måndag 7 mars 2022

”Vetemjölsjesus”

Det är en historisk krönika som handlar om en man som föddes i Sverige i början på 1800-talet och som levde under den första halvan av detta sekel. Någonting som jag skrev för ett antal år sedan och som påträffades i mina gömmor.

 I början på 1800-talet föddes en liten gosse i Landsberga by, det var inte enbart han som föddes då i Biskopkulla socken mellan Örnsundsbro och Enköping.
 Han föräldrar jobbade i samband med hans födsel på Landsberga gård som är en av de största gårdarna i trakten. Det var iallafall 1½ mil till Salneke slott i Gryta socken och längre till Sjöö slott i Holm socken. Så Landsberga var en av de större gårdarna som hade arbetskraft på den tiden. 
Det visade sig att det skulle vara en speciell framtid för denna gosse som fick namnet Erik Jansson. Det var på 1820-talet som han gjorde sina första framträdande och fick snabbt anhängare. Hans anhängare kom inte bara från Enköpingstrakten utan också från Hälsingland. När jag gjorde min kulturanalys i en av grannsocknarna(Österunda) så träffade jag en avlägsen släkting till honom. Det var en äldre man i 90-årsåldern som på en artificell väg är släkt med Erik Jansson. Det var en kvinna som var ett syskon till en av de ingifta i hans släkt och de frågade henne om de fick har Erik Jansson som sin släkting. 
Det tog långt tid för sockenborna i Torstuna, Biskopskulla, Österunda, Nysätra samt några andra socknar att komma över pinsamheter som Erik Jansson religiösa land. I stycket ovanför så är en av de stoltaste minnerna som vissa har i området.
 Numera är ett museum som handlar om honom inrymd i den gamla skolan(osäker) i Biskopkulla och inte så långt ifrån själva kyrkan.
 På 1840-talet så tog han över sin sekt över till USA oc
h resan gick över flera etapper, ofta strapastfyllda och färden gick i ganska dåliga skepp över Atlanten som delvis var ganska så oroligt. Erik själv blev dödad av en f d sektmedlem i sin koloni Bishop Hill 1850 och  där är han också begraven. Han blev drygt 44 år gammal. 
En lokal forskare från Torstuna, det är han som mer eller mindre är släkt med honom. Han gjorde för några år sedan en sammanställning på vilka platser Erik Jansson var bosatt innan flytten över Atlanten. Han föddes i Landsberga gård, flyttade sedan till Torstuna kyrkby, Väppeby(samma socken) och sedan på olika platser i Österunda som ligger strax norr om Torstuna. Klockargården som ligger strax sydost om Österunda kyrka bodde Erik Jansson under några kring decennietskiftet 1820/30. Det var därifrån som han "tog sats" för att flytta till Amerika. 
Varför han kallades för Vetemjölsjesus vet jag inte, men jag har sett detta smeknamn någon annanstans, det kan jag nästan lova. 

Bihang(Hans antavla från Rootsweb) 


Husband: Erik JANSSON 
-------------
------------------------
------------------------
------------------- Born: 19 Dec
 1808 at: Landsberga, Biskopskulla, Uppsala Län, Sweden 

Married: at: 
Died: 13 May 1850 at: Cambridge, IL 
F
ather:Jan MATTSSON 
Mother:Sara ERSDOTTER 
Other Spouses:
 Anna Sophia JOHANSDOTTER 
--------------
------------------------
------------------------
------------------ Wife: Maja Stin
a LARSDOTTER 
------------------
------------------------
------------------------
-------------- Born: 19 Jan 1815 at: Run
g, Torstuna Parish, Västmanland Län, Sweden 
Died: 1849
 at: Rock Island, IL 
Father:Lars JANSSON 
Mother:Cath
arina LARSDOTTER 
Other Spouses: 
---------
------------------------
------------------------
-----------------------CHI
LDREN 
--------------------
------------------------
------------------------
------------ Name: Erik JOHNSON 
Born: 
15 Jul 1838 at: Sonkarby, Österunda Parish, Västmanland Län,
 Sweden 
Married: 31 Jan 1863 at: Bishop Hill, IL 
Died:
 18 May 1919 at: Omaha, NE 
Spouses: Maria Octavia TROIL Geor
gia A. TILLINHAST 
NOTES 
------------
------------------------
------------------------
-------------------- Name: Mat
hilda JOHNSON 
Born: 12 Apr 1842 at: Sonkarby,Österunda Par
ish, Västmanland Län, Sweden 
Married: at: 
Died:
 3 Dec 1926 at: 
Spouses: Andrew RUTHERFORD Anders Gustaf WARNE

Inga kommentarer: