onsdag 18 maj 2022

Liverpools legendariska matcher (Del 1)

Liverpool bildades 1892 efter en konflikt mellan Everton och ägaren till Anfield Road som hette John Houlding, han bildade en ny klubb sedan Everton hade flyttat till Goodison Park.
Året efter startade Liverpool i den gamla division 2 och vann ligan för första gången 1901, året efter avled Houlding. Sedan har det blivit bl a 18 ligatitlar för Liverpool.

***Middlesbrough Ironopolis (borta), 2-0
Liverpool vann sin första ligamatch den 2 september 1893 genom att vinna med 2-0 borta mot Middlesbrough Ironopolis som dock inte är samma klubb som dagens Liverpool. Den första målskytten var skotten Malcolm McVean (enligt vissa källor gjorde han inte det första målet). Liverpool kallades då för ”Team of the Macs” med tanke på alla skottar i lager. I lagupoställningen mot Ironopolis så hette sju av elva med Mc och den andra målskytten var Joe McQue. Liverpool vann den gamla division 2 under klubbens första säsong.

***Newton Heath, 2-0 (på er Park, kvalets)), 2-0
Matchen spelades på Blackburn Rovers hemmaarena och det var kvalet till gamla division 1 och motståndarlaget skulle byta namn till Manchester United 1902. Patrick Gordon inledde målskyttet efter tjugo minuter och Harry Bradshaw fastställde slutresultatet tio minuter senare medan klubbens främsta målskytt Jimmy Stott spelade inte (14 mål i ligan).

***Rotherham Town (hemma), 10-1
Liverpool blev sist i division 1 säsongen 1894-95 och åkte ur efter kvalspel. Malcolm McVean gjorde tre mål på tio minuter under den första halvleken (annars fungerande inte tidtagningen perfekt innan första världskriget). George Allan (avled 24 år gammal 1899) gjorde fyra mål, den f d Prestonspelaren Jimmy Ross medan en annan Prestonbekanting Frank Becton gjorde ett mål. Tröstmålet av bortalaget gjordes av A Cutts och publiksiffran var drygt 2000 på Anfield Road. Klubben gjorde 106 mål på 30 ligamatcher och det är ett klubbrekord. Liverpool vann bl a med 7-0 såväl mot Burton Swifts som Crewe på bortaplan.

***Manchester United (hemma), 7-4
En match som spelades inför drygt 10 000 på Anfield i den gamla division 1. Hemmalaget raketstartade genom mål av Joe Hewitt i den 4:e matchminuten, Bill McPherson 9:e matchminuten, Bobby Robinson 19:e och McPherson igen strax innan halvtid. United som ledde ligan då såg knäcka ut och de ryckte upp sig genom två snabba mål av George Wall. McPherson gjorde i samma veva sitt tredje mål, Robinson gjorde sitt andra mål i den 74:e matchminuten, United gjorde ytterligare två mål genom Jimmy Turnball och Jimmy Bannister innan Hewitt avslutade målskyttet.

***Burnley (Crystal Palace), 0-1
Den 25 april 1914 spelade klubben sin första FA-cupfinal inför 72 778 åskådare på Crystal Palace i London. Matchen bevittnades av George V som var den första monarken som bevittnade en FA-cupfinal. Liverpool hade slutat på 16:e plats i gamla division och gjorde 73 mål i ligan medan Burnley slutade 12:a. Liverpool dominerade matchen och hade flera chanser, Bert Freeman gjorde finalens enda mål efter 57 minuter.