden och hans namn är Brian Glanville som levde mellan 24 september-16 maj 2025. Han skrev minnesord på The Guardian över avlidna fotbollsspelare och hans sista kända minnesord var över Peter McParlane som bl a spelade för Aston Villa och var betydande i cupfinalen mot Manchester United 1957. Minnesordet över publicerades så sent som den 5 maj i år och McParlane gick sin tur ur tiden dagen innan (91 år gammal). 
Brian Glanville arbetade som skribent samt journalist och skrev en självbiografi om Cliff Bastin som var en legendar för Arsenal och som han vann fem ligatitlar med klubben under 1930-talet redan som 19-åring. Arsenal var klubben som han höll på under hela livet.
Glanville har ett irländsk och judisk påbrå, det var hans far som var tandläkare som ändrade efternamnet till Glanville. Han såg sin första match när England spelade en krigsmatch (wartime game) mot Skottland 1942 och lite senare såg han Arsenal för första gången. 
Under sitt författarskap blev det 30  böcker, ett tjugotal noveller och åtskilliga artiklar som publicerades i nio volymer. Under den tidiga karriären drabbades han av polio och vårdades i hemmet under sju månader. Han var journalist på The Times och skrev i Sunday Times mellan 1958-92. Han hade även en egen spalt eller sida i World Soccer som är en världsbaserad fotbollstidning. Han har även skrivit åtskilliga minnesord över avlidna fotbollsspelare (både brittiska och från andra länder). Han genomgick kranskärlsoperation 2009 som inte hindrade honom att fortsätta med minnesorden och fortsatte att skriva i sin spalt eller kolumn på World Soccer även efter sin 90-årsdsg. Hans fru gick bort 2016 och lämnade efter sig fyra vuxna barn.

söndag 25 maj 2025

Ett familjeregister för Alnö socken

 Alnö socken i Västernorrlands län har ett familjeregister som upptog tiden mellan 1535-1800 och som verkar vara intressant. Texten är maskinskriven och detta innebär att vem som helst kan ta del i detta register som är utmärkt att studera hushållsstorleken innan exempelvis Tabellverkets tillkomst 1749. Familjeregistret finns inscannat på Svars-katalogen och (det går nu att titta på registret eftersom denna artikel publicerades 2008 på bloggen, maj 2025) abonnemang krävs för att kunna titta på detta register.

Ett exempel;

På Kyrkobolet bodde bl a följande familj

Olof Jonsson som föddes 1749 och han gifte sig med Brita Jönsdotter 1776, de fick sju barn och en av dessa var sonen Jöns som föddes 1782 och levde till 1791. En son som föddes 1794 fick ta över detta namn. Han som föddes detta år var fem år yngre än det näst yngsta barnet. Mannen dog 1812, de tre äldsta barnen dog tidigt och det är okänt när de andra barnen dog, hustrun dog någon gång under 1800-talet.

(Tidigare publicerat)

lördag 24 maj 2025

Sillbo

 Tegelbruket i Sillbo i Huddunge socken som ligger i nordvästra Uppland var förut fornminnesmärkt. I området för tegelbruket finns en bytomt, fyndplats och två områden med fossila åkermarker. Drygt 500 meter öster om tegelbruket finns det en bro som stenhuggare lät bygga under mitten av 1880-talet. Tegelbruket som tidigare haft en järnväg med eget rullande materiel är numera rivningshotat p g a dåligt skick.

Källor:

Fornminnesregistret Riksantikvarieämbetet 
Freding Mats, ”Industrilok i Uppland”, 1991
Johnson Anders, ”Fånga platsen”, 2008

John Miles

 John Miles levde mellan 1752-1808 och var född i London, han emigrerade till Amerika runt 1790. I Philadelphia låg han bakom en fabrik som tillverkade vapen och en musköt blev uppkallat efter honom, "The Miles Contract Musket", tillverkat i cirka 4 000 exemplar runt sekelskiftet 17/18-talen.

Källa: David Mills, "The illustrated directory of guns", Maidstone, 2005

(Tidigare publicerat)

Längs vägen


 Denna bild är tagen av en äldre mobiltelefon och en orsak till otydligheten, men själva fornlämningen är till höger om vägen (alltså längs med vägkanten).

Om man åker mot Almunge från Uppsala så kommer man till en vägkorsning där det bl a står Viggeby och rakt fram ser man ett område där det fanns ett boplatsområde en gång för länge sedan. Tidepokerna är stenålder, järnålder och bronsålder (någonstans under dessa tidepoker bodde det människor på platsen) är för denna boplats med en yta på 150x50 meter och under Almungevägens utbyggnad påträffade man bl a 1 härd, 1 stolphål och 3 nedgrävningar, man gjorde en C14-datering på härden och då fann man att det var från vendeltiden. Längs till vänster ser man Vedyxamasten och längre fram ser man skogen.

(Tidigare publicerat)

torsdag 22 maj 2025

Supergills morfarkombinationer

 Supergill som föddes 1985 och han vann flera travlopp i Nordamerika under sin karriär som travare och i Sverige har han 262 avkommor. De främsta är bl a Travelling Man, Staro Showbiz, Giant Diablo (vann Derbyt 2004, mor till D’One och Be The One), Euro Star Crown (vann Derbyt 2006) och Staro Family. Av hans avkommor så har  39 individer Speedy Crown som morfar (bl a Euro Star Crown) sedan kommer Valley Victory 16, Spotlite Lobell 12 och Tibur 12. Den sistnämnda är en intressant fransman med 912 svenskregistrerade avkommor mellan 1970-91 och flera av dessa vann storlopp. 

Källa: blodbanken.nu

tisdag 20 maj 2025

Nötning på rälsen

 I Södermanlands läns tidning den 2 augusti 1897 läsa om denna nötning under rubriken ”Från skilda håll”. Bilden är klickbar och från kungliga bibliotekets hemsida.



onsdag 14 maj 2025

På jakt efter Margareta Kristina Fröbergs födelsedata

 Nu är jag på jakt efter min mm mf m som föddes på mitten av 1820-talet, den andra augusti 1824 kan man skippa nu och då är chansningen i september 1825. Jo, det verkar stämma iallafall och i födelseboken står det att hon hette Kristina Fröberg och hon föddes i Frötuna socken den 14 september 1825. Föräldrarna var Nils Fredrik Fröberg och hans hustru Brita Larsdotter som bodde på Harängen.
 
Lite grann om familjen under 1820-talet
 
Fadern Nils Fredrik Fröberg, f 1796
Hustrun Brita Larsdotter, f 1797
Döttrarna
Margareta Kristina, f 1824
Oläslig förnamn Johanna, f 1825
 
Båda kretsade runt i husförhörsböckerna och jag är lite osäker vem man skriver om under denna tidsperiod, det kan också vara så att prästen eller någon i hans närhet blandade ihop dessa två flickor.
 
Familjen bodde först på pag 137 i husförhörsboken och sedan på pag 135.
 
Källor:
 
Födelseboken, Frötuna socken, 1803-34
Husförhörsboken, Frötuna socken, 1821-26

Om ett mord i Köpenhamn

 Denna notis är från Göteborgs-Posten den 28 augusti 1863 och skärmdumpar är hämtat från Kungliga biblioteket, en treårig pojke greps också eftersom hans far var skäligen misstänkt för detta brott (bilden är klickbart).




Priser på Alingsås torghandel 1893

 I Alingsås har skribenten varit i många gånger och har bl a korsat torget och den 30 september 1893 var det bl a dessa priser.

Potatis 3:50-4:00 per tunna
Ärter 15 kr per hekto
Råg.  10 kr per kilo
Nötkött 50-80 per kilo
Gädda 40-50 per kilo
Ägg 90-100 per tjog
Rädisor 5 per bunt

Källa: Alingsås Tidning 4 oktober 1893 (Kungliga biblioteket)

söndag 11 maj 2025

Storviks tegelbruk

 Det bolag som låg bakom tegelbruket vid Storvik i Gästrikland startade 1901 och hette då Nyrönnings Såg & Tegelbruk. Det uppfördes i princip omgående ett sågverk som brann ner 1911 och sedan byggdes upp igen. Tegelbruket var i drift fram till 1970 och år 1913 anlades ett drygt 600 meter långt stickspår från Gävle-Dala järnväg/SJ till tegelbruket och stickspåret användes till mitten av 1960-talet (revs senare). Samma år som stickspåret lades ut så lades även ut en bana med spårvidden 600 mm från bruket till lertaget. Denna bana var försett med linspel och byggdes ut lite grann, år 1954 anskaffades ett motorlok från Jenbacher Werke i Österrike och det var radiostyrt. Loket avställdes 1969 och finns nu hos en museiförening i Mariefred och loket har namnet Storvik.

Källa: Mats Freding, ”Industrilok i Gästrikland & Hälsingland. 1992

måndag 5 maj 2025

Mosstorp torvindustri

 År 1900 öppnades en torvfabrik vid Mosstorpsmossen som är torvtäkt sex kilometer sydväst om Fellingsbro i Västmanland och 700 meter norr om järnvägen som går mellan Arboga och Örebro. Driften drevs av ett bolag bestående av fyra man och den var intensivt arbete på mossen fram till 1920. År 1912 övertogs driften av Eriksson & Nordkvist och den sistnämnde son övertog rörelsen 1926, under hela 1920-talet var brytningen sporadisk (fabriken användes inte efter 1925 och revs efter en tid). En lantbrukare i trakten köpte torvtäkten 1943. Ett bansystem med spårvidden 500 mm började att anläggas i samband med driften inleddes under det tidiga 1900-talet och själva banan låg ca en halv kilometer ut på mossen. Själva vändskivorna flyttades aldrig medan spåren till dessa ändrades efter behov. Spåren var som längst 1 500 meter, på vintern drogs vagnarna av hästar medan på sommaren drogs vagnarna en o en. Stora delar av banan lades ner under 1920-talets första år och det som fanns kvar vid försäljningen 1943 var vagnarna.

Källor:

Fornminnesregistret Riksantikvarieämbetet 
Småbanebladet (SmB), 1/1978

Begravning i Torstuna

 Trots det var påsk så kom många människor för att se häradsdomaren C A Södergren som har varit såväl domare som åklagare samt nämnd i den östra domsagan. Runt hans stoft hade kransar blivit placerade.

Källa: Tidningen Upsala 28 april 1900

Olyckshändelse 1898

 Denna dramatiska händelse med dödlig utgång inträffade i Örsundsbro (Uppland) och nyheten är från Upsala den 23 juni 1898.




Kortlivade fotbollsklubbar i Uppland

 Hur definierar man en kortlivat fotbollsklubb??? Det finns nog ingen naturlig förklaring eller gräns till denna definition och iallafall under 30 säsonger, en del klubbar har under tio säsonger under sin tid som seriespelande klubbar. Det finns åtskilliga kortlivade klubbar i varje landskap som deltog i seriespel i ett par år för att sedan försvinna. I detta föredrag skrivs ett urval av exemplen i kommunvis och i utefterbokstavsordningen. Ett exempel är Altuna IF från Enköpings kommun och som bildades 1926 för sedan gå ur RF tre år senare, 1941 blev klubben återbildat och deltog i seriespel mellan 1948-50 (de blev 3:a och 6:a av sju lag i en lokal division 8-serie). 
I Enköpings sockenserie 1934 deltog Boglösa BK (enda kända säsongen tills vidare), Ekolsunds IF (bildat 1933), Hjälstaholms IF (bildat 1932 och deltog i fem säsonger i lokala serier under 1940-talet), Härkeberga IF (bildat 1932, seriespel 1938-41), Litslena IF (bildat 1930, deltog i seriespel fram till 1969), Långtora BK (bildat 1930, i seriespel mellan 1936-41 och Löt BK (bildat 1931 och 1934 var klubbens enda kända säsong).
De ovannämnda Härkeberga och Långtora slogs ihop för att bli Härlå IF under ett okänt år (troligen 1941) och denna klubb var i seriespel mellan 1941-48 i Västupplandsserien klass 2 som de vann säsongen 1944-45 med bara fem klubbar i och säsongen efter blev de 10:a av tolv klubbar (Veckholms IF vann och Enköpings SK som var i Allsvenskan 2003) blev 4:a. I denna kommun var det flera småklubbar som slogs ihop till en vardera klubb och ett exempel är Nordia från Grillby.
Inom Hebys kommun har i stort sett alla klubbar överlevt i seriespelet sedan de bildades och Runhällens SK bildades 1925 och var i seriespel mellan 1928-34. Den mera nuvarande klubben Runhällens BoIS bildades 1936 och har varit i seriespel sedan 1937. 
I Håbo kommun finns både äldre och nyare exemplen på kortlivade klubbar, IFK Bålsta deltog troligen inte i seriespel i början och den bildades 1922 som IFK Kalmar (Kalmar är en medeltida kyrka utanför Bålsta). Namnet byttes till IFK Bålsta 1925 och från 1933 med namnet Bålsta IF. Fotbollsföreningen i Bålsta bildades 2007 och mellan 2007-11 var klubben i seriespel med seriesegern i division 7 Södra Uppland 2009 och två år senare drogs antagligen klubben ur sedan de hade blivit sist i sin division 6-serie. De äldre exemplen är Nyckelby SK som var i seriespel i endast en säsong (1953-54), Skoklosters IF bildades 1936 och i seriespel mellan 1942-46 samt en nyare upplaga av klubben var i seriespel mellan 1984-2007 och FC Stallet var i seriespel mellan 1995-99. De mesta av kommunens kortlivade klubbar har kommit till under 2000-talet.
Knivsta är en nybildad kommun som en gång i tiden tillhörde Uppsala och där fanns Knivsta SK som bildades 2010 och drog sig ur division 7 (Västra) året efter. Långhundra IF var i seriespel mellan 1939-50 och en senare upplaga har också varit. Lagga SK var i seriespel mellan 1936-39.
I Roslagen finns bl a Norrtälje som är relativ stor i ytan och där finns åtskilliga exemplen. Några är Bergshamra SK som bildades 1932 och var i seriespel i drygt två decennier mellan 1936-59 och de lyckades vinna Upplands södra skärgårdsserie vid åtminstone fyra tillfällen. Björkö-Arholma bildades 1939 som bara Björkö IF i två år för att sedan deltaga i seriespel mellan 1948-52, Blidö IF bildades 1963 och har haft tre korta perioder i seriespelet och den senaste var 2012-13. Fasterna IK var i seriespel mellan 1935-55, Hysingsviks SK i seriespelet mellan 1940-57, Högmarsö IK bildades 1933 och hade troligen ingen seniorsfotboll tills klubben lades ner 1955, Ovansundets IK bildades 1933, i seriespel mellan 1935-46 och Roslagens Bildö var med mellan 2006-12. Ett annat kortlivat exempel är Singö IK som var med i seriespelet mellan 1949-52, Ununge IF 1935-55, Vätö IF mellan 1935-46 och slogs samman med Ovangrundet för att bilda Vätö IF 1946. 
I Sigtuna kommun har Märsta både haft f d bildande och nybildade klubbar och lagets stora fotbollsklubb är nog Märsta IK som bildades 1927 och har haft seriespel fr o m 1933 förutom ett avbrott mellan 1996-2005. Sigtuna SK var i seriespel endast under säsongen 1936-37, Tingslunda IK mellan 1943-54, Valsta-Syrianska bildades 1993, i seriespel 1994-2014 och i konkurs 2015, Eriksunds IK i seriespel mellan 1936-39 samt under säsongen 1952-53, Märsta AIF mellan 1982-94, Steninge SK mellan 1937-40 och Vidbo IK uppgick ett par år efter bildandet i Timgslunda och var i seriespel säsongen 1938-39.
I Tierp fanns bl a Tierp AIK som bildades 1928 och var i seriespel fram till 1948, Karlholms IF bildades 1925 och i seriespel mellan 1930-36 (Karlholms GoIF är den stora klubben på orten), Mehedeby IF bildat 1922 med seriespel mellan 1925-34 och Västlands IF bildat 1913 med seriespel mellan 1930-36.
Upplands-Bro har inte så många fotbollsklubbar och ett par exemplen på kortlivade klubbar; IK Hoppet 2008-12, Storm BoIS 2002-04, Aconcagua 1990-92, Håtuna IF 1936-46 och Västra Ryds IF 1949-54 samt Västra Ryds IS 1936-38.
I Upplands-Väsby finns inte så många bra exemplen som kan tas med i denna sammanställning; IK Navet seriespel 2013.
I den stora kommunen och Sveriges fjärde största kommun Uppsala finns också ett flertal exemplen som t ex IK Admir som bildades 1922 och kom inte med seriespel som varade mellan 1946-56. Supporterklubben till ishockeylaget Almtuna IS som kallats för Red Lions hade ett fotbollslag i seriespel 2005 och kom 8:a (nio klubbar) i division 7 Norra Uppland. Bengaliska FF var i seriespel mellan 2017-20, Björklinge BK mellan 1987-89,  Bälinge City 2013-18, Dalby SK bildades 1927, men har troligen aldrig seniorlag i fotboll, Gamla Uppsala IF 1935-41 (Gamla Uppsala SK eller GUSK bildades 1948), Gamlis IF 1999- 2011, Gottsunda IF seriespel 1984, IF Heimdal 1904-06 och 1911-14, handbollsklubben HK-71 fullföljde inte seriespelet 1973, Johannesbäck FF 2020-22, Lindbergsklubben 1973-78 och Malma IF 1931-34. Trots att man bara kommit till bokstaven ”M” så har ett flertal exemplen kommit upp och ändå är det bara ett urval. Ett annat exempel är det bolag som bedriver busstrafiken i staden och de hade ett lag i seriespel mellan 1989-91 som Uppsalabuss IF och ett par exemplen från landsbygden; Ålands SK bildades 1932 och i seriespel mellan 1941-52, Knutby BK (bildat 1945) seriespel 1945-47, Nolmyra BK 1945-47, Rasbokils IF (bildat 1933) mellan 1933-39 och Vänge GIK (bildat 1940) mellan 1941-60.
Vallentuna har haft några sammanslagningar av sina klubbar genom åren och ett par exemplen på kortlevande klubbar är Halls IK (bildat 1945) och i seriespel säsongen 1945-46. Hallbyns BK (bildat 1945) mellan 1946-51 och Karlbergs MK Vallentuna som var i seriespel 1988-89.
Klubbarna från Åland som tillhör Finland har haft klubbar som har spelat eller spelar i det uppländska seriesystemet. Tas ej inte med i denna sammanställning.
Älvkarleby har också haft kortlivade fotbollsklubbar som t ex SK Ore (bildat 1920) mellan 1929-33, legendariska bandyklubben SK Tirfing (svenska mästare 1930) hade ett fotbollslag i seriespel mellan 1930-33, Marma BK säsongen 1933-34, Upplandsbodarnas IK (bildat 1916) i seriespel 1918 och Östanå SK (bildat 1919) mellan 1922-27.
Österåker har också haft några representanter på kortlivade klubbar eller i seriespel för några klubbar. Några exemplen är Independiente (bildat 1991) mellan 1992-2008, Hacksta FF mellan 1993-97 och Rotten Commandos som var i seriespel säsongen 1985.
Avslutningsvis på den långa genomgången är Östhammar som kan komma med följande; Börstils SK (bildat 1948) mellan 1949-55, Forsmarks IK säsongen 1933-34, Morkarla IF (bildat 1940) mellan 1941-53, Valö IK (bildat 1928) mellan 1939-53 samt även Sunds IF (bildat 1921) mellan 1929-34 och Väskinge IK (bildat 1937) mellan 1937-43.

Källor:

klubbmarken.com
Privat tidningsarkiv
soderaljefotbollen.eu
svenskafotbollsklubbar.se



onsdag 30 april 2025

Vestaspelaren i Degerfors

 Lars Larsson kom från Uppsalaklubben IF Vesta till allsvenska Degerfors inför säsongen 1950-51 och spelade sin första allsvenska match i bortamatchen mot Djurgården den 27 augusti 1950 på Råsunda inför 15 246 åskådare, matchen slutade 2-2. Nästa match som spelades den 10 september mot GAIS hemma på Stora Valla och matchen spelades inför 3 712 åskådare. Lars Larsson gjorde mål efter 13 minuter på GAIS målvakt Kurt Torstensson och gjorde ett mål till i första halvlek, matchen vann de med 5-1. Under den första säsongen skulle det bli fyra mål på nio allsvenska matcher och totalt skulle det bli nio mål på 108 matcher. Under säsongen 1955-56 blev det ett mål på 18 matcher och målet kom i premiärmatchen för säsongen mot Sandvikens IF, denna match slutade 1-1. Denna säsong blev Degerfors sist i den högsta serien och åkte ut tillsammans med Norrby. Under hans sex år i klubben kom Degerfors trea vid två tillfällen, dels säsongen 1950-51 efter Malmö FF och Råå IF och dels 1953-54 efter GAIS och Helsingborg. Under den sistnämnda säsongen kan man även plocka ut två bortamatcher i början på säsongen, dels säsongens första match när de vann mot AIK på bortaplan med 2-1 den 2 augusti 1953 och dels mot Elfsborg den 30 augusti (även den borta på Ryavallen) som Degerfors vann med 4-3. Dessa två vinster var även klubbens enda fram till den åttonde matchen för säsongen när de hemmaslog Sandvikens IF hemma på Stora Valla. Det blev en landskamp för A-landslaget och det var mot Norge den 18 oktober på Råsunda i en mållöst match. Han levde mellan 1923-2010 och ligger begraven på Nya kyrkogården i Kristinehamn, enligt en obekräftad uppgift så studerade han i Uppsala.

Källor:

Allsvenskan i siffror, spridda årgångar (SFS)
Alsiö Martin, ”Hundra år med allsvensk fotboll”, 2011
svenskfotboll.se
Wikipedia svenskspråkiga

En attack mot tattarbostad

 En korrespodens i Varberg meddelade om allehanda händelser till Göteborgsposten som publicerades i tidningen den 6 mars 1873. I trakten av Åhs kloster hade under en tid under vintern en tattarfölje huserat, om man skriver på ungefär som tidningen skrev. Tattarna hade tillägnat sig kvacksalveri och med spådomar försökte de bota sjuka djur och i synnerhet kreatur. Det som gjorde att bägaren rann över hos tre män var p g a dessa tilltag. Det stod ingenting om vilken tid det var på dygnet som händelsen inträffade. Dessa tre män som antagligen var bördiga ifrån området "besökte" ett hem som beboddes av tattare. De söndersköt fönstren, slog sönder dörrarna med yxa och misshandlade mannen i huset. Den drabbade mannen var innan händelsen döv på ena örat och p g a möjlig kännedom om hans omständighet så fick han också ett slag över det friskna örat. Nu trodde dom att han har blivit helt döv och när denna händelse blev känd så jagade lagens män de skyldiga som ej kunde påträffats. En teori var att de hade hunnit lämnat landet för att emigrera till Amerika.

(Tidigare publicerat)

Stockholms brandkår 1878

 Brandkåren i huvudstaden larmades vid 126 tillfällen under året 1878 och det var 49 av dessa som de fick rycka ut till eldsvådor. Vid 69 tillfällen var det frågan om soteld och enligt notisen var det sju gånger i följd som hade orsakat av falsk larm. En gång ryckte brandkåren ut på grund av övning och då förstår man att brandkårens policy var ungefär likadant under denna tidsperiod som idag. Brandkåren måste öva på utryckningar även under 1870-talet och det var en notis som jag hittade i Dagens Nyheter som kom ut på marknaden den 2 januari 1879. Notisen var inte stor och det var inte en raritet på den tiden. Fast den gav en viss illustration över hur det var för Stockholms brandkår under slutet av 1870-talet.

(Tidigare publicerat)

Om gemensam valuta

 Redan under 1860-talet diskuterade man om att införa gemensamt valuta och intresset för det var ju ganska så stort ändå. Ett syfte var att främja den internationella handeln och Sverige beslutade om det 1868 att låta den Kungliga Myntverket att ta fram ett nytt guldmynt. Det skulle få namnet Carolin och skulle vara gångbart i den latinska myntunionen som hade bildats 1865 av Belgien, Frankrike, Italien och Schweiz. Produktionen av detta mynt pågick fram till 1872 när detta upphörde, orsaker var bl a att Tysk-franska kriget 1870-71 och den skandinaviska myntunionen hade bildats.

Källor:

Svarskatalogen, databasen "konselj"
Riksarkivet, "Månadens dokument", september 2003

(Tidigare publicerat)

Bonderesor förr i tiden

 Med hjälp av bondedagböcker så kan man se hur allmogen reste och det finns sådana dagböcker som man kan följa, dels hur många resor det var varje år och dels vart de reste någonstans. Lännabonden föredrog fem resor till Stockholm och lika många resor till Norrtälje under 1777. Tio år senare uppgick antalet till sex och respektive tio resor. De mesta av resorna gick till dessa två orter eller städer, men också till Knutby, Husby-Lyhundra, Vira och Furusund. Det var tre bönder som var släkt med varandra som skrev denna bondedagbok mellan 1777-1829 samt några okända skribenter som hoppade in av olika anledningar.


En motsvarande bonde i Västmanland gjorde sina resor till Stjärnsund, Sala, Uppsala, Västerås, Enköping, Kungs-Husby och Stockholm. Då talar man om Vittingebonden som skrev dagboken mellan 1799-1812 och var samtida med den föregående.

Av de bondedagböcker som var kända så finns det uppgifter om resmål och ibland vad som gjordes där. Lännabonden åkte bl a till Norrtälje för att köpa spannmål och till Furusund för att köpa krank.

Källor:

Bondedagböcker, artikel på bloggen.

http://okandahandelser.blogspot.com/2007/11/bondedagbcker.html

Myrdal Janken, "Allmogeresor enligt bondedagböckerna", i Anders Perlinges bok, "Skrifter av Janken Myrdal", 1996

Lännadagboken, avskrift, SLU, Uppsala

(Tidigare publicerat)

fredag 25 april 2025

Maydawn

 Maydawn var en varmblodigt travare som föddes 1993 efter Flying Irishman-Utahlina-Utah IX och blev tjugo år gammal. Under sin aktiva karriär startade hon 61 gånger med segerraden 12-12-11 och tjänade ihop 961 161 kronor, utifrån prissumman kommer hon på sjätte plats bland hennes far Flying Irishmans avkommor (har bl a lämnat Tout Ou Rein, Eller, Energetic, Simb Zipper, Flyex och Brainstorm). I aveln har hon lämnat nio avkommor mellan 2003-12 och inga nådde större framgångar (men utifrån fädrarna var det inget fel på).

Källa: travsport.se (sportappen)

söndag 20 april 2025

Nr 1138

 I början av 1990-talet tog jag ett kort på ett ånglok i Herrljunga som hade numret 1138, tillika de legendariska B-loken som började att tillverkas under 1900-talets första decennium. Dessvärre har jag inte scannat in kortet ännu och det var sista gången jag såg loket eftersom det skrotades några år senare. Under 1950-talet blev ett antal ånglok s k beredskapslok och numera behövs inte ångloksparken längre som beredskapslok i Sverige. I början av 1990-talet stod nr 1138 på ett sidospår i Herrljunga, i mitten av 1990-talet ägdes loket av Sveriges järnvägsmuseum i Gävle med placering i Furuvik och stod under 1999 under skrotning på samma plats. Lite historiska uppgifter om detta lok, tillverkat 1912 på NOHAB i Trollhättan med tillv-nr 998 och blev förstås drygt 90 år. 

Källor:

Diehl Ulf m fl, "Normalspåriga ånglok hos Statens Järnvägar", 1973
Diehl Ulf & Lennart Nilsson, "Lok och vagnar", 1996 och 1998
Löf Peter, "Beredskapslok", förgången hemsida, 1999
http://okandahandelser.blogspot.com/2009/01/en-notis-om-b-loken.html

(Tidigare publicerat)