Fredin enda fullpoängaren
Sirius Ulf Fredin var den enda spelaren i matchen som fick en "femma" i betyg för sin insats i bandyfinalen mot Örebro på Söderstadion den 10 mars 1968.
Källa: Idrottsbladet 11 mars 1968
Klippingebergs ägare skänkte dopfunten
Till Bälinge kyrka i Uppland skänkte ägaren till Klippingebergs herrgård i samma socken en dopfunt 1683 som man även kan läsa själva inskriptionen på dopfunten om.
Källa: Bengt Stolt, "Bälinge kyrka", Katrineholm, 1989
Bälar
I samma socken som ovanför som antyder att själva ortnamnet hade kommit ifrån de människor som bodde i Bälinge socken under tidig medeltid och dessa var bälar-na. Ett par tidigare namnvarianter på ortnamnet var 1188 "Beling" och 1281 "Baeling". Nu finns det två kyrkor till i Sverige med ortnamnet Bälinge; kyrkan i Uppsala kommun är från sekelskiftet 12/1300-talen och den i Nyköping socken är från slutet på 1100-talet medan den i Alingsås kommun är också medeltida, men är kraftigt ombyggd.
Källor:
Bebyggelseregistret (äldre versionen)
Bonnier Ann-Cathrine m fl, "Svenska kyrkor---En historisk reseguide", Värnamo, 2008
Stolt Bengt, "Bälinge kyrka", Katrineholm, 1989
Dråp av minderårig i december 1889 (tidigare publicerat)
Den 29 december 1889 gjorde några gossar i Bolkaskogen utanför Norrtälje gjort sig skyldiga till en händelse där en kvinna från Frötuna socken dödades. Men var Bolkaskogen ligger någonstans i Roslagen känner jag därmed inte till och antagligen är skogen numera borttagen för stadens bebyggelse. På nyårsafton rapporterade Svenska dagbladet om denna händelse som fyra yngre gossar var mer eller mindre inblandade i. En av dessa var maskinisten Erik Haglund som dessutom var beväpnat med ett vapen. Orten som de kom ifrån heter Kvisthamra(numera en stadsdel) och gossarna hade under förmiddagen varit ute på en skogstur. Då en kvinna vid namnet Anna Stina Frölund från en gård i Frötuna socken hade mött dem. Det uppstod ordväxling som senare utmynnade i att gossarna började att kasta snöbollar mot henne. Frölund började nu att försöka tala pojkarna till rätta och tre av dessa började då att rusa iväg utom Haglund som stod kvar. Haglund sköt då mot kvinnan som träffades i såväl ansiktet som halsen, han blev senare förd till stadens poliskammare där han inte alls var ångerfull. Tyvärr vet jag inte hur det gick för honom, men enligt notisen var en rannsakning aktuellt.
Hårleman och Örskärs fyrplats
Det var den kända hovarkitekten Carl Hårleman som ritade Örskärs fyr med bostadshus strax norr om Gräsö. Under ledning av byggmästaren G A Wiman kunde arbetet av fyrplatsen bli klar 1738 då den också togs i bruk. Samma år blev den förra fyrbåken träffad av blixten och brann ner, Örskär var en viktig utpost vid denna riskabla farled.
Källor:
Rietz Magnus & Harry Shellman, "Svenska fyrar", 2009
Thunman Dan, "Svenska fyrplatser", 2000
Från Ulva lantkvarn till Uppsala akademi 1661
År 1661 skickade Ulva lantkvarn norr om Uppsala 109 tunnor blandsäd till Uppsala akademi till ett värde av elva daler kopparmynt.
Källa: Astrid Hegarth, "Akademins spannmål", Uppsala, 1975
Ekolsundsmiddag
Hovjägarmästaren Seton och hans hustru bjöd i en flygel till Ekolsund slott en middag för 200 personer den 30 september 1898.
Källa: Tidningen Upsala 2 oktober 1898
fredag 18 mars 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar