torsdag 1 juni 2023

Kampen om Australiens huvudstad

 När jag var i Australien under ett par veckor i samband med milleniumskiftet så gjordes även en avstickare till Canberra med tåg från Sydney. Innan Canberra blev huvudstad för landet så hade Sydney och Melbourne svårt att komma överens om vem som skulle bli gemensamma huvudstad. Det var framförallt efter ett beslut som fattades i brittiska parlamentet för att låta Australien får ett självstyre inom det brittiska samväldet. När det självstyrande parlamentet öppnade sina portar i Melbourne 1901(samma år som beslutet) så blev Sydneyborna lite väl sura. Sedan var kampen om huvudstaden i full gång och Sydney tyckte att dom blev lite oschyst behandlade, eftersom staden har approximativt samma befolkningshistoria som Melbourne. 


Från NE: 

Citat: 
Historia 
Australiska statsförbundet 

I maj 1900 antog det brittiska underhuset en lag varigenom Australiska statsförbundet (Commonwealth of Australia) proklamerades som självstyrande dominion i Brittiska imperiet från 1 januari 1901. Det första parlamentet öppnades i Melbourne samma år.  


När jag var i Canberra fick jag höra att Australien var nära ett inbördeskrig i början på 1900-talet och det var därför man började att se efter ett annat alternativ. 

Citat: 
Från NE: 
År 1911 avskildes området kring Canberra som en självständig förvaltningsenhet, och 1927 påbörjades flyttningen av centralförvaltningen dit.  


Innan 1900-talet var Canberra en obetydlig stad med ett par tusen invånare. 

Från NE: 

Citat: 
Canberra 
Det var då ett obetydligt samhälle, men 1909 utsågs C. att bli Australiens nya huvudstad.  


Först byggde folk både från Melbourne och Sydney varsin regeringsbyggnad som skulle inhysa förvaltningen i Canberra. Det var två likadana byggnader som ligger på varsin sida av en gata. För att undvika ytterligare trassel så beslöt man att genomgå en tävling bland olika arkitekter. 

Citat: 
Från NE: 
Byggandet påbörjades 1913 efter en internationell stadsplanetävling, som året innan vunnits av amerikanen Walter Burley Griffin. Arbetet låg nere under första världskriget, men 1927 påbörjades överförandet av huvudstadsfunktionerna från Melbourne.  


Det var historien kring nyskapande av en administrativt enhet för denna "stora" ö. 


Svaret från Hexmaster

Rekommenderad läsning är Bumerang-resan av Bengt Danielsson (samme som var med på Kon-Tiki). Han var på långresa i Australien för en 50 år sedan, nånting; bl.a. beskrivs hur de kör igenom landets huvudstad utan att märka det. Vid det tillfället gav uppdelningen mest upphov till irritation bland alla som fick pendla mellan tre orter. F.ö. tror jag att situationen är något liknande i Sydafrika: där är det Pretoria-Johannesburg-Kapstaden som utgör maktens centra.

Inga kommentarer: