torsdag 22 december 2016

Oxenhuset i Uppsala

På Dragarbrunnsgatan i Uppsala finns Oxenhuset som uppfördes 1889 av stadens första stadsarkitekt nämligen C A Ekholm och byggnaden hade en s k paradvåning på första våningen samt enklare bostäder ytterligare en våning upp.

Källor:

Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet
"Bygd att vårda 1", Uppsala län, Uppsala, 1984

Dräparen avled i fängelset

Den 26 april 1895 avled Sven Petter Jönsson i centralfängelset på Långholmen och efterlämnade 174:83 kronor (tänk på att en krona då är värd 50-70 kronor i dagens penningvärde). Han var född den 8 december 1845 i Nättraby socken i Blekinge och han begick dråpet 1885.

Källa: Polisunderrättelser, nr 52, 2 maj 1895

Telefonutbredning

I dagspressen stod det att olika hushåll fick telefonledningar indragna i fastigheten omkring det förra sekelskiftet.och det hände ganska så regelbundet. Det kunde exempelvis stå att två hushåll fick telefonförbindelser och dagen efter ytterligare ett par stycken. I denna notis nämns inte detaljer kring dessa installationer.förutom att det har skrivits om det i dagspressen från 1800-talets sista år till 1900-talets första årtionden. I historisk statistik över Sverige går det att få reda på hur många hushåll som hade fått telefonförbindelser. Under 1930-talet började man med att anlägga automatiska telefonstationer på landsbygden och de första byarna som fick dessa telestationer var Mässbacken och Skattungsbyn utanför Orsa 1934, därefter blev telefonnätet mer och mer automatiserat.på den svenska landsbygden.

Källor:

Johnsson Anders, "Fånga platsen", 2008
Privat tidningsarkiv=överskådlig

Elva mål i ett Liverpool-derby

Den 11 februari 1933 tog Liverpool emot Everton hemma på Anfield Road inför drygt 50 000 åskådare i den dåvarande division 1. Båda lagen var jämna i halvtid när det stod 3-2 till hemmalaget Liverpool som drog ifrån lite grann i den andra halvleken. Hemmalaget vann med 7-4 sedan Harold Barton gjort tre mål medan "Dixie" Dean (Evertons rekordhållare när det gäller antalet gjorda mål) gjorde två mål. De övriga målen för Liverpool gjordes av Alfred Hanson, Tom Morrison, Phil Taylor och Syd Roberts medan Tommy Johnson samt Jimmy Stein gjorde målen för Everton.
På Goodison Park hade Everton besegrat Liverpool med 3-1 den 1 oktober 1932.
Matchen på Anfield Road gick inte till historien precis förutom att det är rekordmatchen med antalet gjorda mål i detta derby. För Liverpools del var denna seger viktig för att undvika nedflyttning till division 2 och slutade på 15:e plats denna säsong medan Everton blev 11:a (en liten djupdykning eftersom Everton vann ligan såväl 1928 som 1932).

Källor:

Pead Brian, "Liverpool---A Complete Record", Derby, 1990
Ross Ian & Gordon Smailes, "Everton----A Complete Record", Derby, 1993

Källnot: Liverpools historiska hemsida kan man läsa matchfakta om varje match som klubben har spelat sedan grundåret 1892 och om den aktuella matchen.

http://www.lfchistory.net/SeasonArchive/Game/3157

Holmgren och färgseendekontrollen

Man misstänker att någon av de lokförare som var inblandade i Lagerlundaolyckan i november 1875 var färgblind, eftersom han missade en stoppsignal. I Uppsala var en professor med namnet Frithiof Holmgren verksam och han var det i fysiologi. Han levde mellan 1831-97, han var intresserad av det som vi idag kallar för färgseende. Under 1870-talet var inte forskningen om färgseende så utvecklat ännu, men han kände iallafall till att vissa personer inte kunde se eller urskilja vissa färger.

Holmgren var en av de ledande i världen inom denna del av forskning och det banbrytande genombrottet kom 1862 när han upptäckte näthinneströmmen i ögat. När han hördes talas om Lagerlundaolyckan och dess orsak funderade han på om detta kunde vara orsaken till olyckan som krävde nio människors liv. Olyckan inträffade på dåvarande Östra Stambanan (Katrineholm-Åby-Nässjö) och det var innan dubbelsspårbygget kom igång på rikets stamnät. Holmgren ville eller önskade sig att få undersöka SJ:s personal, trots att olyckan inträffade på en statsbyggt etapp så var inte SJ intresserade av varken honom eller testen. Eftersom han testade färgseendet med garnnystor så tyckte väl någon av SJ:s ledning att det var fåfängt av honom. Istället vände sig Holmgren till det enskilda järnvägsbolaget Uppsala-Gävle järnväg och där var intresset stort hos ledningen. Bolagets vd ville gärna att han skulle få testa hans personal och tillsammans med trafikchefen O Jakobsson tog de en tur upp till Gävle som varade i två dygn. De gick igenom 266 anställdas färgseende med hjälp av färgade garnnystor och resultatet lät inte vänta på sig. Det var i stort sett alla yrken inom järnvägen som kontrollerades och resultatet blev följande, enligt Forsberg.

Holmgren hade då upptäckt 13 färgblinda män varav sex var helt röd-grönfärgblinda och sju var fullständigt färgblinda. Det fanns bl a en stationsinspektör, lokförare, två konduktörer, en stationskarl, två banmästare och lika många banvakter. Trafikledningen tog till vara på resultatet och de som var fullständigt färgblinda fick omgående sparken från sina tjänster.

Det blev en norm inom UGJ och strax därefter blev det en norm på god färgseende hos både SJ och andra enskilda järnvägsbolag iSverige. År 1876 fastställdes slutligen kravet för god färgseende om man ville jobba inom järnvägen i Sverige och i synnerhet om man ville arbeta som lokförare.

Frithiof Holmgren ligger begravd på den gamla kyrkogården i Uppsala något söder om den enorma Hammarskjölska gravvården. Igraven vilar också hustrun Ann Margret(1850-1940) och sonen Israel Holmgren(1871-1961) som var riksdagsman.

Källor:

Dagens nyheter, 20 november 1875
Forsberg Bernt, "Uppsala-Gävle järnväg", Gävle, 1995
Frängsmyr Tore, "Svensk idéhistoria", del 2, 2004
"Järnvägsolyckor i Sverige", http://janne.goldnet.nu/trainwrecks/index.html
"Kronologin över Sveriges järnvägshistoria", min egen samling av svensk järnvägshistoria, 2006
Ridderstedt Lars, "Levande kyrkogård", Borås, 2001

(Tidigare publicerat)

Jägaren i "tomtemössa"

När tidskriften Svensk jakt hade ett temanummer om jakten under 1 000 år så fanns det en bild på en skäggprydd herre med luva(som påminner om tomteluvan eller det som smurfarna har på sina huvuden). På bilden står björnjägaren Sjur Andersson stolt poserat framför kameran utanför sin gård i Ulisjaur i Västerbotten. Bilden är från 1906 och han var beväpnat med en spjutstav och lodbössa. Han hade drygt 40 björnar på sitt samvete och han föredrog nog spjutstaven, när sonen ville ta bössan så ansåg Sjur Andersson att det var besvärligt.

Källa: Svensk jakt, nr 1/2000, temanumret om "Jakten under tusen år".

(Tidigare publicerat)

onsdag 30 november 2016

Tolfta kyrka

Vid slutet på 1880-talet valde man att ersatta de äldre kalkmålningarna i Tolfta kyrka i Norduppland med nya motiv. Man både överkalkade dessa och vitmålade väggarna efteråt. År 1887 utförde konstnären B Hedlund nya väggmålningar med stöd av äldre kalkmålningar som relevant. År 1947 hände det ganska mycket utifrån kyrkans konstruktion., dels rengjordes och konserverades kyrkans väggmålningar av konserveraren Alfred Nilsson och dels tillverkades altaruppsatsen med medeltida prägel av en person.

Källor:

Blent Karin, "Vägvisare till kyrkorna i Uppsala län", Uppsala, 1997
Kilström Bengt Ingvar, "Tolfta kyrka", Upplands kyrkor IV", Uppsala, 1953

Brist på damer

När amerikanska västern var igång under 1800-talet så fanns det inga damer som exempelvis i Cripple Creek i Colorado och männen dansade med varandra.

Källa: Robert May, "Vilda Västern" (sv version), 1978

tisdag 29 november 2016

Lass överallt

I Filipstadstrakten hade en stor mängd snö kommit och lass, som forbönderna hade fraktat står överallt norr om staden och det var framför allt på sjöarna som dessa finns uppställda. En del lass fanns begravda under snön.

Källa: Göteborgsposten 11 februari 1860

Storseger mellan topplag

Den 19 januari 1958 vann Örebro SK med 15-0 mot Katrineholms SK i bandyns division 1 (Södra) som då var den högsta serien.. Örebro ledde efter sex omgångar meed nio poäng före Slottsbron och Katrineholm med åtta poäng.

Källa: Uppsala Nya Tidning 20 januari 1958

måndag 21 november 2016

Våld mot polisman 1909

Arbetskarlen Josef Gustav Karlsson som då bodde i Sköldinge socken dömdes av rådhusrätten i Norrköping till en månad straffarbete för våld mot polisman. Det blev även böter på 20 kronor för fylleri och om han inte skulle kunna betala böteslappen så skulle han sitta ytterligare fem dagar i fängelset.

Källa: Södermanlands läns tidning 8 juni 1909

Pojken och apan

Från Stockholms Dagblad 24 september 1888

Skjuten af en---apa blef i söndags(20 september) en gosse från Östra förstaden i Jönköping. Han stod jemte många andra och betraktade det lilla djuret, som från en italienares positiv afsköt knallhattar med en pistol. En skärfva träffade dervid gossen i närheten af ena ögat och förorsakade ett ganska ymnigt blodflöde. Med anledning häraf upptogos apan och hennes impressario i polisen och - varnades.

Det var en uppvisning och antagligen gick det snett, det stod ingenting om hur folk reagerade på olyckshändelsen.

(Tidigare publicerat)

måndag 31 oktober 2016

Dålig räls

P g a dålig räls var den högsta hastigheten på Askersunds-Skyllberg-Lerbäcks järnväg nedsatt till 20 km/h mellan 1917-45.

Källa: Järnvägsdata, 1999

Rivningen av Skattmansö

Bröderna Viggendal sprängde skorstenen till Skattmansös tegelbruk med sju kilo dynamit en 17 oktober 197. Detta tegelbruk hade köpts av Uppsala-Ekeby AB 1929 och nedläggningen äge rum 1968 (numera är hela bruket rivet).

Källor:

Hansson Kenth, "Bakom minnernas grind i Skattmansö", 1927
Nilsson Olle, "Tågtider", 2015

fredag 14 oktober 2016

Översten för lösdriveri

Den danska översten Peter M A Lindagaard häktades i Växjö för lösdriveri occh sändes sedan över till Danmark, han var född 17 april 1857.

Källa: Polisunderrättelser, nr 6, 15 januari 1895

Bälingestafetten 1954

I Bälinge (Uppland) avgjordes den 21 februari 1954 den s k Bälingestafetten med längdskidor på 3x10 km och Bälinge IF vann på tiden 2,08,56 före Viksta lag 1 på 2,10,04.

Källa: Uppsala Nya Tidning 22 februari 1954

tisdag 11 oktober 2016

Mjältbrand i Ramdala

Enligt ett telegram från den 15 maj 1897 hade byn Ramdala socken i södra Sverige blivit förklarat smittat av mjältbrand och därmed var denna by isolerat.

Källa: Stockholmstidningen 17 maj 1897

Bessemerprocessen inom vapenindustrin

När bessemerprocessen sitt genombrott 1856 blev det också möjligt att framställa högteknologiskt stål till rimliga priser som möjliggjorde masstillverkning av skjutvapen.

Källa: Roger m fl, "Den stora boken om vapen", 2010

Uniteds tågmissöde

När Manchester United skulle till Stoke för att spela en ligamatch i den förra division 1 den 7 januari 1893 missade deras målvakt tåget. United använde tre olika utespelare och de gjorde mål, men förlorade med 1-7.

Matchdata: Det var Jack Warner som missade tåget och klubben fick spela med tio man. Jimmy Coupar gjorde målet för United redan i den första minuten. Stokes mål gjordes av Billy Dickson 3, Jimmy Robertson 2, Joe Schofield och Alf Edge. Det var drygt 1 000 åskådare på Victoria Ground och det var det allra första mötet mellan dessa två klubbar.

Källor:

http://www.mufcinfo.com/manupag/match_data/match_sql.php?my_match_date=1893-01-07
Rollin Jack, "The Guinness book of Soccer´s facts & feats", Enfield, 1983

Tegelbruket i Ranå

Anlades 1906 vid Ransäter i Värmland och nedlades i slutet på 1950-talet. På bruket fanns det en järnvägsspår med spårvidden 600 mm och ett motorlok som var tillverkat av John Bergman som var bensindriven, tillverkat så sent som 1951 (försvann när bruket lades ner lite senare på 1950-talet).

Källa: "Värmländska industribanor", försvunnen hemsida.

Källnot: Industribaneföreningen (själv medlem) kommer att ge ut en bok om "Industrijärnvägar i Värmland", vet inte när den kommer ut, men en bok är iallafall på väg.

fredag 30 september 2016

Liégepistolen

Denna holsterpistol tillverkades av Delinez i den belgiska staden Liége 1775 och vägde knappt ett kilo (0,88 kg). Liége har länge varit ledande inom belgisk vapenindustri och drygt femtio år tidigare hade en annan variant av flintlåsmekanism kommit från denna stad.

Källor:

Ford Roger m fl, "Den stora boken om vapen", 2010
"Uppslagsboken Vapen (sv version), 1997

Ormproblem

Det fanns gott om ormar förr i Sverige och i slutet på 1800-talet var det ganska så återkommande inslag i dagspressen. I närheten av gården Haga i närheten av Eslöv upptäcktes en ormbo med 33 stora ormar som framdrogs ut till dager för att avlivas. Det egendomliga var att det var både huggormar och snokar i boet. I staden Nora låg en orm i solen på en av stadens mest trafikerade gator och detta inträffade den 28 juni 1895. Det var fortfarande ett problem efter drygt fem år sedan förra händelsen i Eslöv med ett stort antal ormar överallt i Sverige.

Källor:

Enköpingsposten 3 juli 1895
Stockholmstidningen 12 juli 1890

onsdag 21 september 2016

Gott lingonår 1903

I slutet på augusti 1903 rapporterades det om att det var ett gott lingonår och enligt källan kunde en person plocka mellan 35-40 liter per dag.

Källa: Uppsala Nya Tidning 25 augusti 1903

Motorlok från Kalmar Maskin & Gjuteri

Det är fyra motorlok som är kända från denna tillverkare vars fullständiga namn är Kalmar Maskin & Gjuteri AB. Syftet var att förse de industrier som hade en egen järnväg med eventuellt rullande materiel och de tre första som tillverkades var försedda för självgående lyftkranar, de var avsedda för att växla i stocklager. Ett fordon tillverkades 1904 och de återstående loken tillverkades under ett okänt år. De som tillverkades 1904 användes av fanérfabriken Bohman & Johansson i Blomstermåla med spårvidden 891 mm. Det motorlok som tillverkades 1904 avställdes omkring 1965 och man känner till att samtliga lok som användes i Blomstermåla skrotades under ett okänt år. Det fjärde motorloket tillverkades 1930 med spårvidden 600 mm och det var avsedd för Nygärde tegelbruk utanför Kalmar. Det var ett bensindrivet motorlok med en Volvomotor på 40 hästkrafter och som såldes vidare till Slottsmöllans tegelbruk i Halmstad, vars vidare öden är okända. Motorloket som betjänade tegelbruken hade en gengasaggregat under andra världskriget. Nygärde tegelbruk lades ner efter en brand den 7 februari 1953 vars utrustning gick på försäljning under de nästkommande åren. Slottsmöllans tegelbruk lades ner 1960 och möjligvis såldes loket vidare.

Källor:

Freding Mats, "Nygärde bruk och dess torv- och lerbanor", tidskriften Tåg 1/75
Priedits Janis, "Små tillverkare med färre än fyra lok" (loklista), 2010
Spårläget nr 1/2008

**Loklistor över industrilok finns på industribanor.se

lördag 10 september 2016

Sämre bortafacit mot Bury

Under 16 säsonger har Arsenal ställt mot Bury i ligan och det senaste mötet var den 30 mars 1929 när Arsenal vann med 7-1 hemma på Highbury. Det var också Burys senaste säsong i den högsta divisionen medan Arsenal har spelat i den högsta divisionen sedan 1919. Arsenals enda seger på Gigg Lane är 2-1 den 27 november 1909 i gamla division 1 och Bury har också en dubbel (vinst i de båda matcherna) under en säsong och det var under 1924-25 när de vann med 2-0 (hemma) och 1-0(borta). På hemmaplan har Arsenal dominerat med flera storsegrar och i synnerhet efter första världskriget.

Tabell
Arsenals möten med Bury

 Hemma:                          Borta:                 Totalt:
Matcher:     16                     16                        32
Vinster        12                       1                        13
Oavgjorda    2                       5                          7
Förluster      2                        10                       12
Mål             41                       16                       57
Insläppta     12                       35                       47


Källa: Fred Ollier, Arsenal----A Complete Records", Derby, 1995


              

Swanseas stora seger

Den 1 april 1978 vann Swansea med 8-0 mot Hartlepool United i den gamla division 4. Swansea var då i början av sin "klättring" uppåt i seriesystemet och skulle göra debut i gamla division 1 säsongen 1981-82. I matchen mot Hartlepool är klubbens största i ligasammanhang och klubbens allra största vinst är 12-0 mot Sliema Wanderers i cupvinnarcupen den 15 september 1982 (hade då vunnit den walesiska cupen). Mot Hartlepool sågs matchen av 6 961 åskådare på Vetch Field som klubben hade som hemmaarena under många år. Robbie James gjorde tre mål varav ett på straff och lika många mål gjorde även John Curtis. Hemmalaget ledde med 3-0 i halvtid och de övriga målskyttarna var backen Pat Lally (gick till Doncaster Rovers i september) samt den f d Liverpoolspelaren John Toshack.

Källor:

Hugman Barry, "Football League Players Records 1946-88", Huddersfield, 1988
Football Monthly Magazine, juli, 1978
Rothmans Football Yearbook 1999-2000

Stigluckor i Malsta kyrka

Först omgärdades Malsta kyrka utanför Norrtälje av träbalkar som även syns på en teckning av I H Rhezelius 1635. Sedan av två timrade träluckor åt både norr och söder fram till 1752 då de ersattes av trägrindar. När Malsta socken bytte ut dessa med dubbelgrindar av smidesjärn finns ingentinng angivit om. Den norra bär iallafall årtalet 1814 och man antar att den norra ingångeen låg på samma plats som den norra stigporten av trä en gång i tiden låg.

Källor:

Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet
Lindgren Mereth, "Malsta kyrka", Upplands kyrkor XII, Strängnäs, 1975
Stockholms länsmuseums databas

Korta notser

Upptäckten av Umbriel

År 1951 upptäcktes Umbriel som är en måne till planeten Uranus av Lassell.
Källa: "Norstedts uppslagsbok", 2003

Svarta fick rösträtt

USA:s svarta befolkning fick rösträtt 1866 medan i södern skulle det dröja många år (i vissa fall ända fram till 1960-talet) afro-amerikanerna fick rösträtt.
Källa: Fredrik Hjelmquist, "Världens guide", Smedjebacken, 1997

Snabb hushållsökning

Antalet "fiskala hushåll" i Grangärde socken i Dalarna var 31 hushåll 1571 och därefter ökade detta antal med varje post. År 1620 var det 82, därefter 1699) 259, 1718) 327, 1735) 446 och 1751) 495.
Källa: Lennart Andersson-Palm; "Sveriges socknar och kommuner 1571-1997", Göteborg, 2000

Miljonkonkurs för dansk bankir

Den danske bankirens tillgångar var på 230 000 meda skulderna låg på 2 318 000 kronor och det var mycket större summor när det begav sig i slutet på 1870-talet.
Källa: Södermanlands läns tidning 10 augusti 1878

Altaren fördes till en annan kyrka

Den altare eller altaruppsats som fanns i Hjälsta kyrka i Uppland överflyttades 1918 till Björkviks kyrka i Södermanland.
Källa: Bengt Ingmar Kilström, "Hjälsta kyrka", Eskilstuna, 1994

Samtliga kom i mål

När Grand Prix gick i Hollan 1961 på Zandvoort startade femton bilar och samtliga kom i mål, vinnaren var Wolfgang von Trips som körde en Ferrari.

Källa. Anthony Harding, "Bilar (sv version), Helsingborg, 1990

Hade lätt för Degerfors

Hammarby hade lätt för Degerfors under den allsvenska säsongen 1960 genom att vinna med 7-2 borta på Stora Valla den 16 juni och sedan vinna hemmamötet med 5-1 den 9 augusti. I tabellen slutade Degerfors 5:a och Hammarby 7:a. Det var två möten efter varandra och efter dubbelmötet med Degerfors föll Hammarby tungt mot Örgryte på bortaplan med 0-7.

Källa: Martin Aisjö, "Hundra år med allsvensk fotboll", 2010

onsdag 31 augusti 2016

Sydney till Hobart

(Jag har fortfarande inte kunnat åtgärda datorproblemet, inte haft tid eller någonting annat för att kunna göra det, me publicerar tre notiser för denna månad).

Den klassiska seglingen mellan Sydney och Hobart på Tasmanien hölls för första gången 1945, sträckan är 1 710 kilometer långt.

Källa: John Arlott (reaktör), The Oxford companion to sports & games", London, 1975

Lagt sig på spåret

Den 2 juli 1908 hade en man lagt sig på Hammarkindsbanan utanför Valdemarsvik för att sova och när tåget kom så avled han p g a överkörning. Om han var berusad framgick inte i notisen.

Källa: Uppsala Nya Tidning 1908

När Ayrshireboskapen kom till Sverige

Ayrshire är ett grevskap i Skottland och under mitten av 1800-talet kom den s k Ayrshire-rasen till Sverige. Det var en korsning som gjordes mellan svarta kor och röda sådana, följden blev att denna ras fick på slutet av detta århundrade mer en päronformad form. Rasen blev då vit och ansåg vara fin härstammad.

Så där skrev exempelvis Nordisk familjeordbok 1904

Vid inrättandet af stamholländerierna i Sverige, 1846--47, infördes smärre hjordar af voigtland-, pembroke-, algau- och ayrshireboskap, och af dessa raser vann den sistnämnda en mycket stor utbredning -- större än någon annan främmande boskapsras.

Det var en typ av process som skulle pågå i drygt hundra år och ett förbund som främjade denna ras instiftades 1899. Enligt en uppgift hade denna förering 239 handjur och 1 937 hondjur inregistrerade 1904. Det kom över exemplen från Skottland till Sverige under denna tidsperiod, bl a kom sex tjurar av Ayrshirerasen under förhösten 1891 och en auktion skulle hållas vid Kungsängstull. Denna ras var dessutom Skottlands mest användbara mjölkningsras vid förra sekelskiftet.

År 1927 inträffade följande i Sverige.

Ayrshire slogs 1927 samman med den gamla rasen rödbrokig svensk boskap (RSB) till den nuvarande rasen svensk röd och vit boskap (SRB). Svenska Ayrshire-föreningen grundades 1900 och upphörde 1927 men har senare återbildats. Rasen heter i Sverige svensk ayrshireboskap (SAB).

De som är vaksamma kan se följande skillnad; Nordisk familjebok angav instiftelseåret för Ayrshire-föreningen till 1899 medan NE gjorde det för året efter. Men åt andra sidan slutade denna förening sin verksamhet 1927. Vissa tyder på att Ayrshirerasen slog ihop med våran klassiska koras, den rödbrokiga kon eller rödbrokig svensk boskap.

KÄLLOR

NE(CD-ROM): "Ayrshireras"
Nordisk familjebok; "Ayrshireras", 1904
Upsala, 17 september 1891

(tidigare publicerad)

tisdag 2 augusti 2016

På grund av att datorn eller laptopern håller på att gå i pension här hemma så skall jag försöka uppdatera när det går. Jag nöjer just nu att meddela här och inte bland meddelanden till höger på skärmen. Just nu sitter jag med den enda fungerande datorn i hemmet.

Det kan dröja tills det är normalt igen.

lördag 30 juli 2016

Hotellförsäljning

Hotellet Kung Karl i Karlshamn såldes för 40 000 kronor i februari 1889 och tillträdet ägde rum i april samma år. Enligt källan såldes hotellet av källarmästaren C G Lindström till herr C M Bergquist.

Källa: Svenska Dagbladet 27 februari 1889

En svensk damkvartett gjorde succé

En kvartett damer från Sverige gjorde under november 1878 en turné i Tyskland och där de sjöng i olika städer. Varje gång rapporterade tidningarna om deras framträdanden. Kvinnorna hette Hilda Wideberg, Amy Åberg, Vilhelmina Söderlund och fru Pettersson.

Källa: Göteborgsposten 21 november 1878

Trillingar

Källan skrev om en 37-årig kvinna hade fått trillingar på Kungsholmen i Stockholm den 25 februari 1895. Några timmar efter födseln dog modern medan barnen fortfarande mådde bra.

Källa: Södermanlands läns tidning 27 februari 1895

Turkisk kamel på duk

Den välkända porträttmålaren David Klöcker Ehrenstrahl målade också en tavla med titeln "Turkisk kamel med förare" 1688 och som är en oljemålning på duk. Målningen finns på Drottningholms slott och kamelen ser ovanligt kraftig ut på själva målningen. Ehrenstrahl ligger bakom ett antal porträtt som finns på Gripsholms slott.

Källor:

Snickare Mårten, "Stormaktstiden", i Konst och visuell kultur i Sverige före 1809, Kristianstad, 2007
"Statens porträttsamling på Gripsholms slott", Stockholm, 1951

Citys 14-2 i målfacit

Manchester City gjorde 14 mål på två hemmamatcher i rad i den gamla division 2 under säsongen 1963-64, för var det 6-1 mot Rotherham United den 21 december och fem dagar senare 8-1 mot Scunthorpe United. I båda matcherna gjorde nyförvärvet från Wolverhampton, Jimmy Murray, tre mål vardera. Denna säsong slutade klubben 6:a, säsongen 1964-65 11:a, vann divisionen 1966, ligaguld 1968 och FA-cupen året efter.

Källa: Ray Goble & Andrew Ward, "Manchester City---A Complete Record", Derby, 1993

onsdag 27 juli 2016

Korta blandade historiska notiser

En dös med mindre notiser som jag har hittat i mitt eget textarkiv som har varit oplacerade tidigare. Men nu publiceras iallafall femton av dessa. Tagna från egna böcker, anteckningar och tidningsarkivet i A4-format.

Ölands kvarnantal

Vid slutet på 1800-talet fanns det drygt 2 000 kvarnar på Öland.
Källa: Anders Johnsson, "Fånga platsen", 2008

Edmonton

Denna stad ligger ungefär mitt i Kanadas södra del och grundlades 1898 p g a guldrushen till Klondyke och också fick en uppsving under den s k oljeboomen under 1960-talet.
Källa: Fredrik Hjelmqvist, "Världens guide", Smedjebacken, 1998

Kubikenborg

År 1871 fanns det en ångsåg i Kubikenborg (Sköns socken i Medelpad) och den var verksam t o m 1900, därefter var det en ramsåg åtminstone för åren 1913, 1920 och 1937.
Källa: Harald Wiik, "Norra Sveriges sågverksindustri", Stockholm, 1950

Kristusstatyn

På klippan Corvovado står Kristusstatyn som blickar ut över Rio De Janerio med utsträckta armar och den är 39,5 meter hög. Byggmaterialet är cement från Skånska Cement i Limhamn och 1931 stod statyn klar för att beskådas, den har också fått smeknamnet Limhamnsjesus.
Källor:
Johnsson Anders, "Fånga platsen", 2008
Lundberg Björn, "100 historiska listor", Falun, 2012

Endast 23 exemplar

Endast 23 dvärgubåtar med litteran RN x-Kraft byggdes för brittiska Royal Navy och dessa togs i tjänst under åren 1942-45.
Källa: Militärhistorien (Sv version", 2013

Kobönder i Bollnäs

År 1557 fanns det 269 bönder med sammanlagt 1 469 kor i Bollnäs socken och år 1600 var dessa siffror 255 bönder på 1 656 kor, så antalet per ko hade då ökat från 6,5 kor/bonde från 5,4.
Källa: Gösta Boethius, "Borglägerspenningar, smörtionde och kotal i Norrland", Historisk tidskrift, 1926

Ekebys silversked

Ekeby kyrka i Uppland har en förgyld silversked som anskaffades 1797.
Källa: Bengt Ingmar Kilström, "Ekeby kyrka", Katrineholm, 1994

Spritoffret

På trettondagen 1893 dog en man i Väddö socken p g a spritdrickandet,. Under hans sista dagar i livet hade han legat i sängen och hade under tiden druckit.
Källa: Tidningen Upsala 14 januari 1893

Amerikansk utbetalning

USA:s armé- och marindepartement utbetalar årligen 26 259 284 dollar till 238 411 pensionärer meddelade Göteborgsposten den 26 november 1893.

Borgaren fick sin båt sönderslagen

En båt som fanns uppbunden vid Rörstrandssjön i Stockholm blev under en juninatt 1866 sönderslagen och återfunnen på sjöbottnen.
Källa: Dagens Nyheter 21 juni 1866

Ödmann på Stockholms opera

Operasångaren Arvid Ödmann (1850-1914) var på operan i Stockholm mellan 1876-1911.
Källa: "Norstedts uppslagsbok", 2003

Rapport om förbipassering

Konstnären Carl Larsson passerade den 12 november 1890 Stockholm på sin väg från Dalarna till Göteborg och det var också en notis med tolv ord i källan.
Källa: Stockholmstidningen 13 november 1890

Muraren dog i fängelset

Muraren Frans Oskar Eklund som bl a blivit dömt för mordförsök avled den 24 april 1886 på Centralfängelset i Malmö. Han föddes i Algutsboda socken i Småland den 21 januari 1821 och var då mantalsskriven i Kalmar.
Källa: Polisunderrättelser nr 50, 29 april 1886

John Grimwood i United

Han kom i maj 1919 från South Shields (senare Gateshead) och skulle spela för Manchester United fram till juni 1927 då han gick till Aldershot Town. För United skulle han spela 196 liga och 9 FA-cupmatcher samt göra nio mål i ligan. Han gjorde bl a två mål mot Aston Villa på Villa Park på juldagen 1920 när de vann med 4-3.
Källor:
Egen samling
"Manchester United pocket annual 1996-97"

Nykteristen Matthews

Howard Matthews var målvakt för Oldham i engelska ligan mellan 1908-26 med 344 matcher på meritlistan och var både icke-rökare och nykterist. Hans främsta meriter för Oldham var semifinalen i FA-cupen 1913 mot Aston Villa och andraplatsen i ligan efter Everton två år senare.
Källa: Garth Dykes, "Oldham---A Complete record", Derby, 1988

lördag 23 juli 2016

Femte gången

Den 26 september 1895 blev den f d artilleristen Per Fredrik Nilsson dömt av Åsunda häradsrätt till 7½ år straffarbete och i vanfrejd i nio år för stöld för femte gången.

Källa: Tidningen Upsala 28 september 1895

Bonde förlorade sina får

I trakterna av Stavanger hade en stor mängd snö fallit under februari 1860 så att vargarna hade dragit sig till bebyggda områden. En bonde fick sina samtliga får dödade sedan en vargflock hade trängt sig in i fårstallet.

Källa: Göteborgsposten 28 februari 1860

tisdag 19 juli 2016

Renflockar

Under vintern 1967 fick bandelen Jokkmokk-Gällivare lägga ner trafiken p g a stora renflockar längs och på spåret.

Källa: "Järnvägsdata", 1999

Dårtransport

Den 16 januari 1895 skickades 11 män och 5 kvinnor från Nyköpings hospital till "asylen för sinnessjuka" i Lund med hjälp av ett tåg. Enligt notisen kommer att transport att ske inom några dagar senare och anledningen var att man skulle bygga om cellerna på hospitalet.

Källa: Södermanlands Läns Tidning 17 januari 1895

Stod i tidningen Upsala den 11/6-1898

Det var ingen ovanlighet att tidningarna hade notiser med ett fåtal ord och på den tiden bestod tidningen i princip bara av dubbelvikt papper. Det stod bl a om en lantbrukare i närheten av Uppsala som hade försvunnit och dagen innan försvinnande hade han blivit försäkrat (rubriken löd "Tur i otur"). En stationskarl skadades svårt i samband med tågväxling i Dannemora, kören O D (Orphels drängar) hade sjungit i Göteborg inför drygt tusen personer, en lantbrukare i Rimbo socken hade begått självmord (stod oftast om självmord i dagspressen under detta sekel, min anmärkning) och kören O D:s medlemmar hade olycksförsäkrat sig i aktiebolaget Skandinavien för sammanlagt 450 000 kronor.

Hjullåspistoler som huvudvapen

Tyska kavallerister införde hjullåspistolen som huvudvapen omkring 1540 och det var beridna legoknektar som då reducerade sitt pansarskydd till hjälm, kyrass och armskydd. Ungefär vid samma tidpunkt började även handeldsvapen att användas i strid eftersom de oftast var lättare att bära.

Källor:

"Militärhistorien" (sv version), 2013
"Uppslagsboken Vapen", 1997

tisdag 12 juli 2016

Fem öre

Ett boningshus i Västerfärnebo socken ropades in för fem öre i samband med en auktion i början av januari 1894 och en krona var värd mellan 50-70 kronor i dagens penningvärde på den där tiden.

Källa Tidningen Upsala 13 januari 1894

Vargnotis

Källan skrev under s k "Landsorten" om att vargar hade varit synliga i flockar utmed kusten vid Kalix och Haparanda under månadsskiftet januari/februari 1904. Notisen handlade också om att elva renar hade blivit rivna och snöbristen hade omöjliggjort försöken att spåra upp vargarna.

Källa: Borås Tidning 4 februari 1904

Pesten i Jumkil

Jumkil socken i Uppland drabbades inte av pesten 1710 som exempelvis grannförsamlingen Björklinge. Under detta år i Jumkil dog tio personer året efter åtta, endast två personer dog av pesten i januari 1711. I Björklinge dog 14 av pesten under 1710 och totalt femtio dödsfall rapporterades under detta år från denna socken (året efter dog en femtedel så många).

Källa: O T Hult, "Pesten i Sverige 1710", Stockholm, 1916

Malmbrytningen från Taberg gruva

Mellan 1735-1895 bröts det 805 463 ton malm från Tabergs gruva i Småland varav uppgifterna är osäkra för tiden 1735-32. Man vet att det bröts en del från denna tidsperiod. Under åren 1838-47 bröts det exempelvis 95 357 ton malm.

Källa: Bengt Berglund, "Tabergs gruva i Småland", Daedalus, 1997

torsdag 30 juni 2016

Första bomben mot en fotbollsarena

I november 1916 bombade en tysk zeppelinare den engelska fotbollsklubben Hartlepool Uniteds hemmaarena och det var sex år innan klubbens ankomst i den engelska ligafotbollen.

Källa: John Robertson, "Soccer´s First", Chichester, 1984

I två sporter

Åke Scyffarth (1919-98) vann SM-titlar i två såväl skridskoåkning som cykel, i den förstnämnda vann han 21 SM-titlar mellan 1940-48 medan han vann fyra titlar i cykel 1939-46. Han vann guld på 10 000 meter i skridskor när OS gick i schweiziska St Moritz 1948. Tiden som han vann på var 17.26,3 och var Sveriges första i denna gren (OS).

Källor:

"Faktakalendern Sport", 2008
"Norstedts uppslagsbok", 2003

tisdag 7 juni 2016

Byn Bista i Vidbo socken

Enligt karteringen av byn Bista i Vidbo socken (Uppland) som gjordes mellan 1637-39 bestod byn av tre gårdar (hemman). Byns totala areal var 226,70 hektar varav 54,43 ha var åkermark.

Källa: Örjan Kardell, rådatafiler

Queens Parks meriter

Den klassiska amatörklubben Queens Park från Glasgow är Skottlands äldsta klubb som dessutom har dispens för att spela i den skotska ligan. Klubben bildades 1867 och har sina främsta meriter i den skotska cupen som de vann 1874 (första finalen), 1875, 1876, 1880, 1881, 1882, 1884, 1886, 1890 och 1893 samt var i finalen 1893 och 1900. När engelska FA-cupen var öppen för alla klubbarna på de brittiska öarna så spelade de finalen såväl 1884 som 1885.

Källa: Jack Rollin, "The Soccer´s factbook", Enfield, 1990

tisdag 17 maj 2016

Lurendrejeriet i Kalmar 1860

En handlare i Kalmar fick böta det dåvarande ansenliga beloppet på tjugo riksdaler för bedrägeri i handel. Istället för talg som han angav att han sålde var egentligen en blandning av olika sorter samt järnbitar. Denna blandning var täckt av en tunn hinna av talg.

Källa: Göteborgsposten 17 mars 1860

Billstenska kyrkklockor

Kyrkklockorna som gjordes av klockgjutaren Nils Billsten är följande och den största spridningen av dessa klockor är i Västergötland (ett urval).

Kyrka              Storklockan               Lillklockan
Ek                         1794                        1794
Gudhem                 1758                        1758
Kilanda                  1783                        1770
N Kyrkstorp          1772                        1779
Svenneby               1763                        1757
Sörby                     1747                        1747
Se källan

Tabellen visar de kyrkor vars båda kyrkklockor är tillverkade av honom och det fanns kyrkor utanför Västergötland som har kyrkklockor som också har blivit gjutna av Nils Billsten.

Källa: Harald Willén, "Nils Billsten---klockgjutaren i Skara", RIG, 1985

Såg kunglig middag

Samuel Kirchel som var från södra dåvarande Tyskland och som gjorde en vintrig resa i Sverige på 1580-talet, såg även en kunglig middag på Kalmar slott under ett obekant år.

Källa: Alf Henriksson, "Svensk historia", 1963, nyproduktion 2007

Liverpools första målskytt

Harry Bradshaw var en av Liverpools första målskyttar och han gjorde sin debut under klubbens första säsong i den engelska ligan 1893-94. Han kom från Northwich Victoria 1893 och spelade sin första ligamatch mot Arsenal den 28 oktober, Liverpool vann denna bortamatch med 5-0. I två olika källor är det olika målskyttar i denna ligamatch och i Peads bok nämns Bradshaw som en av målskyttarna medan lfchistory.net (den historiska hemsidan om Liverpool) angav att Hugh McQueen var en av målskyttarna. På hemsidan står det följande om lagets målskytte i denna match.

The Liverpool Echo report is rather vague on the scorers of the 1st and 3rd goal, but Lloyds Weekly Newspaper and Yorkshire Herald both credit those goals to McCartney (1st) and Hugh McQueen (3rd). Later statisticians credit the 1st to McLean but Echo clearly says he should be credited with an assist. The fourth goal has also been credited by them to Bradshaw but Echo says he "headed well in from a long kick from his defence,", but Mc’Queen had the pleasure of putting on a fourth so clearly McQueen the scorer. 

Det råder alltså olika målskyttar i olika källor till denna match och de dåtida engelska tidningarna angav olika målskyttar i denna match. Enligt Peads bok så gjorde Bradshaw sju mål på 14 ligamatcher under denna säsong. På den tiden var det kvalmatcher mellan de två dåvarande divisionerna i engelska ligan och Bradshaw gjorde ett av målen när Liverpool slog Newton Heath (nuvarande Manchester United) i kvalet till gamla division 1.

Tabell
Bradshaws karriär i Liverpool
Säsong, antalet ligamatcher/mål och antal FA-cupmatcher/mål

1893-94    14/7        3/2
1894-95    30/17      3/1
1895-96    26/12      2/1
1896-97    25/5        3/0
1897-98    23/5        3/1
Totalt       118/46     14/5
Källa: Pead(1990)

I början åkte klubben mellan de båda divisionerna och Liverpool vann gamla division 2 såväl 1894 som 1896. Under säsongen 1894-95 blev han klubbens främsta målskytt i gamla division 1 med 17 mål och i sin helhet gick det inte så bra för Liverpool under klubbens första säsong i den högsta divisionen. Klubben slutade sist med 22 poäng (30 matcher) och gjorde 51 mål under den första säsongen i den gamla division 1, nedflyttningen var ett faktum sedan de hade förlorat kvalmatchen mot Bury med det enda målet. Säsongen efter gjorde Liverpool 106 mål som också är klubbrekordet och den enda säsongen som klubben gjorde tresiffrigt under en säsong. I den interna skytteligan blev han fyra med sina tolv ligamål och sedan blev han en sämre målskytt, såldes till Tottenham som då höll till i Southern League. Hans sista ligamatch för Liverpool var när klubben föll med 2-3 mot Notts County den 2 april 1898 och det sista målet i ligan var mot Bolton som slutade 1-1 den 19 mars på hemmaplan. Bradshaw gjorde två mål under en ligamatch vid ett flertal tillfällen. Han föddes i Liverpool den 24 augusti 1873 och dog redan den 25 december 1899 av någonting med huvudet, han hann även spela för West Hams föregångare Thames Ironworks innan han gick bort.

Källor:

lfchistory.net
Pead Brian, "Liverpool---A Complete Record", Derby, 1990

tisdag 10 maj 2016

Vem stal rensteken?

När tåget mellan Boden-Stockholm gjorde ett uppehåll någonstans längs sträckan passade en eller flera personer på att stjäla 59 renstekar som skulle till en köpman i Stockholm. Det kan också vara någon eller några passagerare på tåget som passade på att ta renstekarna vid ett lämpligt tillfälle.

Källa: Södermanlands läns tidning 26 januari 1905

Brandfors och Lasse-Maja

Brandfors i Himmeta socken utanför Köping är en enkel kammarstuga från mitten av 1700-talet och enligt den lokala traditionen hade den välkända samt historiska tjuven Lasse-Maja bott i stugan.

Källa: Fornminnesregistret; Himmeta 42, Riksantikvarieämbetet
Läs mer om Lasse-Maja: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lasse-Maja

Vigselåldern i Biskopskulla 1870

Det var fem par som gifte sig i Biskopskulla socken 1870 och vid bara ett bröllop var mannen lika gammal som kvinnan (båda var födda 1843). De övriga vigslarna var det kvinnan som var äldre än mannen. Den största åldersskillnaden var när mannen var född 1848 medan kvinnan var född 1836. Två av männen var födda 1845 (kvinnan i dessa vigslar var född 1843 och respektive 1842). I en annan vigsel var mannen född 1839 och kvinnan var född 1835.

Källa: SCB-utdrag, Uppsala län, Uppsalas landsarkiv

Hultängen

Det är namnet på ett torp i Boglösa socken i Uppland och som bara lämnade ett par spår efter sig. Det låg i Boglösa sockens östligaste del och 1544 fick fyra timmermän lön i natura sedan de hade rivit en lada i Hultängen.

Källa: "Det medeltida Uppland", del 1:9, Uppsala, 2010

lördag 30 april 2016

Stockholms Dagblads nedläggning

Stockholms Dagblad var huvudstadens äldsta tidning som grundades 1824 och 1931 sammanslog tidningen med Stockholmstidningen medan press samt en del av medarbetarna hamnade på Aftonbladet. På den tiden hade Stockholms Dagblad en relativt ung personal.

Källor:

Fredriksson Gunnar m fl, "Aftonbladet---En svensk historia", Kristianstad, 1980
"Norstedts uppslagsbok", 2003

Svensk vinproduktion förbjöds

I Tollarp utanför Kristianstad ligger livsmedelföretaget Önos som grundades av Ragnar Wallin 1903. Hans företag började med att tillverka vin och cider av äpplen och när svensk vinproduktion förbjöds 1917 började företaget att tillverka sylt och saft.

Källor:

Johnsson Anders, "Fånga platsen", 2008
SVAR, databasen "konselj"

Luffaren avled i fängelset

Den f d artilleristen Noach Nilsson från Göteborg avled på tvångsarbets-anstalten i Göteborg den 23 oktober  1896. Han har dessutom hållits inlåst p g a lösdriveri och han föddes den 23 februari 1838.

Källa Polisunderrättelser, nr 129, 29 oktober 1896

Olyckshändelse med yxa

Den 30 mars 1872 inträffade en olyckshändelse på en gård i Drängsmark när en husbonde med sin dräng utförde hyggesarbeten. En yxa hölls av husbonden som råkade lossna från skaftet och for in i magen på drängen. En läkare tillkallades och tyvärr dog drängen strax efter av sina skador.

Källa: Dagens Nyheter 21 april 1872

Rastplatsen vid Bälinge

Längs med gamla E18 mellan Köping och Arboga låg en lastplats med ortnamnet Bälinge och numera är den borttagen förutom det vägavsnitt som trafikanterna kunde köra in på samt parkera. Hel massa skräp låg utspridda på f d lastplatsområdet när jag besökte platsen i samband med en snabbvisit på västkusten för några år sedan. Såvitt vad jag kommer ihåg fanns det en mindre kiosk där det fanns en skylt med just namnet Bälinge.

Svenska hjullåskarbiner

Den svenska hären fick efter en beställning hundra karbiner med hjullås omkring 1600. Under kriget mot just danskarna på 1670-talet så använde i stort sett alla regementen hjullåskarbiner och de mesta av det vapen hade importeras från Frankrike. Bland svenska hären fanns också räfflade lodbössor som började att användas redan under 1540-talet.

Källa: Vapentidningen 1/1996

Håkanssons elsläde

År 1910 tillverkade Harald Håkansson i Stockholm en motorsläde med hjälp av en Piccolomotor på sex hästkrafter.

Källa: Gert Ekström, "Den första svenska elbilen--en kopia och ett misslyckande", Daedalus, 1993

torsdag 14 april 2016

Silverskatten i Danmarks socken

Inte långt ifrån vändcirkeln på Källstigen i Bergsbrunna finns denna skylt som beskriver en händelse som utspelades i Danmarks socken i samband med att "Norra Stambanan" drogs fram till Uppsala. Sträckan mellan Stockholm-Uppsala öppnades för trafik 1866 och några år senare skulle etappen till Sala vara kvar. Sedan tog det ytterligare några år innan Norra Stambanan öppnades hela sin längd upp till Ånge. Fram till slutet på 1960-talet gick Norrlandstågen via Krylbo istället för nu via Gävle.

Bilden är uppförstorbar för att kunna tyda texten bättre och det var under oktober 1864 som fyra rallare påträffade en nedgrävd skatt bestående av några hundra arabiska silvermynt från 800-talet. Den exakta platsen för skatten är inte känd men det var någonstans i detta närområde.

lördag 9 april 2016

Järnvägshistoriska notiser 7

Järnvägsstrejken 1877 i USA

I Baltimore utbröt en strejk i juli 1877 bland arbetare från Baltimore & Ohio Railway p g a reducerande löner samt extra bonusar. Under detta decennium var det svåra tider i USA och många järnvägsbolag gick på knäna inklusive B & O. Polis sattes in och det uppstod kravaller, tio arbetare dog och många arresterades.
Källa: "The B & O Railroad museum", Baltimore, 1994

Björnarboloket

Tegelbruket vid Björnarbo gård (Uppland) anlades omkring 1890 och loket anskaffades nytillverkat från Arne Lindgrens mekaniska verkstad i Ullborsta. Björnarbo ligger i trakten av Järlåsa och spårvidden på brukets järnväg var 600 mm och som mest var järnvägen 700 meter långt. Loket var av enkel konstruktion och bestod av en bilmotor på ett tippvagnsunderrede. Loken hade en bensindriven Fordmotor på 40 hästkrafter och tjänstgjorde på banan fram till skrotningen 1960 i samband med brukets nedläggning. Under samma år revs allting som hade med bruket med att göra och loket var i drift i drygt 14 år.
Källor:
Freding Mats, "Industrilok i Uppland", 1991
Priedits Janis, "Loklistor över små tillverkare", Industribaneföreningens hemsida (industribanor.se)

Fjärrtåg i Markaryd

Den 1 juli 1992 lades fjärrtågsuppehållet ner i Markaryd och den forna Markaryd-Veinge järnväg (kom under staten 1930) hade förlorat sin lokaltrafik i maj 1976.
Källor:
"Järnvägsdata", 1999
"Sveriges järnvägsstationer", Sveriges järnvägsmuseum

Nattåg

I Göteborgsposten den 25 mars 1872 var det denna notis inlagt.
Till fullständigande af notisen nr 68 af denna tidning meddela vid efter N Allehanda att dessa nattåg, efter hvad tidningen med visshet tror sig veta, icke komma att börja förrän den 1 maj 1873.
Eftersom järnvägsnätet höll på att byggas ut då så var det efterfrågan på nattåg, den 28 mars 1873 inträffade det någonting i svensk riksdag följande;
Ang. anordnande af nattåg å Statens stambanor och afgångstid för dessa tåg.
Svarskatalogen
Det var nödvändigt eftersom järnvägen höll på att byggas ut i Norrland under denna tidpunkt.
(tidigare publicerat)

Militärövning på Hedebanan

Den 9 november 1924 öppnade den statsbyggda banan mellan Sveg-Hede i Härjedalen och efter nedläggningen i februari 1966 så användes järnvägen för militära övningar. Banan var 72 kilometer och sträckan mellan Glissjöberg-Storfäringen blev försett med kontaktledning med anledning till att man ville prova att beskjuta järnvägen med järnvägsluftvärn. Direkt efter nedläggningen inleddes de militära övningarna och efter det så revs järnvägen helt.
Källor:
"Järnvägsdata", 1999
Wedin Krister, "Mer än 30 år sedan tågen rullade", Tåg 9/98



En notis om B-ångloken

De första B-loken i Sverige anskaffades 1909 och hade den preussiska ånglokstypen P8 som förebild. B-loken var sexkopplade överhettningslok med axelföljden 2C. Det var 99 lok av denna typ som anskaffades av SJ med följande nummer hos det statliga företaget; 1026-1028, 1034-1038, 1082-1085, 1106-1108, 1135-1150, 1219-1223, 1266-1270, 1281-1290, 1311-1325, 1364-1387, 1428-1432 och 1695-1697. Det var 96 exemplar som tillverkades fram till 1919 och 1944 övertog SJ tre motsvarande lok från SWB(Stockholms-Bergslagens järnvägar) och dessa tre skiljdes sig från de ursprungliga typen med eldytan 144,2 kvadratmeter mot 145,6 för de ursprungliga och överhettningsytan 50,7 kvadradmeter mot 47,0.
De lok som kom ifrån SWB fick SJ-nummer 1695-1697, annars var de identiska med de ursprungliga versionen och det var skälet att de fick samma littera. Under 1930-talet såldes ett tiotal B-lok till enskilda järnvägsbolagen som ännu inte blivit förstatligande och det var endast nummer 1383 som inte återkom. Detta lok skulle komma tillbaka först efter ett tiotal år efter de andra återkommande loken. Det första loket(1026) tillverkades av Motala verkstad som skulle tillverka de merparten av de lok som fick littera B. Under 1960-talet kom B-loken att användas som beredskapslok fram till beslutet under 1990-talet att skrota en del beredskapslok.
Källor:

Diehl Ulf m fl, "Normalspåriga ånglok vid Statens järnvägar", 1973
Diehl Ulf, "SJ-ånglok litera B", Tidskriften Tåg, någon gång under 1970-talet
Kullander Björn, "Sveriges järnvägars historia", 1999
Löf Peter, "Beredskapslok", utgången hemsida(om ingen vet någonting annat)

(tidigare publicerat på bloggen)

Kyrkohistoriska notiser 17

Äldsta tegelkyrkan

Den äldsta kyrkan i nutida Sverige som är gjord av tegel är Gumlösa kyrka i Skåne som invigdes 1191.
Källa: Mereth Lindgren, "Stenarkitekturen", Romanska konsten, Signums svenska konsthistoria, Kristianstad, 1995

Holmestad kyrka

Denna kyrka ligger utanför Götene i Västergötland och byggdes mellan 1874-75 efter ritningar av arkitekten Ernst Jakobsson och har dessutom ett västtorn. Av den gamla kyrkan som låg cirka 300 meter söder om den nuvarande finns däremot inga lämningar.
Källa: Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet

Brudkronan och dopfuntet

Den uppländska kyrkan Rasbokil som ligger några mil nordost om Uppsala har en brudkrona i förgyllt silver från 1794 medan dopfuntet är en av kyrkans få medeltida inventarier. Dopfuntet stod innan restaureringen 1909-10 i kyrkans materialbod.
Källa: Nils Sundquist, "Rasbokil kyrka", Strängnäs, 1970

Orgelhistoria från Singö

Ett s k orgelharmonium som hade blivit tillverkat i Stuttgart köptes in av Singö kyrka (Uppland) till kyrkan 1862 och denna såldes till socknens folkskola i november 1884. I skolan skulle den användas i drygt 50 år innan nästa placering blev hembygdsgården.
Källa: Lars Th Sandin, "Singö kyrka", Strängnäs, 1971

Kyrkogolvet i Skövde kyrka

I augusti 1892 var kyrkogolvet i Skövde kyrka endast tre år gammalt och redan angripen av fukt samt svamp. Hela golvet var genomruttet och två orsaker nämndes som orsaker till själva undermåliga golvet; dålig luftväxling och markens fuktighet.

Källa: Skara Tidning 17/8-1892
(Tidigare publicerat på bloggen)

Sportnyheter 15

Den sista matchen

Den 26 februari 1980 spelade Skutskärs IF sin sista match på drygt 20 år i bandyallsvenskan och de föll då med 3-10 på hemmaplan mot Ljusdal inför 311 åskådare.
Källa: Uppsala Nya Tidning 27 februari 1980

IF Vestas storvinst på bortaplan

Uppsalalaget IF Vesta vann med 8-0 mot Danmarks IF på bortaplan i fotbollsfyran den 26 augusti 1985.
Källa: Uppsala Nya Tidning 27 augusti 1985

"Döden"

Enligt källan hade Sunderland en spelare med namnet Billy Death mellan 1924-28 och många spelare såg döden framför sig när han var med på planen.
Källa: "Football Today", april, 1988

Racerföraren Ebb

Karl Ebb var en finländsk racerförare som bl a vann Rämenloppet 1931 samt Djurgårdsloppet 1933 och 1935. Under 1930-talet höll Estland tre Formel 1-tävlingar och 1935 var också året som Ebb vann denna tävling i Formel 1.
Källor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Estonian_Grand_Prix
"Sporten i focus", Stockholm, 1966

Lawson Little

Han var en amerikansk golfspelare som levde mellan 1910-68 och var först amatörspelare med dubbla segrar i både amerikanska och brittiska amatörmästerskapet två år i rad (1934 o 1935). Han blev proffsspelare 1936 och vann Canadian Open under detta år, US Open vann han 1940.
Källa: John Arlott (reaktör), The Oxford Companion to sports & Games", 1975

Boniek för Polen

Zbigniew Boniek gjorde 24 mål på 80 landskamper för Polen under sin tid i landslaget och den största triumfen var tredjeplatsen i fotbolls-VM i Spanien 1982. I semifinalen mot Italien var han däremot avstängt och frågan är om Polen hade tagit sig till final med honom i laget.
Källa: Keir Radnedge, "Världens fotbollsrekord (svensk version) 2011", 2010

Lions drog storpublik

Lions är det rugbylag som brukar turnera runt i världen från de brittiska öarna. Det är spelare som kommer från Rugby Union som deltar och 1955 spelade de inför 85 000 åskådare i Johannesburg mot Transvaals provinslag.
Källa: John Arlott (reaktör), The Oxford Companion to sports & Games", 1975

torsdag 31 mars 2016

OK-motorloket i Högsby

Berga tegelbruk (Högsby i Småland) anskaffade ett dieseldriven motorlok på elva hästkrafter av den tyska firman Orenstein & Koppel 1936. Loket hade spårvidden 600 mm och överfördes 1964 till Högsby tegelbruk där loket var i tjänst under sex år fram till skrotningen.

Källa: Janis Priedits, "Orenstein & Koppel" (loklista), motorlok, februari 2010

Några uppländska folkmängdsuppgifter från 1898

Tidningarna har mer eller mindre alltid rapporterat om socknarnas folkmängd och den 10 januari 1999 var det kortfattade uppgifter om folkmängden i sex uppländska socknar i tidningen Upsala. Närtuna hade 1 084 invånare, Skepptuna 883, Vidbo 670, Faringe 880, Almunge 2 147 och Bladåker 507.

tisdag 29 mars 2016

Sorgligheter i Brasilien

I tidningen Upsala den 12 december 1891 så stod det om en f d Uppsalabo i det där landet och han hade då bott i Brasilien i tjugo år. Han hade skrivit till sina vänner i Sverige om att han ångrade sin flytt och de skulle göra vad de kunde för att förhindra folk att flytta dit. Många svenskar lever i misär och han kände till två svenska familjer som nyligen hade kommit dit, vars tre medlemmar hade dött strax efter ankomsten till Brasilien. De hade önskat sig att de var i Sverige och det gällde både brevskrivaren till tidningen samt vännerna, likaså även de nytillkomna.

En sjökapten från Biskopskulla socken i Uppland hade dött i gula febern i landet och efterlämnade fru samt fyra minderåriga barn.

Det var ibland att tidningarna rapporterade kring sådana fall.

(Tidigare publicerat på bloggen)

Svår gårdsolycka

En olyckshändelse inträffade på en gård i Muskarbo i Tierp socken den 10 juni 1925 när en ung arbetare åt en hemmansägare blev träffat av en nedfallande stock.Det var under tiden som den unge mannen sågade upp stocken som olyckan hände och bröt ett par ben i det vänstra benet. Ortens läkare gav honom ett förband och dagen efter fördes han till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Källa: Uppsala Nya Tidning 16 juni 1925

Wheatstones telegraf

Denna maskin användes av britterna under första världskriget och byggde på en princip som lanserades av den brittiske vetenskapsmannen Charles Wheatstone under 1830-talet. Med denna telegraf kunde man skicka 100 ord i minuten.

Källa: "Militärhistorien", Svensk version, 2013

Tre tragiska öden

I denna artikel kommer källorna att anges i själva texten och det börjar med en brand som krävde tre barns liv boende på torpet Freden i Östervåla socken (Uppland), det skrev Uppsala Nya Tidning den 3 november 1899. Samma tidning rapporterade den 11 december samma år att folkskoleläraren och postföreståndaren i Laxsjö socken i norra Jämtland hade begått självmord i kyrkan. Anledningen till självmordet var att det hade kommit fram att man misstänkte att han hade förskingrat brev och frimärken. Svenska Dagbladet meddelade den 14 oktober 1902 om en person hade blivit svårt skadad i samband med ett rallarslagsmål utanför Gällivare.

Skrotning 1874

Ett ånglok med spårvidden 1435 mm som tillverkades av Sharp & Roberts i Manchester 1842 och som tillhörde fr o m 1855 SJ:s byggnadsavdelning med namnet "Titan"; detta lok skrotades 1874.

Ett längdhoppsrekord 1925

Från Uppsala Nya Tidning den 16 juni 1925; "Enligt ett telegram till Idrottsbladet från Paris har negern Hubbard vid tävlingar i Chicago på lördagen slagit världsrekord med ett hopp på 7,86 meter". Vem var han, enligt "Idrotten i focus" från 1966 hette han W De Hart Hubbard och han slog som sagt vad världsrekord i längdhopp 1925 på 7,83 meter. Han levde mellan 1903-76 och han finns också på den engelska Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/DeHart_Hubbard

OBS: Jag är medveten om att ordet "neger" kan i vissa fall verkar rasistiskt, men om man citerar äldre källor så måste man vara medveten om att det var OK kan skriva dessa ord i massmedia då, det måste man nog acceptera idag. De som skrev i tidningarna på 1920-talet är döda idag och de kan inte heller svara på det. Kommentarer om detta undarber jag ifrån, likaså vill jag bara att folk skall accepterar de äldre källorna till denna notis. Vad jag anser har inte denna notis med att göra, däremot anser jag att det är ett stycke idrottshistoria och därmed också publiceringen av denna notis.

torsdag 24 mars 2016

"Labb" för havsfiske

I Lysekil grundades 1932 Havsfiskelaboratoriet genom en donation ur den Wallenbergska fonden och det var naturligt eftersom staden har haft avgörande roll inom fiskenäringen. Under 1500-talet uppkom det fiskebebyggelse under detta sekels sillperioder.

Källor:

Johnsson Anders, "Fånga platsen", 2008
"Norstedts uppslagsbok", 2003

Estuna kyrkas personliga skatt

I sakristian i Estuna kyrka finns Gustav III:s tal vid tronsinträdet 1771 och statsvälvningen året efter samt kungliga tal såväl 1810 som 1817.

Källa: Ingeborg Wilcke-Lindquist, "Estuna kyrka", Norrtälje?, 1971?

Ottawa

Det var fyra städer som kandiderade till att bli Kanadas huvudstad och vilka det var Quebec, Montreal, Kingston och Toronto. Drottning Victoria blev ombad att vara skiljedomare och hon valde en femte stad som var Ottawa. Året var 1858, Ottawa hade knappast funnits i 30 år och hade bara räknats som stad i fyra senaste åren. En annan kuriositet är att bl a Quebec och Kingston formades som städer redan under 1600-talet.

Källa: "Det bästa stora faktabok", 1994

Skilsmässa p g a hustruns fängelsestraff

I maj 1831 skiljdes sig bonden Niclas Ericsson och Maja Stina Johansdotter i Klockrike socken i Östergötland p g a att hustrun hade blivit dömd till livstids straffarbete (brottet angavs ej i källan).

Källa: Elisabeth Thorsell, "Skilsmässor på 1830-talet i Linköpings stift", Släktforskarens årsbok, 2002

tisdag 15 mars 2016

Sju olika målskyttar för Rovers

Den 2 oktober 1909 i den dåvarande högsta divisionen och sedermera division 1 vann Blackburn Rovers med 7-0 mot Woolwich Arsenal. Målen för Rovers gjordes av George Chapman, Wattie Aiktenhead, Eddie Latheron, självmål av Percy Sands, Walter Anthony, W Davies och Albert Warmsley. Det är inte ovanligt med sju olika enmålsskyttar under en match i den engelska ligan.

Källor:

allfootballers.com (f d databasversion)
Jackman Mike, "Blackburn Rovers---A complete record", Derby, 1990
Ollier Fred, "Arsenal---A Complete Record", Derby  1995

onsdag 9 mars 2016

Dragonen och jakten

En dragon i Krägga utanför nuvarande Bålsta(Uppland) sköt på kort tid tre älgar under jakttiden i början på september 1883.

Källa: Tidningen Upsala 8 september 1883

måndag 29 februari 2016

Sportnotiser 14

Cricketspelaren Giffen

George Giffen represterade för Australien och "South Australia" i cricket och hans främsta säsong var 1894-95 under matcherna mot England, då han hade 475 runs och 34 wickets.
Källa: John Arlott (reaktör), "The Oxford Companion to Sports & Games", Oxford, 1975

Antalet ishockeyspelare

I slutet på 1960-talet fanns det 300 000 ishockeyspelare i dåvarande Sovjetunionen och siffrorna anger det ungefärliga antalet registrerade ishockeyspelare. Uppgifterna är tagna ur uppslagsordet "Icehockey" som är källan till denna notis. Det fanns 230 000 spelare i Kanada, 140 000 i Sverige, 77 000 i dåvarande Tjeckoslovakien, 48 000 i USA och 40 000 i Finland.
Källa: John Arlott (reaktör), "The Oxford Companion to Sports & Games", Oxford, 1975

Kvartett i toppen

Fyra klubbar slutade på 27 poäng (22 matcher) i Allsvenskan (fotboll) 1968 och Öster blev svenska mästare under deras första säsong i den högsta serien. De vann med bättre målskillnad (+16) före Malmö FF(+15), IFK Norrköping(+12) och Degerfors IF(+7).
Källor:
"Allsvenskan 2010", Aftonbladet
Clas Glennings statistiksidor(nu borttagna)

Tre raka vinster

Cardiff City slog Arsenal i tre raka matcher under lika många veckor säsongen 1923-24, de två första matcherna i dåvarande division 1. 19 januari Arsenal-Cardiff 1-2, 26 januari Cardiff-Arsenal 4-0 och 2 februari Cardiff-Arsenal 1-0 i FA-cupens andra omgång.
Källa: Phil Soar, "The Hamlyn A-Z of British football records", Twickenham, 1984

Fredblads bandylandskamper

Leif Fredblad gjorde många mål för Hammarby i bandy från slutet på 1960-talet till början på 1970-talet. Han spelade 30 landskamper mellan 1957-68 och de fem första VM-turneringarna.
Källor:
Idrottsbladet, spridda nummer
sporthistoria.se

Ko dödad av raket

En raket som hade avfyrats från Cape Carnevale i Florida i november 1962 kom ur kurs och störtade på Kuba där en ko dödades. Denna ko fick en officiell begravning p g a den var offer för "det ligistiska agressionen".

Källa: "Det bästa stora faktabok", Stockholm, 1994

Gatlyktan i Östhammar

En gaslykta som blev uppsatt i Östhammar i Uppland vid årsskiftet 1885/86 fick utlåtandet att ha ett vackert sken och var försedd med en dubbelbrännare. Den hade blivit uppsatt av bleckslagaren Andersson som bekostade uppsättningen med sina egna resurser.

Källa: Tidningen Upsala 5 januari 1886

Målfarlige Davies

En av Cardiff Citys främsta målskyttar var Len Davies som gjorde 128 mål på 305 ligamatcher mellan 1920-30 och gick sedan från Cardiff till Thames (en klubb som spelade i ligan i början av 1930-talet). Hans främsta merit var segern i FA-cupfinalen mot Arsenal 1927 och den enda gången som denna trofé har gått utanför England. Under samma år vann Cardiff även den walesiska cupen genom att i finalen besegra Rhyl med 2-0. Davies gjorde tre mål när Cardiff besegrade Bradford City med 6-3 i dåvarande division 1 den 21 januari 1922 och han blev klubbens främsta ligamålskytt under fyra raka säsonger. Bland annat gjorde han 30 mål när Cardiff gjorde 61 mål i gamla division 1 säsongen 1922-23 och klubben blev då fyra i divisionen (sju poäng efter ligamästarna Liverpool).
Len Davies skulle spela huvudrollen i den sista omgången av säsongen 1923-24 när han missade en straff i bortamatchen mot Birmingham och hade han satt den så hade klubben tagit sin första ligatitel. Istället gick ligatiteln till Huddersfield Town som besegrade Nottingham Forest med 3-0 på sin hemmaarena. Både Huddersfield och Cardiff slutade på 57 poäng, men den förstnämnda klubben hade bättre målkvot än Cardiff.
För Wales spelade han 23 landskamper och gjorde sex mål mellan 1922-29, gick bort 1945 efter en tids sjukdom (född 1899).

Källor:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Cardiff_City_F.C._seasons
https://en.wikipedia.org/wiki/Len_Davies
soccerdata.com (smakprov på böcker, min anm)

söndag 28 februari 2016

Åtgärd i fabriker

Från Stockholmstidningen 22 september 1890

En skyddsåtgärd i fabriker hvilken har visat sig mycket verksam, införs nu allmänt i England. I hvarje arbetsrum och så tätt som anses behöfligt, sitta i väggarne glasrör, som endast behöfva slås sönder för att stoppa hela maskineriet. De innehålla nemligen enkla elektriska kontaktapparater, som stå i förbindelse med drifkraftens pådragsverk. Då glasröret brister, slutes den elektriska ledningen och strömmen afstänger ångtilloppet---om det är en ångmaskin som drifver fabriken. På detta sätt stoppades för en tid sedan ångmaskinen i ett spinneri på ett par sekunder och en arbetska, som fastnat med kjolen i en axel, räddades oskadad.

Det var mer eller mindre en okänt säkerhetsåtgärd just vid denna tidpunkt och fabrikssäkerheten har förbättrats sedan dess.

(Tidigare publicerat)

Lektion i skogsbruk

Ett tjugotal pojkar från Grillby folkskola gick ut i markerna runt omkring orten för att plantera cirka tvåtusen gran- och tallplantor under ledning av skogsvaktaren E Ekman. De unga var förstås väldigt intresserade och enligt källan så var denna typ av lektioner väldigt ovanliga vid denna tidpunkt. Pojkarna sådde även olika sorters frön och även deras lärare herr Norrbom var med under detta äventyr.

Källa: Tidningen Upsala 17 maj 1907

(Tidigare publicerat)

lördag 27 februari 2016

Tornborgs ångbåtsbrygga

Tornborgs ångbåtsbrygga ligger inom Haga socken strax norr om Sigtuna och är från 1900. Denna brygga är den enda i sitt slag som finns kvar mellan Stockholm och Uppsala (när det gick ångbåtar i reguljär trafik).

Källa: Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet

"Musernas galleri"

Under 1790-talet målade konstnären Pehr Hilleström verket "Musernas galleri i Kongl Museum" som hänger i Nationalmuseet i Stockholm. Hilleström levde mellan 1732-1816 och är en av landets legendariska målare.

Källor:

Laine Merit, "1720-1809", i "Konst och visuell kultur i Sverige före 1809, Kristianstad, 2007
"Statens porträttsamling på Gripsholms slott", Stockholm, 1951

söndag 31 januari 2016

Fotogen istället för ättika

Den 26 januari 1867 fick en tjänsteflicka fotogen istället för ättika i ett handelsbod i Stockholm och det var på Hötorget som köpet ägde rum. Fast misstaget upptäcktes i tid innan användningen.

Källa: Dagens Nyheter 28 januari 1867

Lång väntan

Den engelska fotbollssäsongen 1962-63 var kall och vintrig och exempelvis varade den tredje omgången av FA-cupen mellan 5 januari-11 mars (brukar i värsta fall fall vara avklarat i början av februari). Det var sammanlagt 261 uppskjutningar av matcher och hälften av de 32 mötena fick ställas in tio eller flera tillfällen.

Källa: Match Magazine 14 januari 1984

Snopen hästtjuv i Östervåla 1908

I tidningen Upsala den 6 mars 1908 stod det om en dräng som förut hade blivit straffat för stöld, hade stulit en gammal häst som ägaren hade köpt in för 80 kronor och denna stöld skedde på en gård i Östervåla socken. Drängen var anställd hos hästens ägare som hade skickat honom för att hämta grus, istället körde drängen ner till Uppsala för att sälja hästen till slakt. Dock hann man inte döda hästen förrän stölden upptäcktes. Man kan undrar varför drängen valde Uppsala, det tog iallafall några timmar eftersom det tar cirka 50-60 minuter att köra mellan dessa två orter med bil. Han kanske trodde att det var lättare att sälja hästen där än i Östervåla.

(Tidigare publicerat)

Botemedel

Uppsala Nya Tidning 4 april 1891

En arbetare från Enköpingstrakten, som länge lidit af ryggvärk och därför begagnat alla möjliga medel företog sig för en tid sedan att låta inguida ryggen med gasolja. Sålunda guiden satte sig vår man för brasan, och inom ett ögonblick stod ryggen i eld och lågor och mannen hade nog för alltid blifvit botat för ryggvärk, om ej hans fjortonåriga dotter skyndat efter ett täcke och lindat om sin brinnande pappa.

Gasolja skulle man inte tro att det skulle bota ryggont, däremot skulle akupunktur hjälpa om han hade haft möjlighet eller om dåtiden medicinska värld inte tillät akupunktur eller hade kunskap om detta.

Frågan är om han fick genomföra akupunktur mot sitt ryggvärk och enligt NE så hade detta tillämpat sedan början av 1800-talet i Europa och 1829 kom det ut en avhandling om denna tillämpning

Från NE(CD-ROM)

I Europa blev intresset för akupunktur märkbart under 1800-talet. I Frankrike lanserades idén att man genom akupunkturnålar på skilda delar av ytteröronen kunde påverka olika organ, en föreställning som ansluter sig till den alternativmedicinska termen reflexologi. I Sverige lade läkaren Gustaf Landgren fram "En Afhandling om Acupuncturen" i Uppsala 1829; han redovisade där försök att ge smärtlindring.

Se även:  http://okandahandelser.blogspot.se/2012/03/snus-som-botemedel.html

(Tidigare publicerat, liten redigering)

lördag 30 januari 2016

Thomas Holsterpistoler

Det är en flintlåspistol som började att tillverkas runt 1775 och användes av det brittiska kavalleriet, denna pistol fick en lång pipa (tillverkare Thomas i London).

Källa: David Miller, "The Illustrated directory of guns", Maidstone, 2005

Husby-Sjutolfts födelsesocknar 1910

År 1910 fanns det 237 personer som var födda i Husby-Sjutolft socken i Uppland födda i socknen. De andra födelsesocknarna var 41 födda i Litslena, 19 i Övergran, 16 i Hjälsta, 15 i Härkeberga och Villberga samt 13 i Boglösa. M a o var det en stor del av befolkningen även födda i närområdet eller i grannsocknarna.

Källa: SVAR, databasen "Befolkning"

fredag 29 januari 2016

Enda överlevaren

Den norska ångaren sprängdes av två minor den 6 juni 1916 på väg från walesiska Newport, meddelades från Bordeaux den 10 juni. Det var den franska ångaren Lutéce som hade landsatt en matros från en livbåt. Han och tre kamrater hade hoppat i en livbåt när deras ångare sjönk, hans kamrater dog i efter hand.

Källa: Uppsala Nya Tidning 13 juni 1916

Flest för Accrington

Accrington har deltagit i ligaspelet i England i ett par olika versioner. Flest mål av en spelare under en ligamatch är fem och det har hänt vid två olika tillfällen. Först gjorde Billy Harker fem mål den 16 november 1935 i division 3(Norra) och sedan gjorde George Stewart om bravaden i samma division den 27 november 1954, båda gångerna stod Gateshead för motståndet.

Källa: "Rothman Football Yearbook 2010-11"

Den första "Old Firm"-finalen

Det klassiska Old Firmderbyt mellan Glasgow-klubbarna Celtic och Rangers har spelats massor med gånger. Den första finalen i skottska FA-cupen mellan dessa två klubbar spelades 1894 när Rangers vann med 3-1.

Källa: John Robertson, "Soccer´s First", Enfield, 1984

Lunkentus

Lunkentus var namnet på en hjälte i en folkbok som utkom för första gången 1785 och det handlade om en jätte som kunde ta flera mil i ett språng, sedan återstår om det var en mil=tio kilometer eller 1,6 km som en mil räknades förr i tiden.

Källa: "Norstedts uppslagsbok", 2003