lördag 28 oktober 2023

Är Steggbest den största bland kallbloden

 Steggbest är utan tvekan en av de stora när det gäller kallbloden och framför allt inom aveln. Det är en hingst som föddes 1947 i Norge efter Stegg-Grasiös-Granit och han gladde upp publiken i både Norge och Sverige. Hans rekordtid är 1.29,3 och ska ha tjänat in över 200 000 norska kronor. 

Så här skriver Travmuseet om honom när han valdes in i Hall Of Fame 2008 och handlar om livets början.

Eventyret Steggbest startet 1947 på gården Komnes i Höland, noen få mil vest for Kjölen og noen få mil nord for Årjäng og Momarken. Der rådde Eilif Schou. Noen år senere skulle duoen ikke bare bli kjent, etterspurt, tiljublet og elsket i såvel Norge som Sverige, men med hver sine spesielle personligheter og ikke minst karisma, ville de etter det 21 århundrets karakteristikker ha värt kjendiser i höyeste potens. 

Steggbest startade vid 249 tillfällen och vann 83 av dessa, i aveln fick han 174 norskregistrerade och 694 svenskregistrerade avkommor. I Sverige fick han sönerna Viggo Best som föddes 1974 med närmare en miljon svenska kronor i prissumma samt Hambest, Strimbest och Säterbest. Han är också far till Ess Express som gjorde 471 starter som är rekordet i Sverige. Steggbest förde sina gener både inom sönerna och är morfar till 1 796 svenskfödda travare som bl a omfattade fyra miljonärer. De som har honom i möderne efter sitt andra led är också omfattande och flera moderston som har honom som morfar har också fört hans gener vidare.

Steggbest är nog kallblodstravets stora genutspridare som t ex Star’s Pride, Speedy Scott och Rodney är hos varmbloden.


Inga kommentarer: