torsdag 1 juni 2023

Vad det verkligen en sjöorm???

 Tidningen Upsala 3 juni 1882


Den stora sjöormen, som förra sommaren i gestalt af en död ko gjorde visit i Fyrisån, har nu, enligt utländska tidningar, börjat detta års sommarresa. Han har valt till utgångspunkt Kap Elisabeth vid kusten af den nordamerikanska staten Maine, der en sjökapten J Y Leavitt påstår sig hafva sett honom.

Finns det verkligen sjöormar som är större, vattenormar har man hört talas om och inte sjöormar som simmar kors och tvärs över oceaner.

NE har följande definition på sjöorm;

sjöorm, folkloristiskt och/eller kryptozoologiskt fenomen av omstridd karaktär. Den hör främst hemma i sjömansfolkloren, och det finns en mängd iakttagelser av den, som dock knappast kan ges en gemensam förklaring. De flesta observerade sjöormar sägs ha slingrat sig i vertikal riktning, vilket gjort att de kunnat iakttas över vattenytan. Anknytning till verkliga ormars horisontella rörelsesätt har gjort att t.ex. ett stim delfiner eller en flock sjöfåglar kunnat uppfattas som en jätteorm. Den i norsk fiskar- och sjömanslore vanliga kraken tänks vanligen som en jättebläckfisk. I svensk folklore är sjöormar ovanliga; här domineras de landlevande av typ "lindorm" eller "drakorm".

Man kan nog infinna sig att det var ett folkloristiskt inslag som kom med i tidningen denna junidag 1882. Om man utgår från slutet av NE:s definition så är det inom svensk folklore, sjöormar ovanliga. Men uppenbarligen hade någon sett "sjöormen" i Fyrisån under en sommardag 1881. Jag fundera på om det skulle vara någon form av trädstam som var under vattnet som denna person tycks har sett. Nu är det självfallet underförstått att denna person är död för länge sedan. Men jag skulle vilja få mera uppgifter kring denna händelse som dock inte bör betraktas som efterlysning.

(Tidigare publicerat)

Inga kommentarer: