måndag 14 augusti 2017

Boglösadagaboken

Det är inte enbart hällristningar som har präglat Boglösa som ligger öster om Enköping. Författaren till Boglösadagboken var Anders Fast som föddes 1792 och skrev denna dagbok mellan 1833-76. Men antagligen och det går inte få fram, så tog han över skrivande efter sin fader under ett obekant år.
Citat ur Åmark.
Vid närmare undersökning visade det att det icke var fråga om något brev utan en dagbok, påbörjad 1833 och sedan, med vissa luckor till följd av bortrivna blad, förd ända till 1876. Tydligen hade dessa dagboksanteckningar börjat åtskilligt tidigare. De torde därför ursprungligen ha omfattat minst 50 år. En dagbok av detta slag, så omfattande och utförlig och förd av en man ur allmogeklassen för hundra år sedan, torde vara en sällsynthet.
När Åmark skrev detta så var antalet kända bondedagböcker än vad det är idag, uppenbarligen kände inte Åmark till då att antalet bondedagböcker expanderade under 1800-talet. Anders Fast var kyrkogårdsarbetare och övertog mer av sin faders sysslor i allt eftersom tiden gick. Fadern dog 1851 och han själv den 8 februari 1877, dödsorsaken var ålderdomssvaghet. Han blev 86 år gammal och gick bort fyra dagar efter sin sista födelsedag.

Källor:
Bondedagböcker, artikeln i denna månad
Larsson Bo, "Svenska bondedagböcker-Ett nationalregister", Stockholm, 1991
Åmark Mats, "Typer och tidsdrag från uppländsk bygd", årsboken Uppland, 1950

(Tidigare publicerat)

Inga kommentarer: