tisdag 31 oktober 2023

De första vinnarna av Kentucky Futurity Stakes

 Loppet har körts sedan 1893 på travbanan i Lexington i Kentucky och den första vinnaren av loppet hette Oro Wilkes(en hingst som föddes 1890 efter Sable Wilkes-Ellen Mayhew-Director) och loppet var för treåriga hästar som är det fortfarande. Om en travare vinner loppet samt dessutom även Hambletonian Stake(körd sedan 1926) och Yonkers Trot(körd sedan 1955) kan man vinna "The Triple Crown". Distansen är 1 609 meter och är det för samtliga dessa tre nämnda lopp. Liksom många andra travare i USA gick hans härstamning tillbaka till Hambletonian som föddes 1849 och det gjorde det i båda lederna. Hans far är en son till Guy Wilkes som sin tur är son till Hambletonian-sonen George Wilkes. Sable Wilkes skapade inte så mycket förutom en förgrening som skulle spinnas ut i Tyskland. Däremot skapade hans anfäder ett antal linjer som exempelvis Oro Wilkes farfar Guy Wilkes som fick dottern Lillian Wilkes som är moder till Guy Axworthy som låg bakom en del utveckling inom den tidiga amerikanska travsporten.


År 1894 vann Beuzetta som har George Wilkes som sin farfar som gick via dennes son Onward till honom. Hon vann Kentucky Futurity för kusken Gus Macey och vann på den mile-tiden 2.14 ½ före Futurity och Celaya. Även denna treåring var linjeavlat med den så välbekante Hambletonian. De två första vinnarna av Kentucky Futurity Stake var själva inga avelsspridare. År 1895 vann Oakland Baron som skapade lite grann inom den tidiga amerikanska travhistorien. Han var efter George Wilkes mest berömda son som var Baron Wilkes som blev far till Baronmore som bl a fick Miss Bertha Dillon. Han är farfarsfar till Ibrahim Pascha som blev den förste vinnaren av Svensk uppfödningslöpning, Kriteriet och Derbyt.

År 1896 var det dags för det andra stoet att vinna loppet och det var Rose Croix som var efter Jay Bird-Lizzie Rider-Billy Wilkes. Hennes far har George Wilkes som sin far och modern har en annan son till George Wilkes som farfar, nämligen Harry Wilkes. Hon fick ett sto som avkomma som sin tur fick en son efter Peter The Great och det är okänt om han fick några avkommor. På tal om Peter The Great var det han som vann tävlingen två år senare(mer om detta lite senare i artikeln).

Thorn vann 1897 för kusken Orin A Hickok före Preston och Cinda Silk. Han var från en relativt märklig härstamning, hans fädernelinje går som vanligt tillbaka till Hambletonian. Han är en son till George Wilkes-sonen Wilkes Boy som föddes 1880. Hans mor hette Kincora som föddes 1879 efter Mambrino Patchen-Kitty Tranby-Mambrino Tranby och hennes morfar har samma far som henne själv. Mambrino Patchen som föddes 1864 härstammar ifrån Mambrino som föddes 1806 och är en linje som fick husera mer eller mindre ostört ifrån Hambletonian fram till 1890-talet. Fast Mambrino är också farfar till Hambletonian via dennes son Abdallah.

Året 1898 var alltså dags för den store avelsgiganten Peter The Great att vinna loppet och han gjorde det för kusken P V Johnson på mile-tiden 2:12 ½. I aveln fick han 228 avkommor enligt blodbanken.nu och skapade flera linjer, idag är drygt en miljon travare härstammade efter honom. Peter The Great är också linjeavlat på Hambletonian men i hans härstamning skiljer sig ifrån de föregående vinnarna. Han är efter Pilot Medium-Santos Grand Sentinel, hans far är son till Happy Medium som är son till Hambletonian. Happy Mediums son Copper Medium lämnade bl a Medio som är stammoder till flera viktiga linjer i travhistorien.

För att beskriva Peter The Greats historiska avelssammanhang så måste man troligen skriva flera verk för att redogöra hans "vidarespridda" linjer. Han fick två söner som båda har en fast förankring i travhistorien. Dels är det Peter Scott som är stamfader till Scotland(Spencer Scott och Darnley), vår egen avelsspridare Sir Walter Scott, Rose Scott(stammoder och Kentucky Futurityvinnare 1921) och Sam Williams med en viktiga linjer i Frankrike. Dels är han också far till Peter Volo som är far till 1914 års Kentucky Futurityvinnare och han fick avkommor som Brother Hanover med en del utspridning av linjer i bl a Tyskland, Chica(stammoder till en del svenska linjer som exempelvis Cambridge som vann Gävle Stora Pris som åttaåring), Christopher, Earl´s Hester Solo som är mor till avelsgiganten Earl Mr´s Will, Ellen Volo som är mormor till stjärndrottningen Golden Wedding, avelsgiganten Encore, Peter Song, Protector och Volomite(även de tre sistnämnda söner är stora avelsgiganter). Det går att skriva så mycket som helst om Peter The Great och hans linjer.

År 1899 vann Boralma som var den förste valacken att vinna tävlingen, han var efter Boreal-Earalma-Earl och hans fädernelinje går som vanligt också tillbaka till Hambletonian fast via Bow Bells samt Electioneer. Hans mors farfarsfar är också Electioneer som är Hambletonians en av yngre söner som föddes 1868. Däremot blev tvåan i 1899 års lopp en stammoder inom travsporten och det var Baron Wilkes-dottern Extasy som fick Ethel Volo som i sin tur är mor till Calumet Buford(född 1928 i USA och kom till Sverige via Danmark 1932) som är far till bl a Berta Buford(hon är MMMM till Bowling Inferno som vann Derbyt 2003), Connie(mor till Ann Scovere, Comma, Copia och Cornet, i hennes linjer finns också storloppsvinnaren Pay Me Quick, D J Seabrook, Coran och Cocue), Queen Buford och en del andra travare.


Källor:

http://www.allbreedpedigree.com/

www.blodbanken.nu

http://ezinearticles.com/?History-of-the-Kentucky-Futurity&id=1275949

http://www.qhurth.com/trav/lopp/kentucky.htm

Greene Curt, spridda artiklar

http://www.sukuposti.net/index.php

Mi-harness, sammanställning av en nedlagt sida.

"Travrekord och travhistoria", min sammanställning.

(Tidigare publicerat)

Inga kommentarer: