fredag 22 mars 2024

Liverpools svagare säsong efter ligatiteln

 Liverpool tog sin första ligatitel säsongen 1900-01 och starten på nästkommande säsong var inte så bra egentligen. Den första matchen för säsongen inleddes på en måndag med fem matcher i den gamla division 1 och mötet med Small Heath (nuvarande Birmingham City) var den enda matchen i toppdivisionen som slutade mållöst. Sedan föll de med matchens enda mål mot Stoke och sedan två oavgjorda matcher innan de vann med 3-1 mot Small Heath den 28 september 1901. Efter nio matcher av säsongen 1901-02 hade Liverpool vunnit en ligamatch, spelat oavgjort vid fem tillfällen och förlorat två med en 11-placering som följd. 
Den 2 november vann de med 3-2 mot Manchester City på bortaplan och en vecka senare vann de 4-1 mot Wolverhampton hemma på Anfield Road (målen gjordes av Andy McGuigan 2, Charlie Satterwaitte och straff av Tommy Robertson). De åkte då upp på 7:e plats i tabellen och det var jämnt eftersom de åkte ner fem placeringar när de föll med matchens enda mål mot Newcastle United den 23 november på St James Park (målet gjordes av Robert McColl). Den 30 november tog de emot 1890-talets storklubb Aston Villa inför drygt 18 000 åskådare på Anfield Road som då var lite grann på nedgång. Sam Raybould gjorde matchens enda mål i den 76:e matchminuten och Liverpool klättrade upp till en 6:e plats. 
Klubben förlorade tre raka ligamatcher i december och den 4 januari vann de med 7-0 mot Stoke City på Anfield Road, Andy McGuigan gjorde då fem mål mot svag motståndare och Stokespelarna blev mer eller mindre sjuka sedan de hade ätit dåligt fisk. Spelarna i Stoke lämnade planen tillfället för att …… och hade som lägst sju man på plan. Den 11 januari föll de med 0-4 mot Everton på bortaplan och samma motståndare som de slog ut i FA-cupens första omgång.De åkte dock ut mot Southampton som då höll till i Southern League. I ligan var de jämna matcher förutom när de vann med 4-0 mot Manchester City den 1 mars.
Liverpool blev elva i divisionen och de främsta målskyttarna i ligan var Sam Raybould 16, Andy McGuigan 9 och Tommy Robertson 5.

Källor:

lfchistory.net
Pead Brian, ”Liverpool—-A complete record”, Derby. 1990



Inga kommentarer: