onsdag 31 januari 2024

Liverpools legendariska matcher (Del 7)

De tidigare utgåvorna av Liverpools legendariska matcher så har det varit fem matcher presenterade, nu ökas detta antal på. I denna utgåva blir det tio matcher.

***6-3 mot Sion (hemma), 31 oktober 1996
En match som gällde den andra omgången av cupvinnarcupen när de tog emot schweiziska Sion inför 38 514 åskådare på Anfield Road. Den första matchen hade ”The Reds” vunnit med 2-1 nere i Schweiz. Frederic Chassot inledde målskyttet för gästerna efter 19 minuter och fyra minuter senare gjorde Christophe Bouvin det andra målet bakom Liverpools målvakt David James. I den 28:e matchminuten reducerade Steve McManaman efter en assist av Jason McAteer och nio minuter in på andra halvlek kvitterade norrmannen Stig Inge Björnebye på en frispark. I den 64:e matchminuten gjorde Chassot sitt andra mål och minuten efter gjorde John Barnes Liverpools tredje mål. Sedan gjorde Robbie Fowler två snabba mål inom en minut och det sjätte målet gjordes av det tjeckiske landslagsmannen Partrick Berger. Liverpool åkte senare ut mot Paris St Germain och de ledde även ett tag även den inhemska ligan.

***7-1 mot Southampton, 16 januari 1999
Denna match i Premier League sågs av 44 011 på Anfield och Liverpool inledde målskyttet efter 22 minuter genom Robbie Fowler. I den 35: e matchminuten gjorde skotten Dominic Matteo det andra målet och två minuter gjorde Fowler sitt andra mål. I början på andra halvlek kom även det tredje målet av Fowler sedan Jamie Carragher svarat för målpassningen. Carragher gjorde sitt mål i matchen i den 55: e matchminuten och i den 62:a matchminuten gjorde norrmannen Egil Östenstad tröstmålet för ”The Saints”. I den 63:e matchminuten gjorde Michael Owen det sjätte målet för dagen och han blev utbytt i dubbelbytet med Paul Ince efter 73 minuter. In kom David Thompson och den tyske landslagsmannen Karl-Heinz Riedel som bytte av just Owen. Thompson som tidigare hade varit utlånat till Swindon Town gjorde 7-1 i den 73:e matchminuten.

***8-0 mot Stoke City (borta), 29 november 2000
En match som gällde den fjärde omgången av Ligacupen och Stoke var ett slaget lag redan från början. Stoke höll då till i dåvarande division 2 (den tredje nivån) och slutade 5:a medan Liverpool 3:a efter Manchester United och Arsenal. Tysken Christian Ziege inledde målskytten i den sjätte minuten efter en passning av Robbie Fowler. En av de främsta tjeckiska spelarna omkring 2000 som var Vladimir Smicer och han spelade några för Liverpool. Smicer gjorde 2-0 mot Stoke i den  26:e matchminuten efter framspelning av tysken Markus Babbel som själv gjorde 3-0 två minuter senare. I den 39:e matchminuten gjorde Robbie Fowler in fyran bakom hemmakeepern Carl Muggleton. I andra halvlek blev det fyra ytterligare mål; (59) finländaren Sami Hyypia, (65) Danny Murphy, (82) Fowler och samme man slog även in en straff tre minuter senare. Matchen sågs av 27 109 åskådare på Britannia Stadium och för många hemmafans sved det ännu en gång, Stoke föll ju med 0-7 mot Birmingham City i ”First division” i januari 1998 (Furlongs 3 och Hutching 2 mål).

***4-0 mot Arsenal (hemma), 23 december 2000
Efter denna match låg Liverpool 4:a och Arsenal 2:a i den högsta divisionen, matchen sågs av 44 144 åskådare som var jämn förutom resultatet. Antalet chanser var det 12 för Liverpool och 13 för Arsenal. Det första målet kom i den 11:e matchminuten genom Steven Gerrard som gjorde 120 mål på 504 ligamatcher för The Reda mellan 1998-2015. Michael Owen gjorde 2-0 i den 61:a matchminuten och enligt rapporten tyckte Arsenal manager Arsene Wegner att hans lag började komma under isen då. I slutet på matchen gjorde först Nick Barmby mål och sedan avslutade Robbie Fowler målproduktionen. Fowler hade ersatt just Owen i den 71:a matchminuten.

***5-4 mot Alaves (neutral plan), 16 maj 2001
Finalen i UEFA-cupen spelades på Borussia Dortmunds hemmaarena Westfalen Stadium och målståndet stod spanska Alaves för, de hade slutat 6:a i La Liga säsongen före och en av klubbens främsta placeringar någonsin. På vägen till finalen hade Alaves bl a slagit ut Inter medan Liverpool hade bl a slagit ut Olympiakos, Roma och Barcelona i semifinalen. Den tyske landslagsmannen Markus Babbel gav Liverpool ledningen efter fyra minuter sedan Gary McAllister svarat för målgivande passningen. I den 16:e matchminuten gjorde Steven Gerrard 2-0 innan spanjorerna började vakna till liv när Ivan Alonso reducerade i den 26:e matchminuten. I den 41:a matchminuten ökade Gary McAllister på till 3-1 på straff. Javi Moreno som var en av La Ligas vassaste målskyttar på den tiden satte nog hjärtat i halsgropen hos många tillresta Liverpoolfans med sina två snabba mål i den 48:e och 51:a matchminuterna. McAllister stod för en ytterligare en målgivande passning när han låg bakom Robbie Fowlers mål i den 72:a matchminuten. Jordi Cryuff som är son till den holländske legendaren Johan Cryuff kvitterade i slutet på matchen. Tre minuter innan förlängningens slut så gjorde Alaves ett självmål av Delfi Geli inför  48 050 åskådare. Liverpool tog en unik cuptrippel denna säsong och först besegrades Birmingham City i ligacupfinalen och sedan Arsenal som var i sorg efter David Rocastles bortgång några veckor tidigare.

***3-2 mot Bayern München (neutral), 24 augusti 2001
En match som gällde Supercupen mellan vinnaren av Champoin League och UEFA-cupen. Matchen spelades inför endast 13 824 åskådare på Saint Louis Stadium som är AS Monacos hemmaarena. Norrmannen John Arne Riise som kom just ifrån Monaco gjorde Liverpools första mål på Tysklands landslagsmålvakt Oliver Kahn efter 23 minuter och i slutet på första halvleken ökade Emile Heskey på till 2-0. I början på den andra halvleken så gjorde Liverpool ytterligare ett mål genom Michael Owen och sedan lyckades Bayern närma sig. Landslagsmannen för Bosnien med namnet Hasan Salihamidzic gjorde 2-1 i den 57:e matchminuten. Carsten Jancker fastställde slutresultatet när det var tio minuter kvar på ungefär.

***3-3 mot AC Milan (neutral), 25 maj 2005
I Champions League-finalen på Ataturk Stadium i Istanbul stod Liverpool var en enastående bedrift när de slutligen stod som vinnare inför 72 059 åskådare. Liverpool kom ikapp AC Milan, i en sådan final och en meriterat motståndare. Matchen kom att kallas sig för ”The Miracle of Istanbul” och AC Milan gick upp till ledning med 3-0 genom Paolo Maldini (1) och sedan två mål genom argentinaren Hernan Crespo bara under den första halvleken. Steven Gerrard gjorde det första målet för The Reds i den 54:e matchminuten och två minuter ökade Vladimir Smicer med det andra målet. Smicer som gjorde 19 mål på 184 matcher för Liverpool mellan 1999-2005 och gjorde sin sista match för klubben för att gå till franska Bordeaux. Spanjoren Xabi Alonso kvitterade i den 59:e matchminuten genom att slå in sin egna returen på den missande straffen och sedan var det mållöst fram till straffläggningen. Själva straffläggningen kan redovisas på följande sätt;
*Smicer nätade för Liverpool
*Andriy Shevchenko straff räddades av Dudek.

***5-3 mot Luton Town (borta), 7 januari 2006
En match som gällde den tredje omgången av FA-Cupen och Liverpool gjorde som vanligt en medelmåttig insats i Premier League och gjorde inte så många mål i ligan per match. Den största segern var 5-1 mot Fulham den 15 mars och 3-0 mot Portsmouth den 19 november samt med samma siffror mot Wigan Athletic den 3 december. Ändå blev klubben 3:a i Premier League efter Chelsea och Manchester United. Men i FA-Cupen smällde det mer och tillbaka till matchen mot Luton som spelades inför 10 170 åskådare och hemmalaget slutade 10:a i Champoinships denna säsong. Steven Gerrard gav Liverpool ledningen efter 16 minuter och Steve Howard kvitterade i den 31:a matchminuten, efter 61 minuter gjorde Reunion-födde Florent Sinama-Pongolle det första av sina två mål i matchen. Dessförinnan hade Luton gjort två mål genom Steve Robinson och sedan gjorde Kevin Nicholas mål på straff. Det var en match som bokstavligen exploderade i mål under den andra halvleken och Luton var inget slagpåse, dock kunde Liverpool avgöra i slutet på matchen. Xabi Alonso gjorde Liverpools tredje mål och en Liverpoolanhängare vann 25 000 pund sedan han/hon hade tippat Alonso som målskytt. Samma spelare gjorde sitt andra mål och fastställde därmed slutresultatet i matchens slutskede. Liverpool slog ut Birmingham med 7-0 i den sjätte omgången på bortaplan och vann finalen efter straffar mot West Ham United. Avslutning lite grann om Luton, klubben har ju åkt berg o dalbana igenom ligasystemet och åkte ur detsamma 2009, sedan blev det fem år i National League innan de var tillbaka efter segern där 2014, nu är klubben återigen i Premier League. De har inte spelat där sedan säsongen 1991-92 (den sista säsongen med division 1-4).

***7-0 mot Birmingham City (borta), 21 mars 2006
Denna match avsåg den 6:e omgången av FA-cupen och den största segern sedan spanjoren Rafa Benitez hade tagit över. Efter knappt en minut gjorde finländaren Sami
Hyppia det första målet sedan fransmannen Momo Sissoko svarat för framspelningen. I den femte matchminuten gjorde Peter Crouch det andra målet och i den 38:e matchminuten gjorde samma spelare mål igen. Spanjoren Fernando Morientes gjorde 4-0 i den 59:e matchminuten och elva minuter senare var det norrmannen John Arne Riises tur att näta bakom hemmakeepern Mark Taylor. Hemmalagets Olivier Tebily gjorde sedan ett självmål och i matchens slutskede fastställde fransmannen Djibril Cisse slutresultatet inför 27 378 åskådarna på St Andrews och Steven Gerrard låg bakom tre av målen. Liverpool kunde sedan vinna cupen efter straffläggning mot West Ham som slutade 3-3.

***4-1 mot Porto, 28 november 2007
Det var gruppspelet i Champoins League inför 41 095 på Anfield Roaf och det var ett bra motstånd eftersom FC Porto dominerade hemma i Portugal på den tiden. De vann ligan bl a 1999, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012 och 2013 medan Liverpool fick nöja sig med cupvinster i ungefär samma tidsperiod. Den spanska stjärnforward Fernando Torres inledde målskyttet efter 19 minuter och Porto kvitterade i den 33:e matchminuten genom Lisandro Lopez. Det var i slutet på matchen som Liverpool kunde dra ifrån enligt följande; 79) Torres gjorde sitt andra mål, 82) Steven Gerrard slog in en straff och 87) Peter Crouch gjorde sitt mål.