söndag 31 december 2023

Årskrönikan 2023

 För en gångs skull var det lägligt att skriva den historiska bloggens egna årskrönika och det är för första som denna krönika skrivs Ett nytt rekord slogs med råge när det gäller antalet artiklar och notiser i år och det mesta sedan den stora utrensningen var omkring 2011. 
Ett antal bilder kom också med i år och för övrigt togs ett hundratal bilder när Mannaminne besöktes under sommaren 2022, bilder som kunde vara till nytta för denna blogg eftersom de flesta objekten i Mannaminne har en historiskt bakgrund. 
Under året beskrevs ett antal Industribanor med både de som har haft egna lok och de industrier som har haft spår med utan lok. Vapenhistoriska artiklar publicerades också och det var för några år sedan som någon artikel med detta ämne blev publicerat. Sedan kom en serie med titeln ”Från banorna” där ett antal industrier med eget rullande materiel skrivs kortfattat liksom de banor som inte haft egna lok och där godset i vagnar har dragits för land eller eventuellt med djurkraft. 
Förut taggades inte det material som publicerades på bloggen och än idag upptäckts de stofter som inte har blivit taggade innan. Detta arbete pågår iallafall och förhoppningsvis kan samtliga artiklar och notiser vara taggade till nästa år. 
I början av året visades ett par bilder det berömda hotellet Knaust i Sundsvall som har en berömd trappa som genom åren har blivit fotograferat av såvä turister som akademiker. I nästa varje månad har det varit ett antal korta notiser med blandat historiskt innehåll i nästan alla årets månader. Under året skrevs det bl a om den enda romern som har spelat i den engelska ligan, Sjömilsås torvströfabrik utanför Nässjö, Axsjö gruva utanför det uppländska Morgongåva, referat om fotbollsspelaren Bobby Charlton som avled i höstas, några kyrkor blev publicerade som t ex Singö samt Kumla söder om Sala, några händelser från 1600-talets första kvartal och om Uppsalas omtalade polismästare Raab. Serien om Liverpools legendariska matcher fortskrider även nästa år och en del artiklar som tidigare var publicerade kommer att läggas in igen.
Det är den sista artikeln som kommer att publiceras i år och det kommer nytt efter nyåret.

GOTT NYTT ÅR!!!!

Inga kommentarer: