fredag 5 mars 2010

Historiska notiser 3(tidigare publicerat)

Torstuna kyrka är en hallkyrka och är en av de större kyrkorna norr om Enköping. Den ligger längs med den väg som man åker utanför Härnevi och norrut, Torstuna ligger drygt en halvmil norr om den föregående kyrkan. Denna kyrka har en lång historia bakom sig och det är den tredje kyrkan som finns i socknen. Den medeltida kyrkan träffades av blixten och brann ner 1723, den andra kyrkan fick svåra sprickbildningar och den nuvarande kyrkan byggdes bredvid den andra kyrkan. Under byggnadstiden av den tredje kyrkan behöll man så mycket som möjligt av 1700-talskyrkan bara för att församlingsborna kunde fira gudstjänst. Vid slutet på 1790-talet blev den nuvarande kyrkan färdig för att användas. Den medeltida kyrkan vet man inte så mycket om och troligen byggdes den någon gång under 1200-talet eller möjligen under det nästföljande seklet. Predikstolen som finns i sakristian har tillhört den medeltida kyrkan och är från 1650. Kyrkans tornhistoria är från mitten av 1700-talet och det nuvarande tornet är från 1831. Den nuvarande predikstolen är från 1802, dopfuntet av kalksten är från 1200-talet, de tre ljuskronorna är gåvor från såväl 1600-talet som 1700-talet, altarskulptur från 1400-talet och några signerade tavlor med religiösa motiv. På kyrkogården vilar socknens berömda präst Johan Eric Forsell som levde mellan 1802-77 och präst i socknen från 1844 till sin död.


Nykterhetsdemonstrationen i Viksta 1901


En nykterhetsdemonstration hölls i den uppländska socknen Viksta den 7 juli 1901 och som samlade 1 500 deltagare. Det stod ingenting i källan om varifrån demonstranterna kom ifrån och man kan utgå ifrån att det var många från utsocknes som deltog eftersom Viksta socken hade 1 073 invånare detta år. Nykterhetsrörelsen var väldigt starkt under denna tidsperiod och det hölls flera sådana möten som dock inte är belagda med källor i denna notis. Det var flera olika grupperingar med olika namn eller ändamål som sysslade med att motverka alkoholismen och en sådan organistation var Templaordern.

Källor:
BiSOS(Befolkning) 1901
NE(CD-ROM), "nykterhetsrörelsen"
Tidningen Upsala 8 juli 1901
Självmordet i kyrkan


I tidningen Upsala stod det om en man som hade skjutit sig själv i den jämtländska socknen Laxsjö och det var ortens posttjänsteman som gjorde det i kyrkan. Han tog upp en revolver och sköt sig i huvudet, anledningen var att han hade blivit kallat till förhör om förskingring av brev samt frimärken.

Källa: Tidningen Upsala 11 december 1899

Olovlig trädfällning 1900


Under rättegångsärenden i tidningen Upsala den 12 maj 1900 var det ett fall som handlade om olovligt trädfällning av en person i Örbyhustinget. Han dömdes för att nedfällt tio träd och notan landade på 75 kronor för nekande, 120 kronor i rättegångkostnader och ersätta de fällda träden.
 
En 2-årig flicka dog av arsenikförgiftning


Det var i tidningen Upsala som det stod en notis om att en 2-årig flicka i Skederid socken som hade dött av arsenikförgiftning. Hon var en dotter till en änka och under ett obevakat ögonblick drack hon av arsenikhaltigt vatten. Vattnet hade ställt ut som fluggift och detta meddelade tidningen den 14 juli 1891. Det är välkänt att barn kan dricka ifrån de utgår ifrån att det är saft eller någonting annat drickbart. Nu stod det ingenting om vart glaset stod någonstans, men antagligen stod glaset eller muggen så att flickan kunde nå det "förgiftade" vattnet. Orten som denna obehagliga händelse utspelades i, var Rilanda.

Inga kommentarer: