söndag 27 november 2011

Ortnamnet Danmark

Ortnamnet Danmark utanför Uppsala betecknar inte ett slag utan gränsmark mellan skog och öppen mark. Om det hade varit ett slagfält i denna socken, var har slaget ägt rum? Fälebro? Vid kyrkan? eller vid Flottsund?
Citering från Wikipedia ger följande fingervisning; 1291 skrevs det Danmarcum (in Danmarcum). I namnet ingår dan = "sankmark" eller "danernas" (i stamform), samt mark = "gränsskog". Det är inte sannolikt att församlingen skulle vara uppkallad efter riket Danmark.
NE ger ungefär samma förklaring; att den är mera betecknar en naturlig gräns och det är en myt som felaktigt gått in i denna församlings historia.
I ortnamnsregistret finns inte någon notering om att Danmark skulle vara antingen uppkallat efter landet Danmark eller om det hade varit ett fältslag där. Enligt Sundbergs bok "Sveriges medeltida krig" så hade inte något slag ägt rum i socknen. Med andra ord så har det varit en missuppfattning och jag har också hört det från andra som har forskat kring ämnet och inte gått på myter.

Inga kommentarer: