fredag 3 mars 2023

Exeter City omkring första världskriget

 Enligt vissa källor så låg den engelska fotbollsklubben Exeter City bakom uppsvinget av fotbollen i Brasilien. Nu har den engelska klubben en bra databas med historiska belägg. Exeter City gjorde en resa till Sydamerika under sommaren 1914 och spelade elva matcher med målfacit 27-8 och de vann åtta av matcherna och förlorade två. De spelade både i Argentina och Brasilien och en utmärkt lista finns på denna länk.


Det är matchen mot English Of The Rio De Janeiro den 18 juli som ansåg ligga bakom fotbollsintresset i landet och matchen spelades på ”Laranjeiras” i Rio De Janeiro. 
Exeter vann med 3-0 genom mål av William Hunter, Harry Holt och Fred Goodwin. I målet för Exeter stod en ung Dick Pym som skulle vinna cuptriumfer för Bolton och var med under den första finalen på Wembley i förlusten mot West Ham. 

På den tiden spelade Exeter City i Southern League och under säsongen 1913-14 blev klubben 12:a, säsongen efter blev det en 11:e plats (båda säsongerna med 38 matcher). Klubben var en av de klubbar i Southern League som bildade division 3 som året efter blev division 3(Södra). Den första ligasäsongen slutade klubben på 19:e plats och igenom historien har klubben spelat i de två lägsta divisionerna i engelska ligan.

Källor:

rsssf,com
Soar Phil & Martin Tyler, ”Encyclopedia of British Football”, 1984
The Guardian



Inga kommentarer: