söndag 8 juli 2012

Ärkesbiskop Andreas lista över tillhörande gårdar i november 1316

Den 15 november 1316 meddelade ärkesbiskopen Andreas i Uppsala om en förteckning över de gårdar som har tillhört Domkapilet i staden.

Informationstexten till DS 2073

Domprosten Andreas meddelar förteckning på de gods som tillhörde domprosteriet och helgeandshuset i Uppsala vid hans tillträde, och vad som sedermera tillkommit. Omnämns gods i Sätuna, Gamla Uppsala, Sala, Haga, Flosta, Kaby, Film, "Ulsum", Lyhundare, Eby i Danmarks socken, Nåntuna, "Kyunge" i Resbokils socken, Bredåker, Ulltuna, Bolsta, Nyby, Österberga m. fl. Magnus Jonsson gav till Helgeandshuset jord i Ubby i Dalby socken, Karl Erlandsson gav till samma hus jord i Nysäter. Utfärdaren stadfäster den anordning som blivit gjord för kommuniteten på holmen i ån, skänker jord i Staby och Balingsta till uppbyggandet av S:t Eriks kapell, med förbehåll att ,om byggnaden inte företages, denna gåva skall tillfalla den person som har uppsikt över byggnadsarbetet vid domkyrkan och vården om kommuniteten. Till exekutorer utses valde ärkebiskopen Olof i Uppsala, biskop Israel i Västerås, Birger Persson, tidigare lagman i Uppland, Björn, kanik i Uppsala.

Flosta förmodar jag att han menade Flogsta, det fanns en gård i denna socken som hette med detta namn förr i tiden och Karby(Kaby) och Resbokil är förstås den nuvarande Rasbokil socken i Uppland. Staby är samma sak som Stavby, att ärkesbiskopen skänker jord i Stavby och Balingsta för att finansiera ett kapellbygge i Uppsala. Det var ganska många gårdar som var aktuella i denna "lista" och de som antecknade sina namn i brevet var ärkesbiskopen Andreas, medlemmar i ärkesbiskopgården i Uppsala, kanikerna Mathias av Danmark socken, Sune av Adelunda(Alunda???) och Björn av Torstuna. Den sista meningen av texten i kursiverad stil handlade om att installera personer.

(Denna artikel var tidigare publicerat på bloggen)

Inga kommentarer: