onsdag 1 februari 2023

Enda romern i engelska ligan

 Bab Howell är troligen den enda romer eller zigneraren i den engelska ligan och föddes i en husvagn någonstans i närheten av Sheffield (en källa anger orten Wincobank) den 12 oktober 1869. Han spelade icke-ligafotboll för Ecclesfield och Rotherham Swifts innan han köptes av Sheffield United för 250 pund i juni 1890. Han var en kort spelare på drygt 165 cm och gjorde sin ligadebut mot Lincoln City i gamla division 2 i september 1892. Han gjorde debut som forward men växlades snart ner som försvarare.
En citering om honom från vintagefootball;
He rejoices at meeting the best of forward wings, and should the outside man indulge in dribbling he sticks to him like a leech. Many duels have I seen between him and Fred (Spiksley of The Wednesday), and generally Howell has come off best. 

På denna sida är det en vit text mot svart bård och Fred Spiksley var en de bästa spelaren under 1800-talets sista årtionde och ändå lyckades han med att vinna närkamper. Han var också känd som att inte kunna hållen bollen och han blev också av med den vid ett antal tillfällen. 
Han spelade en landskamp för England mot Irland den 9 mars 1895 på County Cricket Ground i Derby inför 10 000 åskådare och England vann med 9-0, Howell gjorde det femte målet och med i laget fanns legendariska spelare som målvakten John Sutcliffe från Bolton, Jimmy Crabtree (Burnley), Bob Holmes (Preston), Tommy Crawshaw (Sheffield Wednesday), Billy Bassett (West Bromwich), Steve Bloomer (Derby County), John Goodall (Derby County) och Frank Becton (Preston). 
För Sheffield United blev det 11 mål på 240 matcher och han var med när klubben tog sin ligatitel säsongen 1897-98 trots att han såldes till Liverpool i slutet på denna säsong. Hans första match för Liverpool var den 16 april 1898 och Liverpool vann med mot 1890-talets stora giganter med fem ligatitlar. De vann matchen med 4-0 och nästa säsong blev det 30 ligamatcher när de blev tvåa efter Aston Villa. Howell var med i ytterligare en klassiker mot denna klubb och denna gång föll de med 0-5, samtliga i första halvlek. 
I semifinalen mot hans gamla klubb Sheffield United deltog han i samtliga matcherna och dessa spelades under mars 1899. Den första matchen som spelades på Nottingham hemmaplan slutade 2-2, första omspelet slutade 4-4 på Boltons hemmaarena och i tredje matchen ledde Liverpool med 1-0 när matchen avbröts på Fallowfield i Manchester. Detta omspel spelades om på Derby Countys hemmaarena och då Liverpool med matchens enda mål. 
Säsongen 1899-1900 inledde Liverpool med åtta raka förluster med målfacit 5-17 (den första förlorades med 2-4 mot Stoke på bortaplan och de övriga släpptes de in två mål). Howell var med i de första 23 ligamatcherna och spelade sedan ytterligare tre matcher. Klubben blev 10:a och på 34 ligamatcher vann de 14, spelade oavgjort fem gånger och samlade ihop 33 poäng.
När Liverpool tog sin första ligatitel säsongen 1900-01 spelade han endast två ligamatcher och den första spelades den 29 december mot Blackburn Rovers på bortaplan och spelade igen på nyårsdagen i hemmamötet med Stoke. Det var den mera etablerade Charlie Wilson som han ersatte och när denna var frånvarande i slutet på säsongen så togs hans plats över av walesaren Maurice Parry som gjorde sin debut för klubben denna säsong. Howell gick efter denna säsong över till Preston i den gamla division 2 och slutade två år senare p g a ett benbrott. Det blev 59 ligamatcher för Liverpool och ytterligare en landskamp mot Skottland 1899, han gick ur tiden i juli 1937. Han var då i dåligt skick och var dessutom blind under hans sista månaderna i livet. Vissa källor anger att han var den förste romer i det engelska samt även den enda. Andra källor säger att han är den enda romern som har spelat i den engelska ligan över huvudtaget.

Källor:

lfchistory.net
Pead Brian, ”Liverpool—-A complete record”, Derby, 1990
Playupliverpool (historisk blogg om klubben, sevärd)
vintagefootballers


Inga kommentarer: