måndag 9 oktober 2023

Liverpools legendariska matcher (Del 6)

Denna serie tycks har varit bortglömd

***6-1 mot Coventry City (borta), 5 maj 1990
Det var den sista matchen för säsongen och den 18:e ligatiteln också bärgades, sedan tog det närmare 30 år tills nästa titel kom. Hemmakeepern Steve Ogrizovic som själv spelade fem ligamatcher för Liverpool mellan 1978-82 hade inte lätt mot sin gamla klubb. Men det var Kevin Gallacher som gav Coventry ledningen efter två minuter och i den 16:e matchminuten kvitterade Ian Rush sedan Glenn Hysén stått för assisten. I den 37:e och den 39:e matchminuterna gjorde John Barnes två snabba mål. Ronnie Rosenthal (landslagsman för Israel gjorde 4-1 efter 50 minuter och elva minuter senare var Barnes framme igen. Rosenthal gjorde sedan 6-1 i den 69:e matchminuten inför 23 204 åskådare på Highfield Road.

***7-1 mot Derby County (borta), 23 mars 1991
Liverpool slutade 5:a i gamla division 1 och den sämsta placeringen under de senaste 20 åren, de blev femma såväl 1971 som 1981. Dansken Jan Mölby sköt in en straff för The Reds efter sju minuter och i den 19:e matchminuten kvitterade den framtida Liverpool-spelare Dean Saunders som gjorde senare 25 mål på 61 matcher för just Liverpool. Sedan kom målen i följande följd; John Barnes (23), Ian Rush (39), Barnes (47), Steve Nicol (56 och 63) och Ray Houghton (90). Publik: 20 531.

***2-0 mot Sunderland (Wembley), 9 maj 1992
Denna säsong som var den sista med seriesystemet division 1-4 och klubben slutade 6:a som kan jämföras med 7:e-placeringen 1965 och samma säsong som Liverpool tog sin första triumf i FA-cupen. Liverpool hade slagit ut Aston Villa i den 6:e omgången och i semifinalen var det Portsmouths tur. Managern i The Reds var den f d legendaren och skotten Greame Souness som tyvärr inte lyckades så bra att leda klubben och Liverpool blev 8:a i den första säsongen av Premier League. Finalen var den främsta ljuspunkten för Liverpool under säsongen 1991-92 och motståndet stod Sunderland i andradivisionen för. Steve McManaman som spelade sin första match för klubben den 15 december 1990 mot Sheffield United på hemmaplan (seger med 2-0) var en av de större giganterna i finalen trots bara tio minuters spel. Han bytte av Peter Beardsley som hade svarat för de båda assisten i matchen. Det första målet gjordes av John Barnes som gjorde 108 mål på 407 matcher för Liverpool och det andra av en av de främsta målskyttarna någonsin, Ian Rush (346 mål på 660 matcher). Finalen sågs av 79 544 åskådare

***5-0 mot Fulham (hemma), 5 oktober 1993
Robbie Fowler svarade för samtliga mål i denna match och han gjorde sin debut redan den 22 september samma år genom att göra ett mål på Craven Cottage (vinst med 3-1). De två första omgångarna av ligacupen som har haft olika namn sedan starten 1960 och det var matcherna mot just Fulham handlade om. I returen mot Fulham kom målen i följande matchminuter; 13, 21, 47, 55 och 70. Tillsammans med den senare kommen Michael Owens så var dessa två målskyttar även affischnamnen för klubben omkring milleniumskiftet. Denna match sågs av endast 12 544 åskådare på Anfield Road.

***4-3 mot Newcastle United  (hemma), 3 april 1996
Efter några medelmåttiga säsonger i Premier League blev Liverpool 3:a i divisionen säsongen 1995-96 och det var efter Manchester United och Newcastle. Manager för Liverpool var Roy Evans som själv var en f d spelare i klubben och i bortalaget basade en annan med anknytning till klubben; Kevin Keegan som blev en legend för Liverpool under 1970-talet. Evans hade då målvakten David James, i försvaret Rob Jones, Jason McAteer och Mark Wright, på mitten Jamie Redknapp, Steve McManaman och John Barnes som var i slutet på sin karriär. Längs fram Robbie Fowler, Stan Collymore och den offensive Neil Ruddock. I matchens andra minut så gjorde Robbie Fowler mål för Liverpool och sedan vände Newcastle efter mål av Les Ferdinard och fransmannen David Ginola. I Newcastle hade den f d Liverpool-spelaren Peter Beardsley kommit tillbaka till The Maggies. Fowler kvitterade för Liverpool efter den dryga timmen av matchen och strax efter gjorde landslagsmannen för Columbia, Faustino Asprilla det tredje målet för Newcastle. Liverpool avslutade målskyttet genom två mål av Stan Collymore inför 40 702 åskådare på Anfield Road och kommentatorn för Sky, Martin Tyler beskrev matchen som välspelat och att Liverpool-fansen på The Kop var vilda av glädje efter vinnarmålet i den 90:e matchminuten.