onsdag 11 maj 2022

Mordet på änkan i Bred socken 1826

 Från landshövdingens kungörelse;


Vid Åsunda Häradsrätt hölls den 3 dennes rannsakning angående änkan Stina Andersdotter i Ängesta, Breds socken, som den 27 maj hittades mördad i fähuset. Vid undersökning samma dag i hennes boningsrum saknades en dubbel guldring, en silverbägare, en matsked och en tumlare av silver, alla märkta. En silkesduk, 5 matskedar av tenn, 1 par glasögon samt 8 skuldsedlar ställda till Stina Andersdotter.

Källa: utforsk.se

Det är lite svårt att komma åt enskilda mordfall som hände under 1800-talets första hälft. I mortalitetsrapporten för det året står att en kvinna/flicka dog p g a en olyckshändelse. I landshövdingskungörelsen som var en efterlysning saknades ganska mycket av hennes ägodelar när en undersökning vidtogs. Ett par glasögon, om man tänker i nutida tankebanor så kan man undrar varför hennes glasögon försvann, men under 1820-talet var det nog uppenbarligen en annan syn på detta.

I födelseboken som också innehåller döda under samma tidsperiod nämnde att hon var född i Björksta den 10 januari 1760 och hon hade ett gott uppförande. I dödsboken (1791-1830) stod det bara "mord" utan att komma vidare med detta.

(Tidigare publicerat)

Inga kommentarer: