fredag 4 januari 2008

Dollarn som världsvaluta

En liten historik bakom US-dollarns dominans på världsmarknaden. Det var då det hela tog fart kan man påstå nu i mer än hundra år senare.

En notis i tidningen Upsala, torsdagen den 10 januari 1901.

Dollarn skall behärska världen
Sedan flera år tillbaka ha nationalekonomerna gjort sina utläggningar öfver de ofantliga summor, hvarmed Amerika hvarje år ökar - till sin favör - omsättningen med Europa. Medan de prohibitiva tullsatserna förhindra nästan all införsel af europeiska industrialster till Förenta staterna, äro dessa i stånd att i Europa att upptaga täflan med de stora industriländerna i flera viktiga branscher. Och därtill nedtrycka Europas handelsbalans med Amerika till följd af de ofantliga summor, som måste utifvas för från de senare landet införda födoämnen och råvaror för industriella ändamål. Man har redan med fruktan framhållit, att om detta i längden får ostördt fortgå, så skall Amerika en gång har dragit till sig allt Europas guld och därmed ha orsakat dess ruin. I den nu rådande stora penningknappheten göra sig också helt visst verkningar från Amerika kännbara, då de tagit in guldvaluta för sina europeiska fordringar.

Tankarne på dollarns världsvälde ha nu så att säga fått officiell form i de ord, som en segerviss ledamot af amerikanska senaten i måndags uttalade. Ett telegram från Washington meddelar härom:

"Vid senatens sammanträde igår(måndags) yttrade Lodge, att den finansiella striden med Europa redan börjat. Striden kunde endast sluta med Förenta staternas kommersiella och ekonomiska supremati öfver världen".

Dollarn var inte världsledande just vid detta tillfälle, men det skulle snart bli, det är bakgrunden till att samtliga världens stater har sin bruttonationalprodukt kopplad mot US-dollarn. Man kan också utgå ifrån att på den tiden fanns ingen direkt sammanslutning bland europeiska industristater, speciellt de länder som var ledande i Europa som exempelvis England. Sverige har då haft industriverksamhet i drygt 40-50 år, men ändå bodde fortfarande en stor del av Sveriges befolkning kvar på landsbygden och dess befolkning fortsatte att minska, i England gick den urbana befolkningen om den rurala redan i början av 1800-talet.

Om man ser till hela 1900-talet tog det ett bra tag innan US-dollarn verkligen fick en dominans över världsmarknaden. Så där skrev exempelvis NE om "dollar"; Under 1900-talets skiftande växelkurssystem har dollarn i kraft av USA:s ledande ekonomiska och politiska ställning varit den dominerande valutan i världen. Sedan bidrog bl a världsdepressionen 1929 till att vissa hämningar tilltog på världsmarknaden gentemot US-dollarn.

När den ovanstående artikel skrevs så kände man antagligen vissa förhågor på hur ur utvecklingen blev. Han som uttalade om detta i telegrammet var den amerikanske politikern Henry Cabot Lodge som levde mellan 1850-1924(NE-CDROM). Han var för de maktposition som USA är idag, världsledande inom en rad områden som exempelvis inom ekonomi och framför allt den amerikanska flottans dominans i Latinamerika och Stilla Havet.

KÄLLOR

NE: "dollar" och "Lodge"

Upsala, 10 januari 1901

Inga kommentarer: