måndag 31 december 2018

Osämja i fyrståndsriksdagen

När fyrståndsriksdagen var aktuellt i Sverige så hände det emellanåt att ständerna blev osams eller kom i kant med varandra som dessa två bilder (från olika böcker) visar. De tyckte olika, de hade olika uppfattningar och de respekterade troligen inte varandra fullt ut heller.

GOTT NYTT ÅR




Blåstes ner på Understen

År 1866 sattes det upp en signalställning med information om fyrskeppen Finngrundet och Grundknallen på fyrplatsen Understen. Endast sju år senare blev denna anläggning nedblåst under en storm.

Källor:

Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet
Thunman Dan, "Svenska fyrplatser", 2000

söndag 30 december 2018

Irlands äldsta klubb

Cliftonville från Newtonsabbey är Irlands äldsta fotbollsklubb av J M McAlery som också grundade det irländska fotbollsförbundet året efter. Två år senare spelade Cliftonville i den allra första irländska cupfinalen som dock slutade med förlust mot Moyola Park med matchens enda mål. De föll även i 1882 års final med 1-2 mot Queen´s Island. Först den tredje finalen vann de med 5-0 mot Ulster som fick revansch 1887 när de slog just Cliftonville med 3-0. Fram till ligan startade 1890 så spelade Cliftonville sex finaler och vann två, den andra var 1888 när de slog Distillery med 2-1. Cliftonville är den klubb som har haft flest irländska landslagsmän, 60 stycken och trots att de hade fått stått i skuggan för Linfield från Belfast. Bland landslagsmännen är ett flertalet av dessa med endast en landskamp och klubben var också inte så framgångsrikt i jämförelse med de bättre irländska klubbarna som exempelvis den redan nämnda Linfield och Belfast Celtic (nedlagt i slutet på 1940-talet).

Källor:

Oliver Guy, "Guinness Football Book of World Soccer", Enfield, 1995
Rothmans Football Yearbook 1994-95
Soar Phil, "Hamlyns A-Z of British football records", London, 1994

Järnväghistoriska notiser 9

Norrtäljes järnvägsstation

Norrtäljes järnvägsstation anlades 1884 och moderniserades kraftigt fr o m 1935 till början av 1940-talet då byggnaden fick mer än tidsenlig utformning.
Källa: "Sveriges järnvägsstationer, Sveriges järnvägsmuseum

Örbyhus såg

Låg drygt två kilometer söder om Örbyhus och var en lastplats med plats för 75 vagnar. Citering från Forsberg; "i närheten låg Örbyhus ångsåg med lastplats", vilket det betyder att det är en försvunnen ångsåg.
Källor:
Forsberg Bernt, "Uppsala-Gävle järnvägar", Trelleborg, 1995
Olofsson Carl, "Sveriges järnvägar", Stockholm, 1921

Fick ej rätt mot järnvägen

En kvinna i Lerum utanför Göteborg vände sig till Göta Hovrätt efter har vänt sig till rådhusrätten i Göteborg. Skälet var att kvinnan hade vänt sig mot järnvägsstyrelsen angående ersättning för skada p g a järnvägsdrift. Rådhusrätten ogillade hennes begäran den 2 december 1936, Göta Hovrätt fastslog rådhusrättens dom den 5 maj 1937 och den 2 mars 1939 likadant hos Högsta Domstolen.
Källa: "Juridiskt arkiv", NJA 1939 A51

Första kilometerlånga tunneln

Sveriges första järnvägstunnel över en kilometer var Åsberget som är en godsbana i Örnsköldsvik. Den invigdes 1955 och är 1 008 meter lång, går mellan Örnsköldsvik-Gullänget.
Källa: Järnvägsdata 1999

Motorloket på Dorotea tegelbruk

På Dorotea tegelbruk trafikerade ett motorlok med spårvidden 600 mm av okänd ursprung. Detta lok överfördes 1962 till Degenäg kiselgur förädling (Axonit AB) i Eksträsk där det stod avställt åtminstone 1996.
Källa: Loklistor, Industribaneföreningens hemsida

Hols grusgrop

Hols grusgrop som ligger 12 kilometer öster om Alingsås och ligger inte så långt ifrån Västra stambanan Fram till 1957 fanns en T-semafor på platsen och fram till 1980-talet fanns även en liten godsbangård mellan stambanan och grusgropen.
Källa: "Järnvägsdata", 1999

Vattenkastare i Uppsala

Vattenkastare för ångloken i Uppsala var fem till antalet i slutet på 1910-talet.
Källa: Carl Olofsson, "Sveriges järnvägar", Stockholm, 1921

Takröjarens död

I februari 1916 föll en arbetare som röjde bort snön på ett tak i hörnet Kungsgatan-Vasagatan i Stockholm. Det hände när han skulle gå från en fastighet på Kungsgatan till en fastighet på Vasagatan. När han gick över en glaslanternin så brast den och mannen omkom omedelbart. Exakt tio år tidigare hade en annan snöröjare omkommit på liknande omständigheter.

Källa: Upsala Nya Tidning 16 februari 1916

Tre försvunnigheter

Tre exempel i samma notis om olika försvunnigheter som har blivit rapporterade till och från tidigare på mina domäner. Förut fanns det kontaktisolatorer på min farmors hus i Lerum utanför Göteborg och som togs bort vid en okänd tidpunkt. Min farmor flyttade ifrån huset omkring 2000 och ungefär tio år tidigare än hennes bortgång. Förut fanns det en rastplats vid den gamla sträckan av E18 mellan Köping och Arboga med namnet Bälinge. Rester av rastplatsen fanns kvar bara för fem-sex år sedan och då var det skräpigt med massor av flaskor utslängda. Förut fanns det t o m en kiosk på platsen och den försvann i samband med när motorvägen öppnades igenom denna bygd. Min far brukade stanna till vid vägkrogen Hasselrör utanför Mariestad på väg till just farmor förr i tiden. Det fanns förut två klassiska vägkrogar inte långt ifrån varandra; Hasselrör och Tre Snäckor. Har för mig att Jan Jörnmark har fotograferat åtminstone Tre Snäckor och har publicerat det på sin hemsida.

Schartau och handelskrisen 1857

Frans Schartau som var köpman i Stockholm och politiker i borgarståndet drev fram ett utländskt lån på 12 miljoner riksdaler under handelskrisen på senhösten 1857. Det var en kris som drabbade även börser i utlandet och i Sverige var det en del handelshus som gick omkull. Det var då Schartaus krisplan kom till stånd och affärsmännen hade blivit räddade ur krisen genom en insamling på 30 000 riksdaler.

Källor:

Hadenius Stig m fl, "Sveriges historia---Vad varje svensk bör veta", Borås, 1996
Magnusson Lars, "Sveriges ekonomiska historia", Falun, 1999

Tornet till Vårfrukyrkan i Enköping

Tornet till Vårfrukyrkan i Enköping byggdes i samband med en ombyggnad av kyrkan 1839-41 och innan dess hängde kyrkans tre klockor i en stapel intill. Själva kyrkan byggdes i början av 1200-talet, fast en obekräftat uppgift påstår att kyrkan invigdes redan 1125.

Källor:

Blent Karin m fl, "Vägvisare till kyrkorna i Uppsala län", Uppsala, 1997
Kilström Bengt Ingvar, "Vårfrukyrkan i Enköping", Strängnäs, 1975

söndag 16 december 2018

Sigtuna som storstad

Sigtuna var omkring år 1000 en av Sveriges viktigaste städer och där präglades också det första svenska myntet av Olof Skötkonung. Sedan vet man också att de största eller viktigaste städerna under tidig medeltid hade många kyrkor. I Sigtuna fanns under denna tidsperiod sju kyrkor och flertalet av dessa är ruiner eller t o m "försvunna" idag. Den var också viktig som handelsplats p g a sitt läge. Sigtunas blomstringstid varade fram till 1200-talet då Uppsala och Stockholm började få allt mer större betydelse. Sigtuna är Sveriges äldsta nuvarande stad och har nu en utpräglad bebyggelse från 1700-talet och 1800-talet samt en del under markytan.

Källor:

Anund Björn & Linda Qviström, "Det medeltida Uppland", 2012
Lundberg Björn, "100 historiska listor", Falun, 2012
"Medeltidens ABC", Falun, 2002
"Vikingatidens ABC", Borås, 1995

söndag 9 december 2018

Lite annan rapportering i samband med Titanickatastrofen

Tidningarna rapporterade ständigt om Titanic-katastrofen under en veckas tid och i denna artikel tänker jag skriva lite grann vad som bl a Uppsala Nya Tidning skrev den 16 apri 1912 bl a;


  • Det har varit landstingmannaval i olika delar av landet, bl a i trakterna av Borås och Linköping.
  • Det var en "svår olyckshändelse" i Gävle.
  • Påven började bli allt bättre.

Den händelse som utspelades i Gävle var en explosion i Sätra utanför Gävle som inträffade egentligen den 15 april. Det var i samband med när fyrvärkaren N Lundberg höll på i sin fabrik som tillverkade fyrverkeripjäser. I notisen stod det följande Härvid uppstod en våldsam explosion, som sprängde skjulets väggar och slungade arbetare Eriksson ett långt stycke bort från det ställe där skjulet stått. Han blef illa tilltygad; en del af fingrarna och tårna bortsletos och för öfrigt erhöll han brännskador på armarna och benen.
Notisen meddelade också om att brandkåren tillkallades till platsen och då var elden som uppkom i samband med explosionen redan släckt. Det var arbetaren som laddade raketerna lite för hårt när explosionen inträffade. Antagligen var det någon form av överladdning som man kan ihåg säga att olyckan berodde på den mänskliga faktorn. Idag skulle man har ifrågasatt om Eriksson var för oaktsam.
Lyckligvis så skördade explosionen inga dödsoffer, men en kvinna som också jobbade på fabriken fick också brännskador och offren kördes med automobil till sjukhuset i Gävle.

Om påven stod det bara att han har blivit bättre och under den 15 april 1912 så framförde han ett tal inför 400 barn från Frankrike som besökte honom.

(Tidigare publicerat)

Notiser December

Parkskandal

Källan upptog ett flertal skandaler under 1973 och en av dessa var om någon slog sig ner på gräsmattan i Hyde Park i London så kom polisen, det var nämligen förbjudet på den tiden.
Källa: Uppsala Nya Tidning 5 juni 1973

Tjänstefolket i Stora Lundby socken

År 1900 fanns det 53 pigor och 42 drängar i Stora Lundby socken några mil utanför Göteborg, som utgjorde tjänstefolket i denna socken.
Källa: SVAR: "folkräkning", Riksarkivet

Älgjakten 1890

Under jaktsäsongen 1890 fälldes det 58 älgar i Uppsala län med följande fördelning; Örbyhus revir 34, Olands 16, Enköpings revir 6 och Uppsala 2. Under samma period fälldes 51 älgar i Stockholms län.
Källa: Tidningen Upsala 9 april 1891

Rånäs bruk

Den nuvarande byggnaden till Rånäs bruk i Uppland byggdes mellan 1833-44 efter ritningar av Axel Nyström som var professor på Konstakademin.
Källa: Fredric Bedoire, "Svenska slott och herrgårdar", 2017

Koloniträdgård

Den första koloniträdgården i Sverige öppnades i Landskrona på 1880-talet.
Källa: Norstedts uppslagsbok", 2003

Hjärt-Lungfonden

Hjärt-Lungfonden bildades 1904 som "Sveriges nationalförening mot tuberkulos" och ändrades vid ett senare tillfälle om till det nuvarande namnet.
Källa: Norstedts uppslagsbok", 2003

Tre dagar i veckan

Svartelvs järnväg (SEJ) i Värmland öppnade för allmän trafik i januari 1889 mellan Grythyttehed-Karlsdal (35 km) och fr o m 1921 trafikerade banan tre gånger per vecka fram till nedläggningen i maj 1936 (upprivning senare samma år).
Källa: "Järnvägsdata", 1999

"Avsky krogarna"

Var ett namn på en förening hemmahörande i Stockholm och som föredrog resor till varstans, i september 1883 skulle de besöka Uppsala. Citering från källan, ""Stockholmsföreningen med detta namn ämnar i morgon åtta dagar föreslagen en lustresa till Uppsala med extratåg"".
Källa: Tidningen Upsala, 8 september 1883

Uddeholmsverkens tackjärnsframställning 1860

År 1860 framställde Uddeholmsverken med i bl a Värmland följande antal i ton; Uddeholmsverken 1 430, Motjärnshyttan 3 346, Sunhemshttan 1 851 och Nordmarkshyttan 51 (summa 6 638 ton).
Källa: Ingemar Andersson, "Uddeholms historia", Stockholm, 1960

Tre tremålsskyttar

I det allsvenska bandymötet mellan Broberg-Ljusdal den 2 februari 1977 så var det tre tremålsskyttar. För hemmalaget Broberg gjorde Göran "Dallas" Sedwall och Pär Hedkvist samt Tord Amre i Ljusdal tre mål vardera, matchen slutade 6-6.
Källa: Uppsala Nya Tidning 3 februari 1977

Ruds torvströfabrik

I värmländska Ottebol låg denna torvströfabrik som anlades 1906 och lades ner vid en okänd tidpunkt. År 1975 fanns det ett avställt motorlok kvar och banan hade spårvidden 600 mm, motorloket var hemmabygge som hade blivit byggt på ett vagnsunderrede.
Källa: "Värmländska industribanor", försvunnen hemsida

torsdag 29 november 2018

Holton hade en stor dag

Arsenals Cliff Holton verkade trivas i hemmamatchen på Highbury den 6 oktober 1956 mot Manchester City. Holton var matchens gigant med fyra mål på bortakeepern J A Savage som stod i 19 matcher under säsongen istället för tyskfödde Bert Trautmann (skadades sig under FA-cupfinalen tidigare under året). Bortalagets Roy Clarke gjorde två mål och kunde jämna ut tillställningen något. Arsenal vann med 7-3 inför 33 651 åskådare på Highbury. Hemmalagets övriga mål gjorde av Dennis Evans på straff, Jimmy Bloomfield och irländaren Joe Haverty medan Jack Dyson var den andra målskytten för Manchester City.

Källor:

Goble Ray & Andrew Ward, "Manchester City---A complete record", Derby, 1993
Ollier Ray, "Arsenal---A complete record", Derby, 1995

Historiska nyheter om Malsta kyrka

Denna kyrka ligger i Roslagen och mellan 1764-65 ersatte man den gamla trähägnaden av en bogårdsmur av gråsten som senare blev täckt av torv på ovansidan. Vid den södra muren fanns en gång ett materialbod som togs bort 1785. Klockstapeln som finns på en höjd norr om kyrkan är från 1831 och innehåller två klockor; storklockan är enligt uppgift från 1300-talet medan lillklockan blev gjuten 1878.

Källor:

Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet
Lindgren Mereth, "Malsta kyrka", Strängnäs, 1975

lördag 24 november 2018

Fattighjonens dom

Den 5 januari 1891 dömdes den f d marinsoldaten och fattighjonen Ola Petersson till straffarbete i sex år och sex månader för förskingring av rådhusrätten i Ronneby. Han dömdes till att undergå straffarbete och dessutom vara i vanfrejd i ytterligare sex år. Han var i samband med rättens dom 49 år gammal.

Källa: Polisunderrättelser, nr 5, 15 januari 1891

Kvinnliga läkare

Under en läkarkonferens som hölls i St Petersburg under sommaren 1889 så deltog 162 kvinnliga läkare varav 105 av dessa kom just från denna stad. De andra kom från landsbygden och provinsstäderna. Eftersom det fanns många kvinnliga läkare i Ryssland på den tiden får betraktas som en framgång. En idé som hade väcks från Moskva var att man även ville ha kvinnliga apotekare.

Källa: Svenska Dagbladet 24 juli 1889

För dyrt för brittiska armén

Sir Joseph Whitworth var mera känd för sina skruvgängor och han försökte också inom vapenindustrin. Han konstruerade ett gevär för ett tänkbart alternativ till Enfield Pattern 1859 med kaliber 0,45 tum, med slaglås, vikt 3,4 kg och totallängd på 1 245 mm. En nackdel för detta gevär var att loppet blev snabbt igensotat. Däremot var detta gevär träffsäkert på fyra kilometer avstånd och egentligen ett bra alternativ för arméer på den tiden. Kruxet var att Whitworths gevär var fyra gånger dyrare än ett Enfieldsgevär och detta gevär antogs aldrig av den engelska armén.

Källor:

Ford Roger m fl, "Den stora boken om vapen", 2010
McNab Chris, "Skjutvapen", 2011

Sexårig pojke drunknade

Den 1 juli 1878 drunknade en sexårig pojke i s k stumpen av Svartbäcksbadhuset (Fyrishov med föregångare fanns inte då) och händelsen inträffade under eftermiddagen. Om pojken blev knuffat, tillstött eller ramlade i själv har inte gått att utreda.

Källa: Tidningen Upsala 2 juli 1878

fredag 23 november 2018

Bröt tån på managern

När Ray Martin ännu var junior bröt han tån på managern Joe Mercer i Aston Villa under en träningspass och den klubb som han tillhörde mellan juni 1960 till samma månad nästkommande år. Inom några veckor efter incidenten med Mercer var han avförd och började sedan att spela för Birmingham City. Klubben som han skulle tillhöra fram till mitten av 1970-talet då han flyttade över till USA.

Källa: Tony Matthews, "Birmingham City---A complete record", Derby, 1995

Bild på Fyrisån

Fyrisån i Uppsala gick det förut att exempelvis gå ner med häst och vagn, men omkring det förra sekelskiftet byggde man mur på båda sidor av ån.

tisdag 13 november 2018

Tornturer i Häggeby

Tornöden har minsann drabbat Häggeby kyrka i Uppland och år 1697 träffades tornet av ett blixtnedslag, skadan reparerades grundligt under följande år. År 1731 hade en prostvisitation påskyndat en reparation av tornet och det dröjde till mitten av nästa decennium innan reparationen av tornet blev av. Reparationen av tornet skedde 1745-46 och man ommurade tornets övre del samt att spiran fick en uppsnyggning. Spiran fick en tupp istället för ett kors och klockaren fick tolv daler för att han hade bistått med utformningen av själva spiran. Tornet behöll denna form fram till 1805 när ett tornhuv sattes på plats och under samma år flyttades klockorna till tornet, dessa hade tidigare hängt i en klockstapel.

Källor:

Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet
Blent Karin m fl, "Vägvisare till klockorna i Uppsala län", Uppsala, 1997
Kilström Bengt Ingvar, "Häggeby kyrka", Strängnäs, 1967

Barnmorkseskolan

Det var läkaren Johan von Hoorn levde mellan 1662-1724 och startade den första barnmorskeskolan i Sverige 1708. Han hade dessförinnan kommit till Sverige från Holland och den första skolan inrättades i Stockholm. Jordegummor är synonymt med barnmorskor som hjälpte till vid födslar.

Källor:

Frängsmyr Tore, "Svensk idéhistoria", 2004
Villstrand Nils-Erik, "Sveriges historia (Norstedt)", band 4, Värnamo, 2004

Dolepspistolen

Den holländske invandraren Andrew Dolep konstruerade en dubbelpipig pistol 1690 med totallängden 508 mm, vikten 1,41 kg och kalibern .50 (halv tum). Han var bosatt i London och arbetade som vapensmed, Pistolen hade två hanar med varsin pipa och en flintlåsmekanism som var vanligt på den tiden. Dolep tillverkade även en flintlåsgevär på sin verkstad och hans verkstad var belägen vid Charling Cross.

Källor:

Ford Roger m fl, "Den stora boken om vapen", 2010
McNab Chris, "Skjutvapen", 2011

söndag 11 november 2018

Fotbollsnotiser från engelsk fotboll

Vinster med 7-2

Plymouth Argyle vann med 7-2 vid två tillfällen i den dåvarande division 3(Södra) säsongen 1925-26, den 26 september mot Aberdare Athletic och den 24 oktober mot Bournemouth (båda på hemmaplan) samt bortaslog de Charlton med 5-0 den 25 mars.
Källor:
Knighr Brian, "Plymouth Argyle---A complete record", Derby, 1989
Smailes Gordon, "Football League Records", Derby, 1992

Slog Doncaster Rovers med 7-0

Den 14 november 1936 vann Newcastle med 7-0 mot Doncaster Rovers i gamla division 2. Av dessa gjorde Jack Smith fyra mål och han skulle bli klubbens främsta målskytt med 24 ligamål. Billy Leighton gjorde två mål i denna match och Ehad Rogers kom också med i målprotokollet.
Källa: Egen samling

Crichton räddade tre straffar

Doncaster Rovers målvakt Paul Crichton räddade tre straffar i bortamötet med Rochdale i gamla division 4 den 15 september 1990. Doncaster vann med 3-0 med bl a två mål av John Muir och på tal om målvakten Crichton så stod han 20 av 46 ligamatcher under säsongen.
Källa: Rothmans Football Yearbook 1991-92

Målskytten George Payne

Den f d Tottenhamspelaren George Payne gjorde 25 mål på 34 matcher i Southern League under säsongen 1909-10.
Källa: Rothmans Football Yearbook 2012-13

Senaste amatörkaptenen

Amatörismen i England avskaffades 1974 och den senaste amatörspelaren som var lagkapten för det engelska landslaget var A G Bower som då spelade för Corinthians. Det var när England spelade mot Wales i Wrexham den 12 februari 1927 i en match som slutade 3-3. Bower spelade fem landskamper för England och den nämnda var hans sista landskamp.
Källor:
Rothmans Football Yearbook 1983-84
Soar Phil, "The Hamlyn of British football records", Twickenham, 1984


Kyrkohistoriska notiser 22 (kort)

Orgeln i Härnevi kyrka

Orgeln i Härnevi kyrka strax norr om Enköping levererades av Per Gullbergsson 1883 och har renoverats vid ett antal tillfällen.
Källa: Åke Nisbeth, "Härnevi kyrka", Tortuna, obekant tryckår

Nattvardskalket i Ljusterö

Ljusterö kyrka ligger i södra Roslagen och har ett nattvardskalk av förgylld silver, tillverkat av guldsmeden Petter Pettersson Lund 1757 i Stockholm.
Källa: Bengt Ingvar Kilström, "Ljusterö kyrka", Strängnäs, 1972

Simtuna kyrkas vapenhus

Kyrkan består idag av torn, långhus, tresidigt avslutat kor med två korsarmar och en sakristia. I samband med en förändring av tornet 1820 revs vapenhuset p g a att det ansågs vara överflödigt. Vapenhuset tillkom troligen under 1400-talet när dessa uppfördes på de allra flesta uppländska kyrkor.
Källor:
Blent Karin m fl, "Vägvisare till kyrkorna i Uppsala län", Uppsala, 1997
Mannerstråle C F, "Simtuna kyrka", Upplands kyrkor VIII, Uppsala, 1964

Kyrkliga bidrag

Två kyrkliga bidrag som kan knytas till Ångermanland är när Vihyggerå kyrka fick 2 pund korn för reparationer 1557 och fem år senare fick Nordingrå kyrka 7 pund för att anskaffa glasfönster.
Källa: Carl Szabad, "Ångermanlands präster i äldre dagar", i Släktforskarens årsbok 2001

Eds äldsta föremål

Det äldsta föremålet i Eds kyrka (Uppland) är dopfuntets fot som härstammar kyrkans äldsta tid från 1100-talet.
Källa: Inger Wadström, "Eds kyrka", Upplands kyrkor XIII, Strängnäs, 1978

fredag 9 november 2018

Notiser, november

Katedralen i Funchal

Huvudorten på Madeira är Funchal som har en katedral från 1400-talet.
Källa: Norstedts uppslagsbok", 2003

Signalkanonen i Fårö

År 1927 fick fyren på Fårö en ny signalkanon som tidigare hade stått på Utklippan och den gamla kasserades, år 1886 installerades en signalkanon av Engströms modell.
Källa: Dan Thunman, "Svenska fyrplatser", 2000

Gick över till penningar

Våla härad i Uppland övergick vid medeltidens slut över till penningar och under 1520-talet var skatten i häradet på 300 mark.
Källa: Birger Lundberg, "Territoriell indelning och skatt i Uppland under medeltiden", Stockholm, 1972

Träsliperiet i Skifsforsen

I Skifsforsen utanför Vansbro i Dalarna fanns ett träsliperi som 1918 såldes till AB Träkol och två år senare brann det ner till grunden.
Källa Mats Freding, "Industrijärnvägar i Dalarna"; Kalmar, 2014

Åmåls marknad 1892

Höstmarknaden i Åmål 1892 var det många som besökte och däremot var köplusten för liten gentemot antalet besökande, det är dock ett tillfälle där det förekom alkohol.
Fotnot: Det förekom mycket alkohol på marknader på den tiden, se detta inlägg:
https://okandahandelser.blogspot.com/2018/09/torgdagen-i-norrtalje.html
Källa: Elfsborgs Läns tidning 14 oktober 1892

Airdries målfacit säsongen 1994-95

Airdrie gjorde 50 mål på 36 matcher i skotska ligans division 1 säsongen 1994-95 och de vann med 8-1 mot Stranraer och bortaslog Hamilton Academicals med 6-2. De bortaslog även Stranraer med 4-1 och i tabellen blev de slutligen fyra, Andrew Smith blev klubbens främsta ligaskytt med 12 mål.
Källa: Rothmans Football Yearbook

Vinsten bordades innan halvtid

Sunderland tog emot Derby County i gamla division 1 den 28 oktober 1893 och de vann matchen med 5-0 då samtliga målen gjordes i första halvlek. Målen gjordes av Willy Gibson, John Auld, Jimmy Gillespie, Jimmy Millar och Davy Hannah, enbart ettmålsskyttar alltså.
Källa: Egen samling

Korruption efter Harding

Warren Harding var president i USA mellan 1921-23 så utbröt en härva av korruption efter dennes död 1923 och det var en omfattande korruption. Under hans korta ämbetsperiod begränsade immigrationen genom ett kvotsystem.
Källa: "Det bästa stora faktabok", 1994

Opera av en mexikan
Denna man från Mexiko hade inte bott i Florens så länge innan han skrev operan "Ermengarde" och hans namn var Morales.
Källa: Dagens Nyheter 20 februari 1865

I matchsviter för Liverpool

Den spanske målvakten Pepe Reina spelade 183 ligamatcher i Premier League i följd mellan 31/8-2007 till 1/4-2012. Alldeles bakom honom kommer en annan målvakt; David James som stod i 159 matcher (Premier League) i följd mellan 19/2-1994 till 23/2-1998. Den målvakt som stod för den längsta sviten innan för Liverpool var Ray Clemence med 232 ligamatcher i gamla division 1 mellan 9/9-1972 till 3/4-1978. Den som har allra längsta sviten i klubben är egentligen Phil Neal med 365 ligamatcher mellan 14/12-1974 till 24/9-1983 (han kom till klubben från Northampton Town tidigare under 1974).

Källor:

enfa.co.uk
Pead Brian, "Liverpool--A complete record", Derby, 1990

Trärälsbanor

Det var åtminstone tre järnvägar i Sverige som har haft träräls och samtliga har funnits i otillgängliga skogsrika områden i Sverige. Man byggde räls av trä och på Lidingö fanns det två bröder som hade patent på att bygga sådana träbanor. Bröderna hade sett motsvarande järnvägar i USA och på slutet av 1910-talet fick de patent att göra dessa banor som kallades för det Widegrenska stockbanesystemet.
Freding skrev;
"Fördelen med stockbanorna var att ingen terrassering behövdes utföras. Rälsen tillverkades på plats av fällda timmerstockar, vilka pallades direkt upp direkt på marken eller lades på träbockar." Bröderna Widegren visade upp sitt system för Skönviks AB och två kilometer lång trärälsbana anlades i Alby i Medelpad. Det var Gastsjön i Jämtland som var det första större projektet att tas i drift och det skedde under våren 1920. På hösten samma år färdigställdes den 4,5 km långa sträckan mellan Hyn-Spaksjön norr om Falun. Under den närmaste tiden utökades dessa två banor ytterligare med bl a 4,9 km för den sistnämnda banan. I Gastsjön utökades banan ytterligare sju kilometer och denna bana ägdes av f ö av den redan nämnda Skönviks AB (den bana i Alby sågs mera som försöksprojekt). Anledningen av att bolaget ville få bort de drygt 400 hästarna som användes innan träbanans tillkomst.
Fördelen med trärälsbanor var att det minskade transportkostnaderna med 40 procent i jämförelse med en vanlig järnväg. På både Hyn-Spaksjön och Gastsjön användes motorlok, båda hade spårvidden omkring 1,5 meter och båda hade även stockbanesystem med träbockar.
Men tyvärr fungerade det inte så bra, vissa partier av banorna murknade snabbt och på båda banorna inträffade det haverier.
I Dalarna användes två motorlok som tillverkades i Falun och det första loket där var tillverkat av delar från en Nash-Quadlastbil. Loket i Gastsjön tillverkades av Luth & Roséns Elektriska AB i Stockholm. Banan i Dalarna nedlades redan 1924 medan i Gastsjön lades driften ner två år senare. Loken i Dalarna skrotades vart eftersom medan loket i Gastsjön lastades på ett fartyg med vidare okända öden. Trärälsbanor utgjorde därmed ingen större succé i Sverige och bröderna Widegren utvecklade 1938 världens första bordshockeysspel.

Källor:

Ericson Jan, "Industribanor i Jämtland och Härjedalen", 2015
Freding Mats, "Industrijärnvägar i Dalarna", Kalmar, 1914
Järnvägsdata, 1999
Jönsson Åke, "Trärälsbanor", SmB 1/80

Olyckshändelser under 1800-talets slutskede

De hände olyckshändelser under 1800-talet i Sverige. Den 9 maj 1898 skrev Södermanlands Läns Tidning om ett par olyckshändelser med dödligt utgång. Dels var en 8-årig pojke som kvävdes av en kaffeböna i Nätra socken i Ångermanland och dels en dräng som blev sparkad av en häst att han därefter avled (obekant vilken socken).
En eldsvåda som höll på att sluta illa inträffade i juli i Norrköping och  en byggnad som tillhörde en bryggare. Detta meddelade Dagens Nyheter den 21 juli 1865 när en husvind fattade eld som gårdsfolket själva kunde släcka. Man antog att solstrålarna som hade trängt sig in igenom springarna i taket och i kombination av sågspån på golvet samt droppande olja som orsakade branden.
I juni 1895 råkade en f d Uppsalabo som då var bosatt i Växjö bli av med sin biljett som flög ut igenom kupéfönstret. Han tänkte ta fram en sak ur västfickan när även biljetten som han förvarade i samma ficka kom upp ur fickan. Det hände strax innan tåget skulle komma in till Alvesta och på denna ort fick han betala ytterligare 60 kronor (avsevärt summa på den tiden) för en tur- och returbiljett till Bollnäs. Detta meddelade tidningen Upsala den 20 juni 1895.

onsdag 31 oktober 2018

Huvudläktaren

Snart kommer huvudläktaren på Studenternas att tas bort eftersom en ny arena håller på att byggas. Denna läktare byggdes på 1940-talet och förlängdes åt sidorna i samband med när Sirius började att etablera sig i de högre divisionerna i slutet på 1960-talet.

Kaiserlautern

Det är en av de mindre städerna som har haft en klubb i tyska Bundesligan i fotboll och klubbens största seger var i tyska mästerskapet 1951 då de vann med 3-1 mot Munster i finalen. Den första säsongen av Bundesligan spelades säsongen 1963-64 och där placerades klubben bland de tre främsta när de blev 3:a efter Hamburg och Stuttgart säsongen 1978-79.

Källa: Guy Oliver, "The Guinness book of world soccer", Enfield, 1995

Udda befolkningsuppgifter

År 1910 bodde 176 personer som var födda i Yttergrans socken i Uppsala. Under samma år fanns det 237 personer i Husby-Sjutolft socken som var födda i den egna socknen. Sedan fanns det 41 personer som var födda i Litslena, 19 i Övergran och 16 i Hjälsta. År 1910 fanns det 54 personer i Uppsala som var födda i Norrköping.

Källa: Riksarkivet, databasen "Folkmängd"

FA-cupfinalen 1949

I semifinalen hade Wolverhampton slagit Manchester United med matchens enda mål på Evertons hemmaarena Goodison Park i omspelet sedan den första matchen hade slutat 1-1 på Sheffield Wednesdays arena Hillsborough. Leicester City hade slagit ut detta års mästarlag Portsmouth med 3-1 på Arsenals hemmaarena Highbury. FA-cupfinalen gick av stapeln den 30 april 1949 och Wolverhampton vann med 3-1 inför 98 970 åskådare på Wembley. Wolverhampton inledde målskyttet genom Jesse Pye i den 13:e matchminuten och samma spelare gjorde även 2-0 i den 42:a matchminuten. Leicesters walesare Mal Griffiths reducerade bakom Wolves målvakt Bert Williams i början på andra halvlek. I den 64:e matchminuten fastställde Sammy Smyth slutresultatet bakom Gordon Bradley. Det var en final som Elisabeth II var prisutdelare och som lämnade bucklan till Wolves lagkapten Billy Wright. Hon skulle bli drottning några år senare.

Källor:

Matthew Tony, "Wolves--A complete record", Derby, 1995
Soar Phil, "The Hamlyn´s book of British football records", Twickenham, 1984
Wikipedia, engelskspråkiga, "FA-cupfinal 1949"

söndag 14 oktober 2018

Om ett ånglok

När jag var i Wales i början på juni så hittade jag information om ångloket med namnet Margareth som hade kört godståg lastat med skiffer när det var aktuellt. Just nu ägs loket av Vale of Rheidol Railway och drogs ur trafik 1950, loket genomgick en revision så sent som 2015. Ångloket byggdes av Hunslet Engine Company i Leeds 1894 med tillverkningsnummer 605.
Bilden är förstoringsbar.


Notiser oktober

Om guldmyntfoten

Den avskaffades i mars 1920, infördes på nytt i april 1924 och upphävdes slutligen den 21 september 1929.
Källor:
Faktakalendern 1996
SVAR, "Konselj", Riksarkivet

Utan uppståndelse

Carl Milles monument över Orfeus avtäcktes under tystnad på Hötorget i Stockholm på morgonen den 24 juli 1936.
Källor:
Faktakalendern 1986
Norstedt uppslagsbok 2003

Halifax cupseger

Halifax Town vann med 7-0 mot Bishop Auckland i FA-cupens andra omgång (omspel) den 10 januari 1967.
Källa: Rothmans Football Yearbook 1993-94

von Bahrska häcken

Johan von Bahr var borgmästare i Uppsala som lät omkring 1910 att plantera den s k von Bahrska häcken i staden. Den består av barrträd som är en kilometer lång och som mest 100 meter bred.
Källa: Rolf Ridderstedt, "En levande kyrkogård", Borås, 2003

Har arton torn

Den lilla staden Nördlingen i sydtyska Bayern har en ringmur med arton torn från 1300- och 1400-talen.
Källa: Norstedt Uppslagsbok, 2003

Försök till barnvåldtäkt

En vedsågare med namnet Hillerström blev dömt till åtta månader straffarbete efter har försökt våldtagit en 6-årig flicka i Göteborg.
Källa: Södermanlands läns tidning 10 augusti 1878

Merthyr Tunnel

Denna tunnel var en i tiden den tredje längsta järnvägstunneln i Wales och när den stängdes i november 1967 hade den varit i bruk i 126 år.
Källa: D M S Barrie, "Railways in South Wales", 1980

lördag 13 oktober 2018

Signalsystemet på ASLJ

Den enskilda järnvägen Askersund-Skyllberg-Lerbäck järnväg som öppnades för allmän trafik i december 1884 med spårvidden 891 mm. År 1931 lades persontrafiken ner och den 15 januari 1955 gick det sista godståget, senare under detta år revs den 14 kilometer långa järnvägen. Järnvägen hade 1884 års signalsystem genom hela sin verksamhetstid, Ingelsby station hade träsemafor medan de övriga hade skivsignaler och i Askersund fanns det ett eldriven signalsystem.

Källor:

historiskt.nu
"Järnvägsdata", 1999

Djurgården nätade tolv gånger i ett stockholmsderby

När Djurgården tog emot AIK i Stockholmsderbyt i Elitserien den 15 februari 1976 vann de med 12-3. Den första perioden slutade 6-0 och den andra 3-0, i den sista tog Djurgården av med tempot så perioden blev jämnare. I Djurgården fanns det fyra tvåmålsskyttar i Sören Johansson, Stig Larsson, Claes-Göran Wallin och Peter Wallin medan den framtida förbundskaptenen Per Mårts var en av AIK:s målskyttar.

Källa: Uppsala Nya Tidning 16 februari 1976

onsdag 3 oktober 2018

En bonde från Länna upplevde Linköpings blodbad

Rasmus Olsson från någon av de två Löparöarna i Länna socken i Roslagen begav sig till Linköping för att deltaga i den domstol som hastigt drogs igång efter fejden mellan hertig Karl och Sigimund. Det hela slutade med en avrättningsprocess som krävde åtminstone tio människors liv.

Källa: "Lännabygden", 2003

Utö järnväg

På Utö öppnades 1835 en drygt 700 meter lång rälsbana som trafikerades fram tills gruvdriften upphörde 1874. Den hade spårvidden 1188 mm, rälsen kom från Brevens bruk i Närke och detta kostade gruvbolaget på ön 21 000 riksdaler. Själva banarbetet kostade 1 381 riksdaler och banpersonalen som utförde transporterna gjordes av ungdomar. i slutet på 1870-talet fraktades det alltmer gråberg och man fann att arbetet blev alltmer slitsamt samt olönsamt. Ett beslut att lägga ner driften helt fattades under 1879 och kort tid senare revs allting upp. Banan låg strax söder om själva gruvområdet på ön och än idag kan man skymta lämningar efter järnvägen. Gruvan hade en uppsving på 1780-talet och sedan lite mindre toppar omkring 1800, i början på 1840-talet och vid det sista decennieskiftet innan gruvdriften lades ner.

Källor:

Bodstedt Ivan, "Historik över svenska småbanor", Stockholm, 1945
fmis.raa.se
Hedenstierna Dagny, "Utö---Bebyggelse och näringsliv förr och nu", Ymer, 1943

Tom Keetleys målproduktion för Doncaster

Säsongen 1926-27 gjorde Tom Keetley 36 mål på liga många ligamatcher för Doncaster Rovers i division 3(Norra) och fem av dem var på straffar, Keetley gjorde 180 ligamål för klubben mellan 1923-29 varav 40 mål under säsongen 1928-29, men klubben gjorde 78 mål i ligan under denna säsong (alltså gjorde Keetley mer än hälften av målen). Den 16 februari 1929 gjorde han sex mål mot Ashington och det är klubbrekordet liksom de 40 målen som han gjorde under denna säsong.
Tom Keetley var ifrån en fotbollsfamilj, hans föräldrar fick 12 barn (11 söner) och samtliga söner spelade fotboll, nio av dessa spelade i den engelska ligan och t ex säsongen 1926-27 spelade fyra bröder för Doncaster Rovers (Harry, Harold, Tom och Frank), Frank skulle göra sex mål på 21 minuter för Lincoln City mot Halifax Town den 16 januari 1932. Den yngste brodern Charlie spelade dock inte för Doncaster Rovers utan för Leeds United, Bradford City och Reading mellan 1927-36, men inledde sin karriär för icke-ligalaget Alvaston & Boulton mellan 1923-26.

Källor:

allfootballers.com (en föregående version)
Rollin Jack, "Soccer´s Facts Book", 1990

Historiska fotbollssäsonger, Liverpool 1980-81

Liverpool hade vunnit ligan 1976, 1977, 1979 samt 1980 och skulle gå mot sin sämsta ligaplacering på tio år. Säsongen 1979-80 vann de 25 matcher, tio oavgjorda, sju förluster (samtliga på bortaplan), 81 gjorda mål, 32 insläppta och 60 poäng (2 poäng för en seger). Den första matchen under säsongen 1980-81 vann de med 3-0 mot Crystal Palace inför 42 777 åskådare på Anfield Road. Sedan kom två mållösa bortamatcher mot Coventry (0-0) och Leicester City (förlust med 0-2). Efter 18 matcher såg klubbens facit ut följande; 18 8 9 1 37-19 och det såg bra ut med 38 poäng kan man tycka, problemet var antalet oavgjorda matcher i början av säsongen och under dessa matcher hade de fem oavgjorda matcher i rad. Liverpool hade vunnit med 4-0 mot West Bromwich den 13 september och 4-1 mot Norwich City den 30 augusti. Efter hemmasegern med 2-1 mot Aston Villa inför 48 114 åskådare den 22 november kom den första plumpen för säsongen när de föll med 1-4 mot Wolverhampton på bortaplan. Sedan kom en svit på sex förlustfria matcher som bröts i samband med bortamötet med Aston Villa med 0-2 den 10 januari. Eftersom Aston Villa skulle vinna ligan för första gången på 71 år under denna säsong så var det en nyckelmatch. Efter denna match blandade Liverpool segrar med bottennapp. Den 31 januari föll de hemma mot Leicester City med 1-2 och det var då den första förlusten på Anfield Road sedan 21 januari 1978 (2-3 mot Birmingham City). Efter segern på hemmaplan med matchens enda mål mot Wolverhampton den 20 december var klubben mållösa i nio av de återstående 19 ligamatcherna av säsongen (så dåligt har det inte varit på länge). Liverpool avslutade denna säsong med 0-1 mot Sunderland (hemma), 2-1 mot Middlesbrough (borta) och 1-0 mot Manchester City(hemma). Backen Phil Neal var den enda som spelade i samtliga ligamatcher och Terry McDermott blev klubbens främsta målskytt i ligan med 13 mål. Liverpool blev 5:a med 51 poäng efter 17 vinster och lika många oavgjorda.

Källor:
11v11.com
Butler Bryon, "The illustrated history of football league", London, 1991
Pead Brian, "Liverpool---A complete record", Derby, 1990

fredag 28 september 2018

Torgdagen i Norrtälje

Torgdagen i Norrtälje som gick av stapeln den 14 februari 1883 var talrikt besökt, men själva handeln var obetydligt och en del överförfriskade personer av båda könen. Det var vanligt att folk söp på torgdagar eller marknader förr i tiden och någonting som ordningsmakten inte hade någonting att sätta emot, i synnerhet inte på landsbygden. Det kom dock folk från utsocknes också till sådana där evenemang och när det började att mörka så åkte de hem.
Källa: Tidningen Upsala 20 februari 1883

Ett par notiser om engelsk fotboll

QPR:s divisionsseger

Queens Park Rangers vann den gamla division 2 säsongen 1982-83 och den 5 mars hemmaslog de Middlesbrough med 6-1 då Clive Allen var tremålsskytt och den 19 mars vann de med 4-0 mot Rotherham United och gick då upp i serieledning, som de behöll till slutet.
Källa: Rothmans Football Yearbook 1983-84

Norwichs revansch

I gamla division 1 föll Norwich City med 0-4 mot Swansea på bortaplan den 4 september 1982 och fyra dagar senare vann de med 5-1 mot Birmingham City hemma på Carrow Road.
Källa: Rothmans Football Yearbook 1983-84

Tre mål på 14 minuter

När Liverpool tog emot Leeds hemma på Anfield Road den 19 november 1966 vann de med 5-0. Tre mål kom inom 14 minuter i slutet på matchen; Geoff Strong i den 75:e matchminuten, Ian St John 83:e och Strong igen i den 89:e minuten.
Källa: Brian Pead, "Liverpool---A complete record", Derby, 1990

Notiser, september

Notis om "Fast Ville"

Det var öknamnet på en av Sveriges stortjuvar vid slutet på 1800-talet och runt förvåren 1896 härjade han i Hebytrakten i Uppland. Han fick genomgå rannsakning på cellfängelset i Västerås den 18 april 1896.
Källa: Tidningen Upsala 20 april 1896

Notis om Malmö FF i ishockey

Malmö FF har ett välkänt fotbollslag och däremot är det inte så många som vet att klubben hade ett ishockeylag i den högsta serien  på mitten av 1960-talet (innan Elitserien startade). Den 13 januari 1966 vann de med 3-1 mot Örebro inför 1 737 åskådare. Det var en av tre segrar på 21 matcher i division 1(Södra) säsongen 1965-66 och förlorade 16 matcher med 121 insläppta mål.
Källor:
Idrottsbladet nr 6, 14-16 januari 1966 (Weekend)
"Sporten i focus", Stockholm, 1966

Bortatriumf för IFK Stockholm

Den 19 december 1965 vann IFK Stockholm med matchens enda mål mot Broberg på bortaplan och målet gjordes av Håkan Gladh under den andra halvleken. Broberg gick denna säsong till bandyfinalen där de föll mot Sirius.
Källa: Idrottsbladet 20 december 1965

Turnélag från Uganda

Wycombe Wanderers (då icke ligalag) blev den första brittiska klubb som mötte ett turnélag från Uganda i augusti 1956. Det afrikanska laget spelade barfota, föll med 1-10 och publiksiffran var på 7 450 åskådare.
Källa: Rothmans Football Yearbook 1995-96

Sist av alla

Den skotska ligaklubben Stranraers hemmaplan Stair Park var den sista ligaklubben på de brittiska öarna som installerade elbelysning över planen. Premiären var mot Albion Rovers i skotska ligacupen den 19 januari 1981.
Källa: Simon Inglis, "The Football Grounds of Great Britain", 1987

Kvinnor i postverket

Tio kvinnor hade blivit anställda inom postverket omkring årsskiftet 1895/96 och två av kvinnorna blev postmästare i såväl Ljusne som Backa.
Källa: Tidningen Upsala 7 januari 1896

"Smålands lejon"

Carl Gustav Wrangels amiralskepp "Smålands lejon" byggdes i Västervik 1633 och deltog i slaget vid Femern 1644, men fick tidigt dra sig ur p g a att segel och skot hade blivit sönderskjutna samt hade tre hål vid vattenlinjen.
Källa: Ingvar Sjöblom, "En förintelseseger", i svenska slagfält, Värnamo, 2005

Fem år i drift

"Forssa konstläder och pappfabrik" som låg i Östra Vingåkers socken anlades 1916 och fem år senare lades driften ner.
Källa: Gustav Clemensson & Magnus Ståhl, "Sveriges pappersbruk 1923-48", 1949

Bron vid Sveg

Den 9 februari 1909 öppnades den 2 km långa sträckan av Orsa-Härjeådalens järnväg (OHJ) med bl a den kombinerade väg/järnvägsbron över Ljusnan vid Sveg.
Källa: "Järnvägsdata", 1999

Fler flyttade ut

Yttergrans socken i Uppland hade fler utflyttare än inflyttare 1890 med siffrorna 41/52 (flyttningsförlust 11 individer).
Källa: Flyttningslängden, Yttergrans socken

Ett par Hitchcooksfilmer

Alfred Hitchcook behövs ingen större presentation, men han producerade "De 39 stegen"8(1935), "Fönstret åt gården"(1954) och "Fåglarna"(1963).
Källa: "Norstedts uppslagsbok", 2003

Staden Grosseto

Denna lilla stad med drygt 70 000 invånare som ligger i provinsen Toscana i Italien. Den har en katedral från 1200-talet och en stadsmur från 1500-talet.
Källa: "Norstedts uppslagsbok", 2003

Varm mjölk på järnvägen

Järnvägsstyrelsen på Köping-Hultsbanan bestämde i januari 1891 att de järnvägsanställda skulle få varm mjölk istället för öl under de kalla årstiden. De skulle få det på de driftplatser där det var möjligt att få det under resan.
Källa: Stockholmstidningen 30 januari 1891

Avstängt resten av säsongen

Den 23 januari 1994 blev en supporter till Swindon Town avstängt resten av säsongen sedan denna person svurit högt under en tyst minut för den välkända managern Matt Busby.
Källa: Rothmans Football Yearbook 1994-95

Gravstenen i Länna kyrka

Inne i Länna kyrka i Roslagen finns en gravsten i koret över prästen Lars Johansson som är daterat till 1439.
Källa: Gustav Björklund, "Länna kyrka", Norrtälje, 1981

Örsundsbro bio

I Örsundsbro finns en biograf av äldre modell och allt sedan starten inte har genomgått någon förändring. Biografen grundades 1925 av snickaren Edvard Johansson som hade sin verkstad i byggnaden tidigare och flyttade då sina maskiner till en trång källare. Den första filmen som visades var "Fyrtornet och släpvagnen" och biljettpriset var på 75 öre. Johansson stod själv i entrén för att riva biljetterna innan filmen började. På framsidan eller på fasaden som vetter mot vägen står det "BIO" med stora bokstäver.
Örsundsbro bio ligger i nordöstra delen av samhället och längs med vägen som går förbi vägskälet mot Gryta kyrka efter man hade passerat bron efter där bl a ICA ligger. Byggnaden är väl synlig från vägen och det finns en liten parkering.

Källor:

"Bygd att vårda", del 1, Uppsala, 1984
Hogdal Jon, "Liv och landskap i Uppsala län", Uppsala, 1993
Wikipedia, "Biografen i Örsundsbro"
gamlabion.se

tisdag 11 september 2018

Mayerlingsdramat

Det var en händelse som utspelades 1889 på jaktslottet Mayerling utanför Wien då kronprins Rudolf av Österrike tog sitt liv tillsammans med sin älskarinna baronessan Maria Votsern.

Källa: "Norstedts uppslagsbok", 2003

Tre historiska notiser

Borlänges industriskola

Den s k Industriskolan i Borlänge ritades av arkitekten Osvald Almquist med byggtiden 1931-32 och är dels funktionalismens genombrottsverk i Sverige, dels är den också Almquists viktigaste arbete under 1930-talet.
Källa: Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet

Födda Stockholms län i Älvsborgs län 1910

År 1910 var det 185 personer som var bosatta i Älvsborgs län som var födda i Stockholms län.
Källa: SVAR, Riksarkivet

Kallt i Jämtland

År 1746 var det så kallt i Jämtland att snön låg kvar under hela året och på midsommarafton kunde man t o m köra lass på Medstugosjöns is.
Källa: Grunddragen i Jämtli och Härjedalen", obekant tryckår


Askmolnet från Island

År 1783 fick den isländska vulkanen Laki ett utbrott som gjorde att en femtedel av befolkningen omkom och aska spreds över hela Europa. Askmolnen var som ett täcke över kontienten under flera månader. Exakt hundra år senare inträffade katastrofen på ön Kratatoa (Indonesien) som krävde 36 000 människors liv.

Källor:

"Det bästa stora faktabok", 1994
"Norstedts uppslagsbok", 2003

Änkehuset i Söderfors

Änkehuset i den uppländska orten Söderfors uppfördes 1776 när Anna Johanna Grill var ägare till bruket i orten. En besökare med namnet J C Linnerhjelm  uppgav i sin skildring av huset att det bodde 40 änkor i huset. På sin tid hade änkehuset en märklig social tillvaro och det var också som många besökare uppmärksammade. Den behöll sin funktion en bit in på 1900-talet för att under 1916 byggas om till ett mindre ålderdomshem.

Källa: Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet

Utöhus

Utöhus är en byggnad på en halvö ute i Mälaren och den ligger på Arnön, på medeltiden var Utö och Arnö två seperata öar. Utöhus är ett stenhus som är känt sedan 1300-talet och blev ombyggt med gråsten samt tegel drygt tvåhundra år senare. Huset har två portar och huvudentrén var på den andra våningen, en vindbrygga ledde troligen dit när denna tid begav sig. Själva ombyggnaden på 1500-talet sköttes om av byggherren Nils Gjurdsson (Schack) vars släkts vapensköld finns bevarad i Arnö kyrka.
Citering från Anund & Qviström
Under slutet av 1990-talet kopplades ett stort antal forskare in i ett projekt för att utforska Utöhus historia. Arkeologer, historiker, experter, konsthistoriker, dendrokronolog och en kulturgeograf hjälptes åt att teckna en bild av stenhusets och gårdens historia. Det gjordes utgrävningar framför och bakom huset, men även golvet en trappa upp genomgick en undersökning. Det sistnämnda gjorde att ett tidigare okänt hittades. Det kan vara platsen för en motvikt till en vindbrygga.
Enligt vissa bedömare är byggnaden ett medeltida skrytbygge och Utöhus har som sagt vad blivit alltmer intressant utifrån historiskt perspektiv på senare tid.

Källor:

Anund Johan & Linda Qviström", Det medeltida Uppland", 2012
Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet
Blent Karin m fl, "Vägvisare till kyrkorna i Uppsala län", Uppsala, 1997
Fornminnesregistret, Riksantikvarieämbetet

Lite otur

Säsongen 1953-54 blev Birmingham City sjua i gamla division 2 och gjorde under 78 mål på de 42 ligamatcherna. De vann med 6-0 mot Swansea och 5-1 mot Luton Town, Brentford samt Everton (samtliga på hemmaarenan St Andrews). Peter Murphy gjorde tre mål mot de två förstnämnda klubbarna och gjorde 13 mål på 33 ligamatcher under denna säsong. Klubbens främsta målskytt var Ted Purdon (född i Sydafrika 1930) med 15 mål som dock gick till Sunderland i högsta divisionen i januari 1954. Med dessa resultat hade troligen klubben haft en högre slutplacering och om Purdon hade stannat kvar hade det varit en annan fart på offensiven under vårsäsongen.

Källa: Tony Matthews, "Birmingham---A complete record", Derby, 1995

torsdag 30 augusti 2018

Notiser, augusti(kort)

Hände i Strömsberg

Några händelser vid bruket i Strömsberg under 1800-talet. År 1850 byggdes bron om över dammen 1858 skedde en större reparation av masugnen, 1860 anlades vattensågen, 1880 anlades klensmedjan och 1882 anlades rostugnen samt ombyggnad av masugnen.
Källa: Ernst Malmberg, "Strömsbergs bruks historia", Uppsala, 1917

Europas storstäder 1840 och 1900

År 1840 hade London 1 949 417 invånare, Paris 935 251, Wien 356 870 och Berlin 322 620.
År 1900 hade London 4 411 271, Paris 2 511 055, Berlin 1 677 304 och Wien 1 508 972.
Källa: Uppsala Nya Tidning 4 juni 1902

Första ångdrivna bilen

Sveriges första ångdrivna bil konstruerades av bröderna Anders och Jöns Cederholm i Ystad 1892.
Källa: Anders Johnsson, "Fånga platsen". 2008

Åskvädernotis i Södra Vi socken

Den 2 juni 1897 slog blixten ner i en logbyggnad i Södra Vi socken i Småland som brann ner till grunden.
Källa: Stockholmstidningen 3 juni 1897

Minsta allsvenska antalet

Elfsborg använde endast tolv spelare i fotbollsallsvenskan säsongen 1927-28 och tio av dessa spelade i samtliga seriematcherna.
Källa: Martin Aisjö, "Hundra år med allsvensk fotboll", 2010

Immetorps hytta

Denna hytta uppfördes 1655 och 1905 lades Immetorp hytta ner, den var verksam inom Karlskoga socken. Det är inte så många år som är kända för denna hytta. År 1675 fick den två års frihet för reparation och flytt medan nio år senare hade mest blåsningsdygn för hela socknen med 87 blåsningsdygn. År 1777 flyttades hyttan högre upp i samma vattendrag och byggdes därmed också om.

Källa: Sofia Strandvik, "Karlskoga bergslag", 2004

Två storsergrar för Sirius

I slutet på fotbollssäsongen 1988 vann Sirius två storsegrar i division 4(Uppland). Den 17 september hemmaslog de Harbo med 6-1 sedan Harbo hade tagit ledningen och sedan kom Sirius med två mål vardera av Tommy Sjölund och Lasse Pettersson medan de övriga målskyttarna var Matz Eriksson samt Anders Johansson. Den 25 september var det ytterligare en hemmamatch mot Norrskedika och då vann Sirius med 8-0 genom mål av Tommy Sjölund 2, Matz Eriksson 2, Johan Tesseus, Håkan Svedman och Dennis Karlberg inför 146 åskådare på Studenternas. Matchen mot Harbo sågs av 176 åskådare och Sirius kunde lämna gärdsgårdsserien, har aldrig återvänt.

Källa: Uppsala Nya Tidning 19 och 26 september 1988

Tootill förlorade sin plats

Säsongen 1931-32 vann Wolverhampton den gamla division 2 och var då tillbaka till högsta divisionen efter nästan 30 års ökenvandring i tvåan samt ett par säsonger i division 3(Norra) i mitten av 1920-talet. Målvakten Alf Tootill (född 1908) var inte född när "Wolves" lämnade division 1 och han kom till klubben från Accrington Stanley i mars 1929. Han stod i klubbens samtliga 42 ligamatcher under säsongen 1931-32 och de första 13 första ligamatcherna av säsongen 1932-33. Den 5 november 1932 kom 30-talets stora giganter i engelsk fotboll till Wolves hemmaarena Molyneux Ground och hemmalaget var då inne i en förlustssvit. På de första 12 ligamatcherna hade Wolves vunnit två, spelat oavgjort i en match och förlorat nio så oddsen för hemmaelvan var inte så stora. Arsenal satte igång den värsta offensiven mot Wolves försvar och de vann med 7-1 inför 43 570 åskådare. David Jack gjorde tre mål medan Cliff Bastin samt Jack Lambert gjorde två mål vardera och Arsenal var på god väg att vinna ligan, de vann med 8-2 mot Leicester City hemma på Highbury en vecka tidigare. Det var dock Tootills sista match i Wolverhampton och efter 118 liga- och 5 FA-cupmatcher såldes han till Fulham. Han blev ersatt av Jack Ellis som stod i nästkommande match mot Manchester City som Wolves föll med 1-4 på bortaplan. Målet mot Arsenal gjordes av Walter Bottrill och klubbens förlustssvit var på sju ligamatcher. Wolves blev 20:e (alldeles ovanför nedflyttningsstrecket) med 35 poäng efter 13 vunna och nio oavgjorda matcher och slutade på två poäng före Bolton Wanderers samt Blackpool på 33 poäng vardera.

Källor:

Matthews Tony, "Wolves---A Complete Record", Derby, 1994
Ollier Fred, "Arsenal---A Complete Record", Derby, 1995
Smailes Gordon, "The Football League Records", Derby, 1992

söndag 5 augusti 2018

Jordbrukets maskiner i Uppland 1947

Under året 1947 hade Uppland följande antal med jordbruksmaskiner;

25 skördetröskor
2 052 traktorer
3 174 självbindare
2 523 mjölkningsanläggningar

Källa: "Jordbruket i siffror", 2007

Barn dödade av blixten

Den 7 juli 1889 gick åskan över södra Sverige oh ett dödsfall inträffade i Halland. Det var ett torp som var under Hjortsberg i Skrea socken som blixten slog ner i. Såväl boningshuset som andra byggnader på gården antändes och som brann ner till grunden. Ett treårigt barn fick sätta livet till, men barnet dog inte av branden utan av blixten om man skall tro notisen. Det hände att åskan orsakade skador på hus under 1800-talet och sju år tidigare hade fattighuset i Börstil utanför Östhammar i Uppland brunnit ner under en natt i början på juni 1882, 22 personer fick sätta livet till.

Källor:

"Fattighusbranden i Börstil", min artikel
Svenska Dagbladet 10 juli 1889

Köpte skog i Enåkersby

Firman Rosenlund & Olsson drev i Heby i västra Uppland såg, kvarn och snickerifabrik samt ett stort taktegelbruk. Det började man med 1880 när Axel Rosenlund uppförde ett tegelbruk i närheten av den såg och kvarn han hade förvärvat året innan. Två år senare kom även Janne Olsson med i bilden och då bildades det redan nämnda bolag. Vid månadsskiftet juni/juli 1904 köpte firman 4 700 å rot stående grantimmer för 4 700 kronor av Erik Andersson som var en hemmansägare i Enåkersby. Priset var då på 1 000 kronor och man kom överens att allt skulle vara avverkat före den 14 mars 1907. Firman omvandlades från handelsbolag till aktiebolag 1915 och det första bruket förstördes i en brand 1919, ett nytt tegelbruk som kom att bli Sveriges största tegelbruk blev uppfört.

Källor:

Freding Mats, "Industrilok i Uppland", 1991
Tidningen Upsala 4 juli 1904

"Pools" höll United stången

Hartlepool United som höll till i division 3(Norra) från när divisionen bildades 1922 fram till när de tolv sämsta klubbarna från vardera serie i division 3 bildade division 4 1958. Klubben skulle hålla till i de två lägsta divisionerna och det har klubben även gjort efter 1992 när den nuvarande namnen började att användas allt eftersom.
Den 5 januari 1957 tog Hartlepool United emot Manchester United som hade en uppsving på den tiden inför 17 426 åskådare på Victoria Ground (samma namn på arenan som Stoke City hade fram till 2000). Bill Whelan gav United ledningen i den 7:e matchminuten och Johnny Berry utökade sedan till 2-0. Efter en drygt halvtimmes spel ökade Tommy Taylor på till 3-0 innan Frank Stamps reducerade strax efteråt. Under de första tjugo minuterna av andra halvlek började det att "osa katt" hos bortakeepern Ray Wood. Det var då som hemmalaget kom ikapp målmässigt genom mål av Ken Johnson och Jack Newton.
Men Manchester United skulle gå segrande ur denna kamp och under matchens sista del gjorde Whelan sitt andra mål i matchen som gav United segern för vidare avancemang i FA-cupen. Det var i tredje omgången och sedan mellankrigstiden så har klubbarna från den högsta divisionen samt de främsta från den andra divisionen gått in i cupen fr o m den tredje omgången. Manchester United vann ligan säsongen 1956-57 och de föll mot Aston Villa i FA-cupen. I matchen mot Hartlepool fanns Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, Duncan Edwards, Bill Whelan, Tommy Taylor och David Pegg, som liksom Geoff Bent omkom i flygolyckan i München den 6 februari 1958.

Källor:

Crick Michael, "The Complete Manchester United trivia fact guide", 1996
Match Magazine, 3 januari 1987
Smailes Gordon, "The football league records", Derby, 1992

tisdag 31 juli 2018

Notiser juli (kort)

Kvinnlig farmaceut

Tyra Hillegard  Andren avlade examen av farmarie-studieexamen vid farmaceutiska institutionen och var född 1875, hennes far var då såväl militärläkare för Västgötaregementet som stadsskrivare i Borås. Det var någonting ovanligt då att en kvinna tog examen.
Källa: Stockholmstidningen 22 maj 1897

Gradtalet i Uppsala i början på september 1897

Vid månadsskiftet augusti/september 1897 var det mellan 11-18 plusgrader i Uppsala och på den tiden var det temperaturen under de närmaste dagarna som rapporterades, inte som idag att värdena uppskattas mer eller mindre.
Källa: Tidningen Upsala 2 september 1897

Freden 1802 i Amiens

År 1802 slöts freden mellan Napoleon och Storbritannien i staden Amiens i norra Frankrike.
Källa: "Norstedts uppslagsbok", 2003

Skeppsbrott utanför Plymouth 1880

I november 1880 kapsejsade en bark i höjd med Balitham i närheten av Plymouth i England. Det krävde två liv och den ene dog när han föll från den boj som hade blivit fäst från fartyget till närmaste klippa.
Källa: Richard Larn, "Shipwrecks of the Devon coast", Bristol, 1996

Liverpool gjorde 49 mål

Liverpool gjorde 49 mål på 42 ligamatcher i den gamla division 1 säsongen 1923-24 och de slutade på 12:e efter denna säsong. Den största segern var 6-2 mot Birmingham City på hemmaplan den 27 augusti då Harry Chambers gjorde tre av målen. År 1925 ändrades offsideregeln och då blev det flera mål i den engelska ligan.
Källa: Brian Pead, "Liverpool---A complete record", Derby, 1990


lördag 28 juli 2018

Semestertider

P g a värmen, solen, semester och lite annat så har inte de båda bloggarna blivit uppdaterade under denna månad. Detta meddelande finns inte med i de klistrade delen av nyheter och meddelanden som finns i båda bloggarna.

lördag 30 juni 2018

Många utbrott

Den italienska vulkanen Vesuvius ligger ca en mil sydväst om Neapel och den har genom åren haft många utbrott. Det mest omtalade utbrottet skedde år 79 efter Kristus då bl a staden Pompejl förstördes. Själva toppen av minskat genom åren och exempelvis 1906 blev denna vulkan mindre från 1 335 till 1 277 meter. Genom åren har Vesuvius haft många utbrott och är fortfarande aktiv, har haft utbrott 1631, 1794, 1822, 1858, 1872, 1906, 1927 och 1944 som var det sista stora utbrottet.

Källor:

"Norstedts uppslagsbok", 2003
Wikipedia, svenskspråkliga; "Vesuvius"

Dysenterin i Sverige

År 1749 var dysenterin eller rödsot och på den tiden dog inte så många människor av denna sjukdom som dessutom minskades succesivt fram till omkring 1760. Den höll på denna nivå med endast dödstal på ett par promille fram till början på 1770-talet då den istället ökade i sin omfattning. Under svältåret 1773 var det på den absoluta toppen när det gällde antalet döda och så många som dog under detta år har aldrig uppnått så mycket i Sverige. Redan under nästa år minskade den drastiskt i sin omfattning och därefter blev det toppar som dock inte kom upp till hälften av den topp som var under 1773. Det kom en större topp av sjukdomen under 1809-10 men det var inte så hög som rekordåret. Vid slutet på 1820-talet försvann den i princip helt för att komma tillbaka i viss mån under 1850-talet för att återigen försvinna helt. En ytterligare topp var under 1880-talet men den var obetydligt eftersom de sanitära förhållandena har blivit mycket bättre och fortsatte att bli bättre.

Källor:

Gadd Carl-Johan;
"Järn och potatis", Göteborg, 1983
"Den agrara revolutionen", Det svenska jordbrukets historia, band 3, Borås, 2000
Larsson Daniel, "Långsiktiga förändringar i dödligheten före 1800", Göteborg, 2005
Utterström Gustav, "Jordbrukets arbetare", Stockholm, 1957

Första malmvagnarna hos Dannemora-Harg järnväg

DHJ (Dannemora-Harg järnväg) öppnades för godstrafik den 7 oktober 1876 och två år senare även för allmän trafik. För godstrafiken anskaffades det 61 malmvagnar från Kristinehamn mekaniska verkstad som först fick DHJ-nr 1-61 och sedan omnumrerades till 26-86. De fick litteran P trots att det förekom två olika dimensioner på vagnarna. Det var korta vagnar med måtten 3,55 m höga och 1,93 m breda varav sex stycken hade broms. De långa vagnarna var 5,06 m höga och 2,67 m breda, även där var det vissa vagnar som hade broms. På den tiden fanns det ett yrke som kallades för bromsare och t ex ett tåg med tjugo vagnar så fanns det 4-5 bromsare som bromsade in tåget efter en signal från lokföraren. Den 2 januari 1878 öppnades den åtta kilometer långa bibanan från Knaby till Ramhäll och samma dag öppnades även sträckan mellan Gimo-Hargshamn. I den sistnämnda orten öppnades en utskeppningshamn som blev viktigt inom detta gruvområde. Det var bl a om de första malmvagnarna på detta bolag och samtliga är sedan länge skrotade.

Källor:

Egen samling
"Järnvägsdata", 1999
Liljendahl Lennart, "Dannemora-Harg järnväg", 1969

fredag 29 juni 2018

Tre VM-notiser 1958

Målfabrikationen

När Sverige arrangerade VM-slutspelet i fotboll 1958 gjordes det 126 mål på 35 matcher som gav ett snitt på 3,60 mål/match. Det gjordes 56 mål under den första halvleken och efter halvtidsvilan gjordes det 69 mål. Flest mål gjordes i matcherna; Frankrike-Paraguay 7-3, Frankrike-Västtyskland 6-3, Brasilien-Frankrike 5-2, Brasilien-Sverige 5-2(finalen) och Tjeckoslovakien-Argentina 6-1.
Källor:
Bolletinen 2/2018 (VM-bilagan)
Oliver Guy, "The Guinness book of world soccer", Enfield, 1995

Brasiliens hyllning till svenska landslaget

Sedan Brasilien hade vunnit med 5-2 mot Sverige i finalen på Råsunda så hedrades det svenska landslaget och det starka stödet som de hade fått av svenskarna under slutspelet genom att springa ett ärevarv med den svenska flaggan.
Källa: "1001 fotbollsminnen"(svensk version), 2007

Fontaines målrekord

Fransmannen Juste Fontaine vann skytteligan i VM-slutspelet 1958 med sina 13 mål och han gjorde fyra mål när Frankrike slog det dåvarande Västtyskland med 6-3 i bronsmatchen.
Källor:
"1001 fotbollsminnen"(svensk version), 2007
Oliver Guy, "The Guinness book of world soccer", Enfield, 1995

onsdag 27 juni 2018

Självmord p g a grubbel

En 30-årig man som arbetade som sadelmakare i Örebro tog livet av sig i mitten av november 1862. Han hade skurit ihjäl sig med en rakkniv och skälet var att han hade blivit grubblande efter han hade läst religion, han hade m a o blivit besatt. Han hade under sitt vuxna liv varit stillsamt, nykter och arbetsam, efterlämnade både fru och barn. Det hade visst blivit värre sedan han hade anslutit sig till baptismen.

Källa: Göteborgsposten 18 november 1862

Premiärmatchen mot Mexiko

När denna lilla artikel skrivs så har Sverige redan vunnit med 3-0 mot just Mexiko.

Under året 1958 spelade Sverige nio landskamper varav sex av dem var i VM-slutspelet på hemmaplan. Den 8 juni var det premiär mot Mexiko inför drygt 34 000 åskådare (enligt eu-football.info; 30 254). Sverige ställde upp med följande lag Karl Svensson(Helsingborg)-Orvar Bergmark(Örebro), Sven Axbom(IFK Norrköping), Nils Liedholm(AC Milan), Bengt Gustavsson (Atalanta), Sigvard Parling(Djurgården), Kurt Hamrin(AC Padova), Bror Mellberg(AIK), Agne Simonsson(Örgryte), Gunnar Gren(Örgryte) och Lennart Skoglund(Inter). Med fyra proffs i den italienska ligan så var Sverige snäpet bättre och Simonsson gjorde sitt första mål efter 16 minuter spel. I Mexikos mål stod Antonio Carbajal som deltog i fem VM med sitt Mexiko. Nils Liedholm gjorde det andra målet på straff i den 57:e matchminuten och Simonsson fastställde slutresultatet med sitt andra mål i den 64:e matchminuten. Sverige vann sin grupp före Wales som spelade samtliga matcher oavgjorda och Sverige föll som sagt vad i VM-finalen mot Brasilien.

Källor:

Bolletinen 2/2018
eu-football.info
Oliver Guy, "The Guinness Book of world soccer", Enfield, 1995
Wikipedia; engelskspråkliga

tisdag 12 juni 2018

HMMJ

Sveriges första förstatligande av ett enskilt järnvägsbolag var Hallsberg-Motala-Mjölby järnväg 1879 och då efter hade trafikerats endast sex år i eget regi. Det var ett skuldtyngt bolag som SJ fick ta över och den 96 km långa sträckan blev en del av stambanan Krylbo-Motala. Orsaken var konkurs med dåligt ekonomi och bolaget hade alltmera svårigheter att betala av på skulden. Koncessionen tillkom den 3 november 1871, järnvägen öppnades den 15 december 1873 för allmän trafik och den kom under staten den 1 november 1879,

HMMJ i kortform

Spårvidd: 1435 mm
Förvaltningsort: Motala
Dragkraft: Två lok anskaffades från början, två till under 1873 för godstrafik och dessa lok tillverkades på Motala verkstad och köpte senare sammanlagt sex lok under de sista fem åren.
Personvagnar: Sammanlagt femton 2-axliga
Resgodsvagnar: Tre stycken 1873
Godsvagnar: 134 tvåaxliga personvagnar av olika versioner.
Tillgångar vid staten; 4 200 000 kr
Järnvägen kostade: 6 041 567 kronor

Källor:

"Järnvägsdata", 2009

Notiser juni

Tillgodoräkning av värnplikten

Den 7 mars 1919 avhandlade lantförsvarsdepartementet en ansökan av värnpliktige C E Wåhlin som önskade sig att under sin tid som straffarbetstiden skulle få tillgodoräkna den tid som han har suttit inne under sin värnpliktstjänstgöring.
Källa: SVAR, databasen "Konselj"

Föregångaren i Hållnäs

Upplands nordligaste kyrka som är Hållnäs har troligen haft en föregångare som troligen fanns under 1200-talet och revs i samband med den nuvarande kyrkans uppförande kring sekelskiftet 12/13-talen.
Källa: K O Larsson & Bengt Ingvar Kilström, "Hållnäs kyrka, Upplands kyrkor IV, Uppsala, 1953

Präglingsorten för svensk kopparmynt

År 1636 anlades ett bruk vid Storforsen i Dalarna och under tiden 1644-1831 präglades där nästan all rikets kopparmynt.
Källa: Eli Heckscher, Svenskt arbete och liv", Stockholm, 1965

Stömne järnväg

Stömne bruk i Värmland anlades 1693 och hade sin glansperiod under 1860-talet som också varade en bit in i det nästföljande decenniet. År 1891 nedlades dock bruket.
Källor:
Bodstedt Ivan, "Historia över svenska småbanor", Stockholm, 1945

Loken kvarlämnades i gruvan

Boxholms AB Kantorp i Södermanland tillverkade 1945 två lok med spårvidden 750 mm som användes vid gruvan i Kantorp. Det ena loket var batteridriven medan det andra var dieseldriven och när gruvan lades ner 1970 så kvarlämnades dessa i gruvan.
Källor:
"Industrilok i Södermand", Jönköping, 1982
"Loklistan över små tillverkare", Janis Priedtis, november 2007

Mr Bandy

Olle Sääw fick öknamnet "Mr Bandy som spelade 21 landskamper för Sverige i bandy mellan 1947-63. Han var 19 år när han spelade sin första landskamp och vann också fem titlar med Örebro SK mellan 1955-67.
Källa: sporthistoria.se

Lika i södern

Dock inte det värsta, men resultaten i bandyallsvenkans södergrupp den 6 januari 1969 slutade följande; Hälleforsnäs-Katrineholm 0-0, Nässjö-Örebro 6-0, Vesta-Göta 3-0, Villa-Hammarby 6-0 och Nässjö-Tranås 3-0.
Källa: Idrottsbladet 20 januari 1969

Hushåll på Väddö

År 1860 fanns det 732 hushåll i Väddö socken, år 1905 fanns det 382 brukningsdelar och 400 jordtorp och i socknen ligger också Grisslehamn som tidigt var en viktig ort i Väddö socken.
Källor:
BiSOS;
"Befolkning", 1860
"Jordbruk och boskap", 1905
Johnsson Anders, "Fånga platsen", 2008

Rabattresa till Uppsala

Den första oktober 1911 var det den sista dagen att resa billigt till Uppsala från Gävle. Syftet med resan var att de resande skulle besöka Skokloster och andra sevärdheter runt om i Uppland.
Källa: Gefle Dagblad 30 september 1911

Turkiska kiosken

Den turkiska kiosken är en liten byggnad som blev Gustav III första resta byggnad på Haga slott, byggt 1781.
Källa: Eva Rosander m fl, "Halva kungariket är ditt", 2008

Folkmängden i de största städerna 1920

År 1920 var det 419 440 invånare i Stockholm medan Göteborg hade 202 328, Malmö 113 553, Norrköping 58 098, Helsingborg 47 089, Gävle 37 761, Örebro 36 033, Västerås 30 633, Eskilstuna 30 253, Jönköping 29 285 och Uppsala 28 899 invånare.
Källa: Statistisk årsbok, 2000


onsdag 6 juni 2018

Barnsliket 1940

Jag vet inte vilket kön det är, men den 18 december 1940 inrapporterades ett meddelande till stadspolisen i Malmö att ett barnslik hade blivit påträffat. Enligt uppgift var barnet mantalsskriven i Husie(Malmö stad) och föräldrarna till barnet var okända (man kommer troligen att aldrig få reda på det heller).
 
Källa: "Sveriges döda 1901-2009"

Christchurch United

Christchurch United är en halv-professionell fotbollsklubb som kommer från Nya Zealand och från staden på sydostkusten av Sydön. Denna stad är den största staden på Sydön

Klubben bildades 1970; har vunnit ligatiteln 1973, 1975, 1978, 1981, 1888 och 1991.

Chatham cup-vinnare: 1972, 1974, 1975, 1976, 1989 och 1991.


Källor:


Oliver Guy, "The Guinness book of World soccer"; Enfield, 1975