måndag 16 september 2024

Krönika; Historia på det skrivna materialet

 Syftet med denna krönika är att inte skriva om varje artikel eller notis som har blivit publicerat, det som är skrivet eller finns i det handskrivna materialet samt det som eventuellt skrivas om vid senare tillfälle som inte finns nånstans ännu.

Denna krönika är varken i kronologisk eller tematisk ordning och en av de första artiklarna som skrevs på bloggen var den migration som skedde i en av de mindre socknarna i Uppland. Det var om flyttningen till och från Arnö socken i södra Uppland under året 1880. Det var 33 personer som flyttade till socknen medan det var 27 personer som lämnade socknen. De allra flesta hade dock flyttat inom närområdet som vissa migrationshistoriska forskare har satt till två mil och en av dessa är kulturgeografen Torsten Hägerstrand som skrev om den historiska flyttningen för Asby socken i Östergötland. En annan prekär händelse som också utspelades i en icke-nämnt socken i den sydligaste delen av Uppland. Då en präst glömde bort begravningen av en flicka och de fann honom arbetande i sin egen trädgård. Prästen skyndade sig till kyrkan och klockorna började ljuda över socknen, eftersom det var på landet så lade man sig tidigt. Det var en del som väcktes av kyrkoklockorna och de var inte glada. 

Oroligheterna längs med Flutstretpromenaden i Uppsala under den tidiga  hösten 1903 då en grupp artillerister från garnisonen hade retat sig på och hade fått nog av ett anhang som ständigt plågade dem. Artilleristerna fick för att rensa promenaden och polisen tillkallades, alla tillgängliga poliser kallades dit. Även garnisonens egna tillkallades för att ta hand om soldaterna och eftersom mörkret började falla så ledsnade alla inblandade mer eller mindre. Inga allvarliga tillbud skedde och inga anmälningar gjordes. En dramatisk händelse inträffade i Älvkarleby socken då fyra unga vuxna personer drunknade och en av dem tog det par veckor innan liket blev påträffat. 

På bloggen har det också skrivits om följande i ett urval eller det som ingår i det republicerande materialet.

***Mårten Stenhuggare vet man inte så mycket om  förutom att han gjorde dopfuntar och var verksam under den andra halvan av 1100-talet.

***Det var åtta kända fall av förlisning av båtar som sjönk omkring Gotland 1859 varav två var svenska. 

***Fr o m 1855 fick de fångar som blivit dömda till straffarbete vid Varbergs slott och det höll på fram till 1881 då vanliga straffarbetsfångar fick ta över.

***I artikeln om snöstormen 1888 handlade det om när sju ungdomar omkom mellan öarna Sundskär och Vidinge i Rådmansö socken i Roslagen. Snöstormen kom snabbt och temperaturen sjönk till 30-35 minusgrader. I Visbys hamn omkom nio personer när de försökte förtöja en båt som höll på att slitas loss under samma tidpunkt.

***I Gamla Uppsala socken var prästen Jonas Offrell verksam och han som tillverkade en egen revolver under 1830-talet. Han levde mellan 1805-63 och var verksam i Gamla Uppsala från 1825 (läste då teologi), var präst från 1847 till sin död.

***Skribenten har alltid varit förtjust i brittisk fotbollshistoria och flera artiklar och notiser har blivit publicerade. Den senaste var när Mansfield Town vann med matchens enda mål mot Aston Villa som har sju ligatitlar medan Mansfield spelade en säsong i näst högsta divisionen i slutet på 1970-talet. Denna match som spelades på Villa Park i början på 1970-talet när ”Villa” spelade i tredjedivisionen mellan 1970-72. 

***Liverpool är skribentens favoritlag i England och har skrivit flera ”stofter” om denna klubb och bl a om klubbens legendariska eller minnesvärda matcher. Upp till 40 matcher finns nu beskrivna som klubben har spelat sedan bildandet 1892.

***Notiserna som finns publicerade innehåller en del historiska fakta samt lite annat. T ex att en yngre kvinna hämnades på sin husbonde någonstans i Sverige 1839 genom att tända eld på hans uthus; år 1956 fanns det drygt 3 000 bandyklubbar och 40 000 spelare i Sverige och den svenska armén använde brevduvor i organiserat form mellan 1918-49.

***Taggarna börjades att bli ditsatta under hösten 2022 och även flera bilder. Själva ”taggningen” har även skett på äldre artiklar och det kan finnas äldre artiklar som inte har blivit taggade. Bilder på ruiner, kyrkor och verkstäder har blivit publicerade samt från äldre tidningar. I juli 2022 besöktes Mannaminne i Ångermanland och där kunde skribenten tar många kort på äldre redskap, maskiner, fordon och interiörer av bl a en skoverkstad. Det förekommer dubbletter på bloggen som skribenten har bestämt att dessa får vara kvar ändå och försöker i den längsta att undvika att det blir dubbletter. En nyårskrönika om historiska bloggen kom under den senaste nyårshelgen.

Ön utanför Kapellskär

 Ön med det smickrande namnet Kapellskärskär (enligt uppgift ön sitt namn redan på 1600-talet) utanför färjeläget i Kapellskär och från fastlandet till ön är det endast 300 meter. På ön finns det en kolerakyrkogård och fyndplats för ett skelett som blev funnen på den södra delen av ön. Övriga  är fartygslämning, vallanläggning och två begravningsplatser. Den ena är begravningsplats för familjen Ridderstad på närbelägna Riddersholm och den andra är en kolerakyrkogård. Dessa två ligger inte så långt ifrån varandra. Ön sägs också vara hemsökt och först lite bakgrund, under 1600-talets begravdes det offer av pesten och det efterföljande seklet var det offer av koleran från karaktänsstationen på Fejan. Förr fanns det också en sjökrog som försvann vid okänt tidpunkt och antagligen var det på 1700-talet. Det har också bedrivit / bedriver vandrarhem och personalen kan vittna om märkliga saker. En gång besökte en båtägare ön och han märkte att någon lossnade förtöjningen i princip hela tiden denna person var där.

Källor:

Fornminnesregistret, Riksantikvarieämbetet 
Källgård Anders, ”Sveriges öar”, 2022
skarn.se


söndag 15 september 2024

Stöldbenägen äldre dvärg

 Erik Theodor Winberg som föddes i i juli 1839 dömdes den 13 oktober 1890 för första resan stöld att böta 20 kronor. Domstolen i detta ärende var rådhusrätten i Vaxholm och man kan ifrågasätta varför en man på femtio år begick sin första stöld som medelålder.

Källa: Polisunderrättelser nr 123, 21 oktober 1890

(Tidigare publicerat)

Dyr örfil 1895

 På Katrineholm station inträffade den 5 februari 1895 att soldaten Gustav Arvid Löf slog till en man och händelsen bevittnades av en länsman. I juli 1895 dömdes Löf av Oppunda häradsrätt att böta fem kronor för fylleri, för misshandel 50 kronor, betala målsmannen 25 kronor för sveda o värk, 3 kronor för läkarvård, 10 kronor för tingsrättkostnader samt betala rättegångskostnaden.

Källa: Södermanlands läns tidning 17 juli 1895

(Tidigare publicerat)

Bilderna på Aspö kyrka

Själva notisen skrev jag för drygt 15 år sedan och den hittas på denna länk, men själva artikeln blev återpublicerat under 2019.




Farfarsfar i Wikipedia

 Nu har även min farfarsfar även blivit presenterat i Wikipedia, han var tolv år äldre än sin hustru och min farfar var yngst av fyra bröder. Även han var femton år äldre än min farmor och han dog 1954.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Oskar_Lundgren

(Tidigare publicerat)

söndag 8 september 2024

Efterlysningar p g a kyrkostölder

 Enligt en landshövdingskungörelse så utfärdades en efterlysning den 30 september 1820 från dess ämbete i Uppsala om att det har begåtts flera kyrkostölder i bl a Moheda (Småland), Furingstad (Östergötland) och Kvillinge (också i Östergötland). Värst var det dock i Moheda där tjuven eller tjuvarna har tagit med sig förgylld brudkrona på femtio lod silver, silverkanna, paté och oblatask på varierande antal lod silver. Liknande inbrott har även Furingstads kyrka råkat ut för där det stals också en förgylld brudkrona som förvarades i en kopparask och sedan försvann också en kanna som skänktes till kyrkan av fru Maria Gethe på Lövstad. I Kvillinge kyrka hade någon tagit pengar som förvarades i sakristian. 

Källa: http://www.ukforsk.se/landshov/landshov.pdf

”Doldisen” Buckeye Count

 Buckeye Count är en av de söner till Speedster som är doldisar bakom den välkända avelshingsten Speedy Crown som han är helbror till. Han kom till världen 1971 och hans mor Countess Song är dotter till Victory Song som föddes 1943, han blev tvåa i Hambledonian som treåring (samma år vann han Kentucky Futurity). 
Buckeye Count tjänade in 77 897 dollar som tävlingshäst och kom till Sverige 1976. I aveln fick han 325 svenskfödda avkommor och 216 kom till start varav 161 vann lopp. I aveln fick han bl a Count Rasiru, Kung Viljestark, Terry Count, B S Betty, Honey Born (elitsto i Finland, hon är mor till Born Quick Don Giovanni som vann både Kriterium och Derbyt i Finland) och Bobo Count.

Källor:

blodbanken.nu
Egen samling

Ödeborgs tegelbruk

 Detta tegelbruk låg i södra delen av Dalsland som anlades på Brattfors egendom genom fabrikören Hjalmar Andersson samt andra personers försorg. Samma år bildades det AB Brattefors Tegelbruk och 1911 kom det under Ödeborgs Bruks ägo (likvidation tre år senare). Tillverkningen pågick sedan under Ödeborgs Tegelbruk och tillverkningen bestod av mur- och taktegel. Under 1943 utvidgades bruket för att därefter minska sin tillverkning successivt med bara vara igång under sommaråret. Tegelbruket lades ner 1954 och då var utarrenderat under några år för läggas ned helt fem år senare, det var rivet 1967. En 600 mm-järnväg anlades 1898 och den pendlade mellan 100-200 meter innan den förlängdes under 1940-talet till dryga 0,4 km. Handdrift pågick fram tills banan blev till det fördubbla, därefter drevs vagnarna med linspel och motorlok anskaffades under 1950-talet. Två motorlok är kända, ett av dem tillverkades hos Hunslet Engine i Leeds omkring 1952 och var dieseldriven med en Alisa-Craig-motor på tjugo hästkrafter. Det andra loket togs till Ödeborg av någon av arrendatorerna och hade ett okänt ursprung. Båda loken ställdes av 1965 och såldes som skrot 1965.

Källa: Mats Freding, ”Industrilok i Bohuslän & Dalsland”, Taberg, 1985

lördag 7 september 2024

Hov

 
Hovs kyrka utanför Vadstena och från kyrkbyn in till Vadstena gick en hästvana som fraktade jordbruksprodukter (bl a sockerbetor) på under några år under 1870-talet. Kyrkan i Hov har en komplicerat historia enligt kyrkobeskrivningen. Enligt uppgift är kyrkan från omkring 1100-talet eller under 1200-talets första hälft. Under 1400-talet byggdes kyrkan om och man slog in valv inne i kyrkan. Kortet togs av skribenten i juli i år.

Länken om hästbanan:

fredag 6 september 2024

Hallsjö kyrkoruin

 Söder om Värnamo ligger kyrkoruinen efter Hallsjö kyrka och området tillhör numera Dörarps socken.






Notiser

 En drunkningsolycka

Under en storm så omkom tre fiskare den 7 mars 1896 vid Aspö i Karlskrona skärgård.
Källa: Tidningen Upsala 10 mars 1896

Norges folkökning

Norge hade en folkmängd på 900 000 invånare 1800 och hundra år senare 2,2 miljoner invånare.
Källa: Atlas of world history ”, del 2, 1978

Lödöse varv

Båtvarvsverksamheten i Lödöse utanför Göteborg hade man bedrivit åtminstone sedan 1500-talet och var i enskilt ägo fram till 1889 då AB Lödöse varv bildades, som köptes upp av Bratt-koncernen 1946.
Källa: Nationella arkivdatabasen, äldre versionen

Initiativtagare till bondetåget

Det var Uno Nyberg som var bosatt på Långtora gård i Uppland som kom med initiativet till bondetåget mot regeringen 1914 och han var bosatt där mellan 1908-21.
Källor:
Hadelius Stig m fl, ”Vad varje svensk bör veta om Sveriges historia”, Borås, 1996
Ulväng Göran, ”Herrgårdarnas historia”, Halmstad, 2008

Tolv ödesgårdar 

I Kumla härad fanns det tolv ödesgåtdar 1630 som senare minskades drastiskt och det totala gårdetalet var 296 gårdar.

Källa: Lars-Olov Larsson, ”Bönder och gårdar i stormaktspolitikens Sverige”, Växjö, 1983

Löner på Grycksbo järnbruk 1905

År 1905 fanns det 27 tjänstemän som tillsammans tjänade 81 000 kronor och 369 arbetare som fick dela på 297 000 kronor.
Källa: Bertil Boethius, ”Grycksbo historia”, Falun, 1942

Födda i Uppsala län i Jämtlands län

År 1860 var det 40 personer som var födda i Uppsala län bosatta i Jämtlands län, detta antal skulle senare öka under det resterande seklet. Tjugo år senare var det 71 personer, 1890 var det 186 och 1900 var det 210.
Källa: SVAR, databasen folkräkning, Riksarkivet

Danskarna var i Husaby

Danskarna försökte bränna ner Husaby kyrka i Västergötland 1566 och lyckades bara bränna ner taket, sockenborna fick nöja sig med halmtak till seklets slut.
Källa: Stig Ahlberg, ”Husaby kyrka”, Lidköping, 1987

Tunnelbanan i Hamburg

Tunnelbanan i Hamburg öppnades för trafik 1912.
Källa: Faktakalendern 2001


onsdag 4 september 2024

Dillon Axworthy-linjer

 Dillon Axworthy är en hingst som föddes i USA 1910 efter Axworthy-Adioo Dillon-Sidney Dillon och vann som treåring Matron Stakes Final. I aveln blev det 69 kända avkommor och han var brun färgen, Dillon Axworthy såg sina första dagar på C M Buck i Fariboult (Minnesota). Han avled själv 1939!!!
Hans första kända avkomma var Miss Bertha Dillon som föddes 1914 och hennes främsta merit var i samma lopp som fadern vann som treåring. Hon fick tolv avkommor och den främsta av dem var superstoet Hanover’s Bertha som vann Hambledonian, Kentucky Futurity och Matron Stakes Final som treåring 1930. Hon fick också Kentucky Futurityvinnarna Charlotte Hanover 1931 och Lawrence Hanover 1935. Hanover’s Bertha fick 1937 års vinnare av Hambledonian som var Shirley Hanover. Skriva om Miss Bertha Dillons framtida fodras en egen artikel. Fast hennes moder Miss Bertha C som föddes 1906 och fick fyra avkommor som samtliga hade Dillon Axworthy som far. Miss Bertha Dillons syster Sister Bertha är mor till Harper Hanover som vann storlopp i Sverige under 1930-talet och har fått ett lopp uppkallat efter sig.
Sonen Dean Hanover som föddes 1934 undan Atlantis Express-dottern Palestrina och vann lopp som tvååring. Han fick bl a i aveln Felicia Hanover med 87 970 dollar och hon sprang på 1.10,6. Hon är mormor till en av de första vinnarna av V75-mästaren som var Konvalj Dalia som vann detta lopp 1979. En annan avkomma var Morse Hanover som är far till flera storloppsvinnare i Italien. En annan som är Faber Hanover som fick ett antal avkommor i Sverige bl a Framtiden, Tina Hook, Fabette och Patron Päls. Fibber vann American National som treåring 1949 och han fick också i Sverige som t ex Kentucky Fibber, Clementz och Speedy Fibber (mor till Frans Way som blev tvåa i Harper Hanovers lopp 1980) och bland övriga döttrar finns Delicia Hanover som är mor till storloppsvinnaren Dart Hanover, Lydean Hanover som är mor till 1961 års Hambledonian-vinnare Harlan Dean och Fleetibg Star som är mormorsmor till Firm Tribute (avelshingst i Sverige med far till Coltrane, Rex Trot, Trinity och Pralini.
Det är inte de enda som Dillon Axworthy har lämnat; dottern Polly Hanover vann C L Mullers Memorial 1935 och är mor till Pernod som vann Årjängs Stora Sprinterlopp 1953. En annan dotter var Nella Dillon som föddes 1915 och vann Kentucky Futurity som treåring. Hon fick två avkommor och hon är syster till den redan nämnda Miss Bertha Dillon, den ena avkomman är sonen Coloney Hanover försökte få sina gener, men dessa överlevde i 3-4 generationer. Bättre gick det för Enola Dillon som är mormorsmor till Hetty Bulwark som tvååring vann Svensk Uppfödningslöpning 1955 Hon är sin tur mormor till stjärntravaren Utah Bulwark som var en av de större storloppsvinnarna i Sverige under 1980-talet. Avslutningsvis tas också Grace Hanover med som föddes 1929 och trögt i början, fick 116 individer som mormorsmor och 397 som mormorsmormor. I hennes leder kan man finna flera travare i Sverige som t ex Lindy’s Pride (far till Lindy’s Crown med 1 353 avkommor i Sverige), Gerry Hanover, Self Confident (812 svenskfödda avkommor), Speedy Lamar (256 svenskfödda avkommor), Dalene Broline och Idun Broline.

Källor:

blodbanken.nu
Egen samling


 

Thimmy Hunt

 Thimmy Hunt var en hingst som föddes 1977 med The Prophet som far och Barlow Hanover-dottern Doris Joan som mor. Han staplade upp segrar i början och var favorit att vinna den första upplagan av Norrlands Grand Prix för fyraåringar 1981.Thimmy Hunt kördes av Håkan Hellerstedt som framförde att hästen är en av de främsta som han har kört. På 16 starter vann Thimmy Hunt 14 av dessa och han fick sju svenskfödda avkommor.

Källor:

travsport.se

tisdag 3 september 2024

När Mansfield Town slog ”Villa”

 Aston Villa spelade två säsonger i gamla division 3 mellan 1970-72 och den första ligamatchen i denna division var borta mot Chesterfield den 15 augusti 1970. Då Aston Villa vände från underläge med 1-2 i halvtid till vinst med 3-2 genom mål av Bruce Rioch 2 och Pat McMahon. En vecka senare mötte de Plymouth hemma på Villa Park inför 16 750 åskådare och matchen slutade 1-1. Den 29 augusti bortaslog de Swansea på bortaplan med 2-1 och två dagar senare var det hemmamötet med just Mansfield Town. 
Mansfield Town hade börjat med tre vinster och en brakförlust med 2-5 mot Shrewsbury Town på bortaplan tre dagar tidigare. Mötet mellan Aston Villa och Mansfield sågs av 30 862 åskådare på Villa Park, bortakeepern Graham Brown var tillbaka efter tre veckors avstängning och han var rena väggen för hemmalagets försök att göra mål. Innan halvtid hade Aston Villa tio man på plan p g a skador på de båda målskyttarna i premiärmatchen (McMahon och Rioch). 
I den 58:e matchminuten gjorde Malcolm Partridge matchens enda mål på hemmakeepern John Dunn som stod i 101 matcher innan övergången till Charlton året efter. För klubben Mansfield är matchen på Villa Park en av de minnesvärda matcher som klubben har spelat sedan de kom med i ligan i slutet på 1920-talet. 
Aston Villa blev fyra denna säsong och vann den gamla division 3 säsongen 1971-72, ytterligare tre år var de tillbaka i högsta divisionen. Stjärnor i denna anrika klubb var Charlie Aikten som gick bort i oktober förra året (2023, 81 år gammal) som spelade 659 matcher för ”Villa” mellan 1961-76, Willie Anderson, de redan nämnda trion, Keith Bradley, Jim Cumbes som ersatte Dunn i målet, Brian Godfrey, Ray Graydon som kom från Bristol Rovers i juli 1971, Ian Hamilton, 1970-talets stora stjärna Brian Little kom också under sommaren 1971, den f d spelaren i Burnley och Leicester City Andy Lochhead, Fred Turnball, f d i Nottingham Geoff Vowden och Mick Wright. Flera av de nämnda spelarna följde med Aston Villa under resan upp till den högsta divisionen. 
Mansfield Town blev 7:a och 21:a plats 1972 som innebar nedflyttning till division 4. Den nämnda Malcolm Partridge lämnade Mansfield efter säsongen 1970-71 för spel i Leicester City och sedan för Grimsby Town samt för att avsluta karriären för Scunthorpe United i början på 1980-talet.

Källor:

Goodyear David & Tony Matthews, ”Aston Villa—-A complete record”, Derby, 1992
Wikipedia engelskspråkiga 

Rospiggen som sjönk i Köpingsån

 Vid inloppet till Köpingsån sjönk en rospigg och man vet riktigt men det var någon gång mellan 1915-20 om när denna rospigg sjönk har gått som muntlig tradition hos många Köpingsbor i generationer. Själva skorven var i stort sett intakt medan rodret står kvar på sin ursprungliga plats. Dock finns det inga spår efter kajuta och däck; fartyget är 16-17 meter långt och ca fyra meter brett. Vraket ligger vid Malmön ca 55 meter från land och inom Köping socken.

Källa: Fornminnesregistret, Riksantikvarieämbetet 

söndag 1 september 2024

Svartklubben

 

Vid Singös östra sida ligger Svartklubbens fyrplats med den svarta ovansidan och från Svartklubbens lotsplats finns en väg som går upp till ett gult hus. Därifrån har man en fin utkikt över Svartklubben som en gång i tiden var en av Sveriges första täckta stenkolsfyrar efter Löwenörnska principen. Den första fyren enligt denna princip var Östergarn på Gotland 1818 och två år senare blev just Svartklubben färdig. Svartklubben blev automatiserat 1961 och samma år blev den också avbemannat. De fyrbostäder som fanns är numera sålda till privatpersoner. Bilden är tagen den 4 augusti 2024 och klockan var strax efter 20:00. I gruppen ”Svenska fyrar” på Facebook som skribenten är med i var det några med personliga minnen från Svartklubben.

Källor:

Fornminnesregistret, Riksantikvarieämbetet 
”Fyrhandboken”, 2007
Källgård Anders, ”Sveriges öar”, 2022

Tidningsvagnar

 
I boken ”Normalspåriga godsvagnar” av Erik Sundström som var Sveriges främsta expert på historiska godsvagnar och boken kom ut 2010. SJ byggde om femton personvagnar mellan 1932-48 som ursprungligen hade litteran C4 och alltså personvagnar för tredjeklass. De nya tidningsvagnarna fick litteran Git och sedan omlitterades dessa till GTi innan dessa slopades under 1950-talet. Några vagnar ändrades tillbaka till personvagnar som fick litteran CF2. Måtten på dessa vagnar var 12,22 m långa, 3,0 meter breda och hjulbasen var 8,0 meter. Ingen av dessa vagnar finns kvar som museiändamål och bilden är klickbar så det går att läsa.

Källnot: Förutom den nämnda boken var det också ”Bevarandeplan för järnvägsfordon”, Gävle, 2004




Ligger sist i bandyns ”finrum”

 Söderköpings IS ligger sist i bandyelitens (haft olika namn sedan serien startade 1931) maratontabell som innehåller i dagsläget 87 klubbar. Söderköping spelade sin enda säsong 1942 och föll i samtliga fem matcher med målskillnad 7-39. På den tiden spelades bandy bara i några söndagar med start under trettonhelgen. Söderköping föll först med 1-4 (hemma) mot Katrineholm den 6 januari och sedan med 1-12 mot IF Göta den 11 januari på bortaplan, 3-5 (h) mot Vaggeryd den 18 januari,  1-9 mot Örebro den 1 februari samt 0-9 mot Nässjö(h) en vecka senare i avdelning A. Söderköping blev 1950 distriktsmästare i bandy och det är den senaste större triumfen i svensk bandy för denna klubb. När Söderköping lade ner sin bandysektion är oklart men klubben slogs ihop med en annan 2004 för att bilda Söderköpings IK.
IFK Växjö är den andra klubben med utan poäng i bandyns högsta serie. De föll i samtliga med fem matcher säsongen före och alltså 1941, men med målfacit 6-34. Denna klubb spelade också i avdelning A och den största förlusten var mot IF Göta, men den verkliga slagpåsen i denna avdelning var Finspång som slog Växjö med 4-0. IFK Växjö finns fortfarande kvar och bedriver bara friidrott på programmet idag. 
Sedan är det fem klubbar som bara har en poäng och en av dessa är Härnösands AIK som på 22 matcher spelade en oavgjord och förlorade 21 matcher med målfacit 50-150 under säsongen 1984-85 (den enda poängen togs den 20 januari mot Katrineholm på hemmaplan som slutade 4-4 i en mixat omgång).

Källor:

bandyresultat.se
Wikipedia svenskspråkiga 

Svista värdshus skall rivas

Rubriken kanske inte klingar historisk men för skribenten är det ganska mycket symbolvärde utifrån historiskt perspektiv liksom en del andra Uppsalabor. Skribenten fotograferade Svista värdshus norr om Uppsala under sommaren 2018 och värdshuset har stått öde sedan den nya E4:an öppnades några kilometer bort 2007. Sedan dess har det förra värdshuset blivit utsatt för både klotter och vandalisering. När tiden begav sig så skribenten ätit där vid ett flertal tillfällen med återstående av sin familj. Ofta var det efter ett bad i exempelvis Fyrishov eller Fyrisbadet som det hette innan 1988 då det började att byggas om. Det var inte alltid efter ett bad som vägen bar till Svista utan även efter utflykter eller t o m att inte laga maten hemma. Svikta värdshus öppnades på den aktuella platsen 1972 och innan dess var verksamheten igång på andra sidan vägen.

Länken till bilderna!!!

https://stephannium-mm.blogspot.com/2019/04/svista-vardhus.html?m=0