lördag 30 november 2013

En auktion utannonserat vid Halkved

Denna artikel är delvis omskriven från en tidigare publicerad artikel. Halkved är en större gård i Funbo socken utanför Uppsala och har anor från medeltiden. Den ligger runt en kilometer från kyrkan och det är lite osäker hur många som deltog i denna auktion som gick av stapeln i mars 1830 (enligt uppgift från Landshövdingkungörelser).

Det var ganska mycket som skulle "säljas" i denna auktion som hölls vid Halkved i mitten av mars 1830. Typ av prylar var exempelvis en ljuskrona och ett antal vagnar, detta skulle säljas inom rimliga priser.

Kungörelse, Uppsala den 26 februari 1830 (lösöresauktion vid Hallkved, Funbo socken)
Den 18 och 19 mars kommer offentlig auktion att hållas vid Sätesgården Hallkved, Funbo socken, Rasbo Härad. Då säljs lösboet efter framlidna änkefru Majorskan Didron bestående av koppar, mässing, tenn, järn- och blecksaker, soffor, sängar, bord, stolar, spelar, en ljuskrona, skåp, större och mindre koffertar, häcklor, porslin, glas, krukkärl, trä- och laggkärl, fiskeredskap, grövre sängkläder, vagnar, slädar, kör och åkerredskap, hästar, oxar, kor, samt åtskilligt annat. Säkra köpare får anstånd med betalningen till den 1 september, andra betalar innan varan hämtas. Mat för resande och foder för hästarna finns mot kontant betalning på platsen.
Uppsala den 26 februari 1830 B W FOCK


Hela denna kungörelse var rikt på information, även mat för resande samt foder till hästarna fanns att tillgå i samband med denna auktion. Fast man måste betala för sig förstås. Säkra köpare eller pålitliga köpare hade på sig till 1 september, men jag antar att det var någon av de "säkra köparna" som glömde bort att betala och då var det någonting som fattades i kassan. Antagligen blev denna auktion av eftersom ingen ny tid angavs fram till det aktuella datumet.

Inga kommentarer: