Sockerbruket i denna skånska ort revs vid årsskiftet 2008/09 och där har det funnit egna lok. Det normalspåriga stickspåret revs i mitten av 1970-talet och det lok som tillverkades i Västervik 1931 som nummer 87 fanns då bevarat i Kristianstad.

Lastplatsen som betjänade Älvsby tegelbruk anlades 1904 och nedlades 1927, det finns dock inga närmare uppgifter för närvarande om detta tegelbruk.

I Mannaminne inte långt ifrån Nordingrå i Ångermanland och skribenten besökte Mannaminne i juli 2022. Där står ett motorlok uppställt som förr i tiden tjänstgjorde på sågverket i Bollstabruk i samma landskap. Loket tillverkades på Kalmar Verkstad 1933 med tillverkningsnumret 8 och var i bra skick.

Liverpools legendariska matcher (Del 7)

De tidigare utgåvorna av Liverpools legendariska matcher så har det varit fem matcher presenterade, nu ökas detta antal på. I denna utgåva blir det tio matcher.

***6-3 mot Sion (hemma), 31 oktober 1996
En match som gällde den andra omgången av cupvinnarcupen när de tog emot schweiziska Sion inför 38 514 åskådare på Anfield Road. Den första matchen hade ”The Reds” vunnit med 2-1 nere i Schweiz. Frederic Chassot inledde målskyttet för gästerna efter 19 minuter och fyra minuter senare gjorde Christophe Bouvin det andra målet bakom Liverpools målvakt David James. I den 28:e matchminuten reducerade Steve McManaman efter en assist av Jason McAteer och nio minuter in på andra halvlek kvitterade norrmannen Stig Inge Björnebye på en frispark. I den 64:e matchminuten gjorde Chassot sitt andra mål och minuten efter gjorde John Barnes Liverpools tredje mål. Sedan gjorde Robbie Fowler två snabba mål inom en minut och det sjätte målet gjordes av det tjeckiske landslagsmannen Partrick Berger. Liverpool åkte senare ut mot Paris St Germain och de ledde även ett tag även den inhemska ligan.

***7-1 mot Southampton, 16 januari 1999
Denna match i Premier League sågs av 44 011 på Anfield och Liverpool inledde målskyttet efter 22 minuter genom Robbie Fowler. I den 35: e matchminuten gjorde skotten Dominic Matteo det andra målet och två minuter gjorde Fowler sitt andra mål. I början på andra halvlek kom även det tredje målet av Fowler sedan Jamie Carragher svarat för målpassningen. Carragher gjorde sitt mål i matchen i den 55: e matchminuten och i den 62:a matchminuten gjorde norrmannen Egil Östenstad tröstmålet för ”The Saints”. I den 63:e matchminuten gjorde Michael Owen det sjätte målet för dagen och han blev utbytt i dubbelbytet med Paul Ince efter 73 minuter. In kom David Thompson och den tyske landslagsmannen Karl-Heinz Riedel som bytte av just Owen. Thompson som tidigare hade varit utlånat till Swindon Town gjorde 7-1 i den 73:e matchminuten.

***8-0 mot Stoke City (borta), 29 november 2000
En match som gällde den fjärde omgången av Ligacupen och Stoke var ett slaget lag redan från början. Stoke höll då till i dåvarande division 2 (den tredje nivån) och slutade 5:a medan Liverpool 3:a efter Manchester United och Arsenal. Tysken Christian Ziege inledde målskytten i den sjätte minuten efter en passning av Robbie Fowler. En av de främsta tjeckiska spelarna omkring 2000 som var Vladimir Smicer och han spelade några för Liverpool. Smicer gjorde 2-0 mot Stoke i den  26:e matchminuten efter framspelning av tysken Markus Babbel som själv gjorde 3-0 två minuter senare. I den 39:e matchminuten gjorde Robbie Fowler in fyran bakom hemmakeepern Carl Muggleton. I andra halvlek blev det fyra ytterligare mål; (59) finländaren Sami Hyypia, (65) Danny Murphy, (82) Fowler och samme man slog även in en straff tre minuter senare. Matchen sågs av 27 109 åskådare på Britannia Stadium och för många hemmafans sved det ännu en gång, Stoke föll ju med 0-7 mot Birmingham City i ”First division” i januari 1998 (Furlongs 3 och Hutching 2 mål).

***4-0 mot Arsenal (hemma), 23 december 2000
Efter denna match låg Liverpool 4:a och Arsenal 2:a i den högsta divisionen, matchen sågs av 44 144 åskådare som var jämn förutom resultatet. Antalet chanser var det 12 för Liverpool och 13 för Arsenal. Det första målet kom i den 11:e matchminuten genom Steven Gerrard som gjorde 120 mål på 504 ligamatcher för The Reda mellan 1998-2015. Michael Owen gjorde 2-0 i den 61:a matchminuten och enligt rapporten tyckte Arsenal manager Arsene Wegner att hans lag började komma under isen då. I slutet på matchen gjorde först Nick Barmby mål och sedan avslutade Robbie Fowler målproduktionen. Fowler hade ersatt just Owen i den 71:a matchminuten.

***5-4 mot Alaves (neutral plan), 16 maj 2001
Finalen i UEFA-cupen spelades på Borussia Dortmunds hemmaarena Westfalen Stadium och målståndet stod spanska Alaves för, de hade slutat 6:a i La Liga säsongen före och en av klubbens främsta placeringar någonsin. På vägen till finalen hade Alaves bl a slagit ut Inter medan Liverpool hade bl a slagit ut Olympiakos, Roma och Barcelona i semifinalen. Den tyske landslagsmannen Markus Babbel gav Liverpool ledningen efter fyra minuter sedan Gary McAllister svarat för målgivande passningen. I den 16:e matchminuten gjorde Steven Gerrard 2-0 innan spanjorerna började vakna till liv när Ivan Alonso reducerade i den 26:e matchminuten. I den 41:a matchminuten ökade Gary McAllister på till 3-1 på straff. Javi Moreno som var en av La Ligas vassaste målskyttar på den tiden satte nog hjärtat i halsgropen hos många tillresta Liverpoolfans med sina två snabba mål i den 48:e och 51:a matchminuterna. McAllister stod för en ytterligare en målgivande passning när han låg bakom Robbie Fowlers mål i den 72:a matchminuten. Jordi Cryuff som är son till den holländske legendaren Johan Cryuff kvitterade i slutet på matchen. Tre minuter innan förlängningens slut så gjorde Alaves ett självmål av Delfi Geli inför  48 050 åskådare. Liverpool tog en unik cuptrippel denna säsong och först besegrades Birmingham City i ligacupfinalen och sedan Arsenal som var i sorg efter David Rocastles bortgång några veckor tidigare.

***3-2 mot Bayern München (neutral), 24 augusti 2001
En match som gällde Supercupen mellan vinnaren av Champoin League och UEFA-cupen. Matchen spelades inför endast 13 824 åskådare på Saint Louis Stadium som är AS Monacos hemmaarena. Norrmannen John Arne Riise som kom just ifrån Monaco gjorde Liverpools första mål på Tysklands landslagsmålvakt Oliver Kahn efter 23 minuter och i slutet på första halvleken ökade Emile Heskey på till 2-0. I början på den andra halvleken så gjorde Liverpool ytterligare ett mål genom Michael Owen och sedan lyckades Bayern närma sig. Landslagsmannen för Bosnien med namnet Hasan Salihamidzic gjorde 2-1 i den 57:e matchminuten. Carsten Jancker fastställde slutresultatet när det var tio minuter kvar på ungefär.

***3-3 mot AC Milan (neutral), 25 maj 2005
I Champions League-finalen på Ataturk Stadium i Istanbul stod Liverpool var en enastående bedrift när de slutligen stod som vinnare inför 72 059 åskådare. Liverpool kom ikapp AC Milan, i en sådan final och en meriterat motståndare. Matchen kom att kallas sig för ”The Miracle of Istanbul” och AC Milan gick upp till ledning med 3-0 genom Paolo Maldini (1) och sedan två mål genom argentinaren Hernan Crespo bara under den första halvleken. Steven Gerrard gjorde det första målet för The Reds i den 54:e matchminuten och två minuter ökade Vladimir Smicer med det andra målet. Smicer som gjorde 19 mål på 184 matcher för Liverpool mellan 1999-2005 och gjorde sin sista match för klubben för att gå till franska Bordeaux. Spanjoren Xabi Alonso kvitterade i den 59:e matchminuten genom att slå in sin egna returen på den missande straffen och sedan var det mållöst fram till straffläggningen. Själva straffläggningen kan redovisas på följande sätt;
*Smicer nätade för Liverpool
*Andriy Shevchenko straff räddades av Dudek.

***5-3 mot Luton Town (borta), 7 januari 2006
En match som gällde den tredje omgången av FA-Cupen och Liverpool gjorde som vanligt en medelmåttig insats i Premier League och gjorde inte så många mål i ligan per match. Den största segern var 5-1 mot Fulham den 15 mars och 3-0 mot Portsmouth den 19 november samt med samma siffror mot Wigan Athletic den 3 december. Ändå blev klubben 3:a i Premier League efter Chelsea och Manchester United. Men i FA-Cupen smällde det mer och tillbaka till matchen mot Luton som spelades inför 10 170 åskådare och hemmalaget slutade 10:a i Champoinships denna säsong. Steven Gerrard gav Liverpool ledningen efter 16 minuter och Steve Howard kvitterade i den 31:a matchminuten, efter 61 minuter gjorde Reunion-födde Florent Sinama-Pongolle det första av sina två mål i matchen. Dessförinnan hade Luton gjort två mål genom Steve Robinson och sedan gjorde Kevin Nicholas mål på straff. Det var en match som bokstavligen exploderade i mål under den andra halvleken och Luton var inget slagpåse, dock kunde Liverpool avgöra i slutet på matchen. Xabi Alonso gjorde Liverpools tredje mål och en Liverpoolanhängare vann 25 000 pund sedan han/hon hade tippat Alonso som målskytt. Samma spelare gjorde sitt andra mål och fastställde därmed slutresultatet i matchens slutskede. Liverpool slog ut Birmingham med 7-0 i den sjätte omgången på bortaplan och vann finalen efter straffar mot West Ham United. Avslutning lite grann om Luton, klubben har ju åkt berg o dalbana igenom ligasystemet och åkte ur detsamma 2009, sedan blev det fem år i National League innan de var tillbaka efter segern där 2014, nu är klubben återigen i Premier League. De har inte spelat där sedan säsongen 1991-92 (den sista säsongen med division 1-4).

***7-0 mot Birmingham City (borta), 21 mars 2006
Denna match avsåg den 6:e omgången av FA-cupen och den största segern sedan spanjoren Rafa Benitez hade tagit över. Efter knappt en minut gjorde finländaren Sami
Hyppia det första målet sedan fransmannen Momo Sissoko svarat för framspelningen. I den femte matchminuten gjorde Peter Crouch det andra målet och i den 38:e matchminuten gjorde samma spelare mål igen. Spanjoren Fernando Morientes gjorde 4-0 i den 59:e matchminuten och elva minuter senare var det norrmannen John Arne Riises tur att näta bakom hemmakeepern Mark Taylor. Hemmalagets Olivier Tebily gjorde sedan ett självmål och i matchens slutskede fastställde fransmannen Djibril Cisse slutresultatet inför 27 378 åskådarna på St Andrews och Steven Gerrard låg bakom tre av målen. Liverpool kunde sedan vinna cupen efter straffläggning mot West Ham som slutade 3-3.

***4-1 mot Porto, 28 november 2007
Det var gruppspelet i Champoins League inför 41 095 på Anfield Roaf och det var ett bra motstånd eftersom FC Porto dominerade hemma i Portugal på den tiden. De vann ligan bl a 1999, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012 och 2013 medan Liverpool fick nöja sig med cupvinster i ungefär samma tidsperiod. Den spanska stjärnforward Fernando Torres inledde målskyttet efter 19 minuter och Porto kvitterade i den 33:e matchminuten genom Lisandro Lopez. Det var i slutet på matchen som Liverpool kunde dra ifrån enligt följande; 79) Torres gjorde sitt andra mål, 82) Steven Gerrard slog in en straff och 87) Peter Crouch gjorde sitt mål.

tisdag 30 januari 2024

Notiser

Oblatasken från 1575

Vårfrukyrkan i Enköping har en oblatask från 1575.
Källa: Bengt Ingmar Kilström, ”Enköpings kyrka (Vårfrukyrkan), Strängnäs, 1975

Hargs kyrka i Uppland

Denna kyrka är yngre än de flesta medeltida kyrkor i Uppland och denna gråstenskyrka är från det sista kvartalet av 1400-talet.
Källa: Bengt Ingmar Kilström, ”Hargs kyrka”, Strängnäs, 1972

Måttet kanna

På 1500-talet användes kannan som ytmått för våtvaror och honung, på 1600-talet blev kannan också ett mått för tjära. En kanna på 100 kubikdecimaltum=2,617 liter.
Faktakalendern 2012

Dömdes för falska betyg

En piga från Huddunge socken sökte en anställning i Västerås med falska betyg och på det blev hon dömt till straffarbete i 21/2 månader.
Källa: Tidningen Upsala 12 december 1895

Kopparstenarna

En plats i Östersjön som lokaliserades först i slutet på 1800-talet och är ett grund strax om Gotska Sandön. Det är snarare en undervattensrygg där många skepp har gått under och kan betraktas som skeppskyrkogård. Mellan 1883-1915 fanns det två fyrskepp på platsen.
Källor:
Fornminnesregistret, Riksantikvarieämbetet

Laval

Denna franska stad har ett slott och en katedral från 1100-talet.
Källa: Norstedts uppslagsbok, 2003

Krigskonjunkturskatt

Krigskonjunkturskatt infördes i Sverige 1918 och togs bort två år senare.
Källa: Faktakalendern 2000

Voisin 8

Det franska flygvapnets första nattliga bombplan lanserades 1916 som i början var resultatet medelmåttiga beroende på att motortillberkaren Peugeot inte var så bra. När motorn blev ersatt av Renaults V-12 med 300 hästkrafter blev planet avsevärt mycket bättre. Voisin 8 kunde köras i 132 km/h och blev den typiska maxfarten för flygplan som användes under första världskriget.

Källa: Militärhistorien (svensk version), 2013

onsdag 24 januari 2024

Trevlig milstolpe

Säsongen 1956-57 gick Aston Villa, Birmingham City och West Bromwich i FA-cupen och det är en trevlig milstolpe för en meritfattig Birmingham. Visserligen är West Bromwich en egen stad strax väster om Birmingham men matcherna ändå har derbykaraktär. Wolverhampton som i sin tur ligger väster om West Bromwich vars storhetstid var under 1950-talet omfattades inte av denna trippel som de andra tre klubbarna var involverade i. Aston Villa har vunnit ligan vid sju tillfällen varav sex kom under ligans 22 första år mellan 1888-1910 med ”The Double” (liga- o cupvinnare samma år) 1897. West Bromwich vann sin enda ligatitel 1920 och än har inte Birmingham vunnit ligan, har nått två FA-cupfinaler. De vann ligacupen 1963 mot just Aston Villa och 2011 mot Arsenal.

Säsongen 1956-57 spelade samtliga tre i den gamla division 1 och de hamnade på mittenplaceringar, Aston Villa 10:a, West Bromwich 11:a och Birmingham 12:a.
Säsongen 1986-87 blev Aston Villa sist i gamla division 1 och sex år efter deras senaste ligatitel, West Bromwich blev 15:e och Birmingham 19:e i gamla division 2. Nästa säsong blev Aston Villa 2:a efter Millwall och gick upp igen medan de andra två hamnade i bottenskiktet utan att bli nedflyttade. Inbördes mötena under säsongerna under 1980-talet hänvisas till  http://www.englishfootballleaguetables.co.uk/

Men man kan nästan påstå att Aston Villa hade det svårt med dessa lag när de möttes under säsongen 1987-88, däremot vann de med 5-2 mot Plymouth och 4-1 mot Crystal Palace. Den sistnämnda klubben vann t ex sin bortamatch med 6-0 mot Birmingham.

INBÖRDES MÖTEN
(Sök på worldfootball.ner om du vill veta flera detaljer)

West Bromwich-Birmingham 0-0, 22/4

FA-cupen säsongen 1956-57 som Aston Villa slutligen blev vinnare ifrån.

Den 19 oktober 1987 firade de tre klubbarna gemensamt att staden fick tre semifinalister 30 år tidigare utanför Town Hall i staden Birmingham. De klassiska klubbdräkten har blivit ändrat för Aston Villa (vinrött med mörkblå ärmar) och Birmingham (blåa tröjor och vita byxor) medan klubbdräkten var mera intakt för WBA.Bilden publicerades i tidskriften Football Today i november 1987. Aston Villa hade denna klubbdräkt under några år under slutet på 1980-talet och början på 1990-talet.

fredag 19 januari 2024

Dåliga tider

Det har alltid varit tidsperioder med svält, missväxt eller grasserande sjukdomar i såväl Sverige som utlandet. En svår period var i början av 1770-talet när dödstalet var 53 promille för året 1773. Ett flertal socknar fick i princip dubbelt så stor dödlighet än antalet födslar och i vissa områden var det ännu värre. År 1771 var skörden knapp och året efter var det missväxt medan det var medelmåttligt under 1773. Den medelmåttliga skörden kunde troligen inte hjälpa eftersom rödsoten(dysenteri) drabbade landets befolkning mer eller mindre hårt.

Källor:
Bohlin Per-Erik, "Om skördarna i Sverige under 1700-talet och början av 1800-talet", Statistisk tidskrift 1956
Gadd Carl-Johan, "Järn och potatis", Göteborg, 1983
Historisk statistik över Sverige(Befolkning), 1969
Utterström Gustav, "Jordbrukets arbetare, Stockholm, 1957
Winberg Christer, "Folkökning och proletarisering", Göteborg, 1975

(Tidigare publicerat)

Ove Eidhagen

Han är den enda Siriusspelaren som har vunnit skytteligan i bandys högsta serie och detta hände säsongen 1960-61 när Sirius också blev svenska mästare. Han föddes den 6 januari 1927 och gick bort den 14 december 1991, han hedrades dessutom med en tyst minut också. Han är en av de främsta spelarna i Sirius bandylag och spelade 15 landskamper för Sverige. Han vann SM-guld vid fyra tillfällen mellan 1955-61 och innan han kom till Sirius vann han SM-guld för Örebro SK, han deltog i en av de största publikmatcherna 1955 när AIK tog emot just ÖSK på Stadion och denna gång sågs det av drygt 15 000 åskådare. En annan milstolpe var att Eidhagen deltog i laget även när bandyn spelade på annandag jul för första gången 1957, dock bara 2-2 mot Hälleforsnäs.

I Sirius vann han SM-guld 1961 mot Edsbyn och enligt Idrottsbladet var han lagets drivhjul som låg bakom de mesta av spelet. Sirius vann med 3-1 inför 18 800 åskådare på Stadion och Eidhagen gjorde lagets tredje mål på straff. Tidigare under samma år gjorde han tre mål mot Lesjöfors med en gipsat hand i en match som spelades på Studenternas. En annan bragd var när han gjorde fem mål i premiärmatchen den 26 december 1960 mot nyuppflyttade Vetlanda som Sirius vann med 7-1, denna match gick dock på Rocklunda i Västerås och enligt Lesjöfors lagledning så tippade dom att Sirius skulle ta SM-guldet, vilket som dom också gjorde.

Källor:
Idrottsbladet;
30 december 1957
27 december 1960
9 januari 1961
13 februari 1961

(Tidigare publicerat på Siriushistoriska)

En av lyckostunderna 1979

Sirius åkte då ut division 2 norra som då var den näst högsta serien och det gjorde dem tillsammans med Enköpings SK samt Gammelstaden. Den 23 september 1979 kom GIF Sundsvall på besök i Uppsala inför 601 åskådare på Studenternas och Sirius vann med 2-1 genom mål av Jan Fors samt Anders Fredlund. Då var IFK Sundsvall bäst i den staden och denna klubb föll ju ner till de lägre divisionerna efter den allsvenska sejouren. Bortalagets mål gjordes av Tommy Holmgren och i halvtid stod det 1-1, ESK föll med 1-5 mot Örebro SK på Enavallen.

Källa: Uppsala Nya Tidning 24 september 1979

(Tidigare publicerat på den Siriushistoriska bloggen)

fredag 12 januari 2024

Tvåa och respektive trea

Airdrie (den gamla klubben) blev tvåa i den skottska fotbollsligan fyra säsonger på raken 1922-26. De blev 2:a efter Rangers först och säsongen 1925-26 efter Celtic. Från 1926 blev Motherwell inte sämre än trea i nio raka divisioner som kröntes med klubbens enda ligatitel säsongen 1931-32. Säsongen 1934-35 blev Motherwell 7:a i ligan och det var den sämsta placeringen sedan 1926 då de blev 5:a. Förresten kan klubben stoltsera sig med att i samband med klubbens enda ligatitel så var Motherwell den enda klubb som vann ligan förutom Celtic och Rangers mellan 1904 (Third Lanark) och 1948 (Hearts).

Källa: Gordon Smailes, ”Scottish Football League Records”, Derby, 1995

torsdag 11 januari 2024

Är denna händelse fortfarande en skröna???

En notis som skrevs på den Allmänna Bloggen 2010 återges här.

Ungefär mitt emellan Kalmar och Nybro slog "vilda män" ihjäl fem personer runt 1850 varav en överlevde överfallet men dog strax efteråt. Jag har sökt efter denna händelse i cirka tio år nu och kan nog börja spektulera i att det är en skröna som stod i 50-talsverket som jag läste i när jag var bosatt i Kalmar i slutet på 1990-talet. Tills vidare anser jag denna händelse delvis skröna o delvis verklighet och detta gäller om jag hittar någonting eller bli informerad om någonting(källa krävs).
Delvis skröna och delvis verklighet menar jag att inget arbete görs åt det tills vidare.

Chelseas ”storseger” mot Newcastle 1980

Den 25 oktober 1980 tog Chelsea emot Newcastle United inför 22 916 åskådare hemma på Stamford Bridge och det var i gamla division 2. Chelsea vann matchen med 6-0 som kan räknas som en liten raritet i engelsk fotboll på den tiden. Colin Lee svarade för tre av målen som tillkom i följande matchminuter; 15, 46 och 86. I den 34:e matchminuten gjorde Mike Fillery sitt mål, Clive Walker gjorde mål i den 43:e matchminuten och Gary Chivers i den 51:a matchminuten. Ett par senare skulle Newcastle åka på en förlust mot Exeter City i FA-cupen. Efter denna match låg Chelsea trea efter Notts County och West Ham medan Newcastle låg på nionde plats.

Källor:

Tilbury FC

Tilbury FC är en liten klubb som kommer en ort i grevskapet Exxes i England och klubben bildades 1889, spelar sina hemmamatcher på Chadfields som de flyttade till 1947.
Meriterna kommer från olika lokala ligor och cuper, bl a vann de London League säsongerna 1958-59, 1959-60, 1960-61 och 1961-62; division 2 i Exxes League 1921-22 och mästare i samma liga 1922-23 och 1924-25. De har vunnit Exxes Senior Cup vid fyra tillfällen och senaste var 1975 och under 1970-talet vann de Mithras Cup vid fem tillfällen.
Amatörcupen som spelades till 1974 nådde klubben kvartsfinal säsongen 1946-47 och i FA-cupen nådde de till 3:e omgången 1977-78. Den första omgången behövdes det två omspelsmatcher innan de vidare mot ett annat icke-ligalag som var Kettering Town, i den andra omgången vann de med 3-2 mot ett annan halvprofesionell klubb nämligen Nuneaton Borough med 3-2 innan de åkte ur mot Stoke City.

Källor:

McEwan-Prattloket

Detta lok finns att beskåda på det lilla industribanemuseet i den lilla walesiska orten Talyllyn.

onsdag 10 januari 2024

Historiska målvakter i Allsvenskan

Kortfattat om de sju målvakter som har spelat flest matcher i Allsvenskan och som har slutat att spelat.

Sven Andersson: Han har spelat flest matcher i Allsvenskan med 431 matcher mellan 1981-2001 varav 198 för Örgryte fram till 1993 och sedan blev det 233 matcher för Helsingborg.

Thomas Ravelli: Är den målvakt som är mest meriterat med 143 landskamper mellan 1981-97 och 416 matcher för Östers IF och IFK Göteborg mellan 1979-97 samt några matcher för Tampa Bay Mutiny i USA. Han har rekordet med flest SM-guld med åtta titlar varav sex med IFK Göteborg.

Bengt Andersson: Spelade 387 matcher i Allsvenskan för IK Brage, Örgryte och IFK Göteborg mellan 1987-2009. Han stod i 246 matcher för IFK Göteborg mellan 1998-2007. Elva landskamper och SM-titel med IFK Göteborg 2006.

Karl Svensson: Han stod för Sverige under hemma-VM 1958 och är den målvakt som har stått i flest allsvenska matcher för en klubb. Han stod i 349 matcher för Helsingborg mellan 1944-62 och 73 landskamper, inga allsvenska titlar, men Guldbollen 1952.

Gustav Sjöberg: Det blev 321 matcher i Allsvenskan för AIK mellan 1933-50 och som kuriosa stod han 63 matcher i svit fram till 1948. Det inkluderade även två första matcherna av Allsvenskan säsongen 1948-49 och han stod inte mot Malmö FF på bortaplan som förlorades med 0-5.

Mattias Asper: Han stod för fyra allsvenska klubbar under sin karriär som omfattade 314 matcher mellan 1998-2014. Han spelade för AIK, Malmö FF, Brommapojkarna och Mjällby AIF varav vid två tillfällen för den sistnämnda klubben som han både började och avslutade sin karriär med. Han vann SM-guld med AIK 1998 och med Malmö sex år senare.

Jan Möller: Han hamnade också på 314 matcher i Allsvenskan som omfattade tiden 1972-92 för Malmö FF och Trelleborg FF varav 298 för den förstnämnda klubben fram till 1989. Han gjorde även ett mål för de ”ljusblå” och spelade även en kort tid för Bristol City i början på 1980-talet. Möller stod i 17 landskamper, spelade även 58 matcher för Toronto Blissards och Helsingborg när det inte blev av i Allsvenskan.

Övriga: Håkan Svensson stod i 314 matcher för fem allsvenska klubbar mellan 1990-2006 som omfattade klubbar som Halmstads BL, AIK, BK Häcken, IF Elfsborg och Malmö FF. Sedan kom Johan Wiland som spelade för IF Elfsborg, Malmö FF och Hammarby mellan 2000-19. Det är flera målvakter som egentligen är värda att nämnda som t ex Lars Eriksson som spelade 301 matcher för Hammarby och IFK Norrköping mellan 1986-2001, Bengt Nyholm som stod i 294 matcher för IFK Norrköping mellan 1949-65, Anders Rydberg med 292 matcher för IFK Göteborg mellan 1925-38 och Anders Karlsson som omkom under skridskotur, stod i 290 matcher för Örebro SK mellan 1989-2002.