torsdag 29 juni 2023

Om en flickas tillstånd

 I Dagens nyheter måndagen den 10 februari 1866 stod om en flicka som sågs att vandra fram och tillbaka vid Adolf Fredriks polisstation i Stockholm. Inledningen av notisen är följande; I lördagsafton syntes en ung flicka med godt utseende gå fram och tillbaka i portgången i det hus der, Adolf Fredriks polisstation är beläget. Dragen buro nödens och sorgens stämpel, klädseln svarade illa mot årstiden och förmådde ej skydda henne mot den genomträngande blåsten. De som gingo ut och in undrade hvad hon gjorde der så länge, ty hennes sorgliga vandring rackte? i timmar. Slutligen tilltalade hon en poliskonstapel.


Det var en historia om en flicka som antagligen hade ett förflutet som "en slagen flicka" eller någon eller några hade behandlat henne illa samt att hon kom ifrån en tråkig händelse. Notisen i Dagens nyheter hade också en liten kort "manus" över det som sades när polisen kom fram till flickan. Hon hade då sagt ""Vill herrn vara så god och föra mig in på vaktkontoret?"" och polisen hade då svarat ""Hvad skall ni göra där?"" och svaret på det blev ""Jag har ingen tjenst, jag har inte mat, inte husrum, inga anhöriga och jag ville be polisen taga hand om mig."" Tråkig händelse här ovanför kan också innebära att någon av hennes närmaste hade dött och hon stod ensam kvar, möjligen visste hon eller ville visa att hon hade andra släktingar.

Enligt notisen i tidningen förde polisen in henne på kontoret och gav henne varmt kaffe. Då hade de hört sig för på olika ställen i huvudstaden om någon kunde ta hand om henne och enligt tidningsnotisen skulle hon få en tjänst på ett mjölkmagasin. I denna notis stod också om att hennes ålder var sexton år.

(Tidigare publicerat)

Inga kommentarer: