fredag 30 december 2022

Trippelmordet i Haraker socken 1872

 Under Rättegångs- och polissaker i Göteborgsposten, lördagen den 27 april 1872 så var en av rubrikerna "En ursinnig" och det handlade om vad som inträffade i Ulvsta by i Haraker socken i Västmanland den 16 april. När f d grenadisten Olof Andersson Dahl begick ett trippelmord i sitt eget hushåll. Han hade vid händelsen varit sinnesvag under många år enligt rapporten och ändå varit lungt samt sansat. Antagligen hände det någonting som gjorde att han fick detta utbrott. På eftermiddagen under denna dag hade han gått till anfall med hammare och kokkärl slagit ihjäl sin svärfar samt svägerska. Hans fru hoppade under utbrottet ut genom ett fönster men hann inte ut förrän maken drog in henne igen. Hans svägerska nye man dog också av sviterna av sina skador. Snart kom hjälp från de utomhus arbetande människorna och de band fast honom så han kunde lugna ner sig.


Det sista i rapporten stod det följande; Mördaren blef dagen derpå införpassat till bärvar, cellfängelse, der han förhåller sig temligen lugn och ej synes röja någon ånger öfver det föröfvade dådet. Hans sinnestillstånd kommer att af läkare undersökas, innan rannsakning företages.

Att binda fast de personer som mer eller mindre våldsamma under 1800-talet var att binda fast dem. Så hände det när en person anföll prästen och klockaren i Hökhuvud kyrka i Uppland i augusti 1898.

Jag har i dagsläget inte fått reda på hur det har gått för honom, han återfinns varken bland de frigivna straffarbetsfångarna eller i avrättningsdatabasen på www.genealogi.se 

(Tidigare publicerat)

Inga kommentarer: