torsdag 10 mars 2011

Eschelssons död

Den 10 mars 1911 dog Elsa Elschelsson som har fått profesuren i juridik på Uppsala universitet. Tyvärr hamnade hon i ett gränsland mellan de som ville utestänga henne och de som ville ge henne en chans. Hon hade stöd av flera manliga kollegor och de som var verksamma på andra håll än Uppsala, flera av dem ansåg att hon borde bli professor. Hon fick däremot äran att bli den första kvinnliga läraren på Uppsala universitet.
Så skrev exempelvis Frängsmyr: Elsa Eschelsson var den första kvinnan i en juridisk karriär. Hon blev docent i civilrätt efter disputationen, och hon var produktiv som vetenskaplig författare. De manliga professorerna kunde inte mota henne förrän hon ville bli professor. Då tog man till de mest formella formuleringar för att stoppa henne. Det absurda inträffade således att hon fick föreläsa för studenterna men icke bli professor.
Minnesordet över henne i Uppsala Nya Tidning den 11 mars 1911 och hon levde i en samtid där man inte tillät kvinnliga professurer även om hon hade kvalifikationer att kunna bli det.

Det var Hjalmar Öhrvall(1851-1929) och andra radikala professorer som stödde i kampen mot dem som var emot henne. Hon tog sitt liv genom att ta en överdos sömntabletter medan UNT skrev att hon dog efter en längre tids sjukdom. Hon testamenterade 60 000 kronor till kvinnliga studenter som studerade juridik.
Avslutningsvis lite grann om hennes liv. Hon föddes 1861 i Norrköping och var dotter till en fabriksägare. Hon tog mogenhetsexamen vid Wallenska skolan i Stockholm 1882 och samma år kom hon in på Uppsala universitet. Där blev hon fil kand 1885, jur kand 1892 och 1897 jur lic samt jur doctor, därefter fick hon utsätta sig för en hård kamp. En av dem som också stödde henne var professor Ernst Trygger.

Källor:

Frängsmyr Tore, "Svensk idéhistoria", del 2, 2004
Ridderstedt Rolf, "Levande kyrkogård", Borås, 2001
Uppsala Nya Tidning 11 mars 1911
Wikipedia:, "Eschelsson"

Inga kommentarer: