onsdag 14 september 2022

Liverpools legendariska matcher del 4

***7-0 mot Tottenham, 2 september 1978
Det var under en säsong som Liverpool-keepern Ray Clemence släppte in 16 mål under säsongen 1978-79 och han stod i samtliga ligamatcher. Tottenham hade gjort en kort sejour i den andra divisionen och där slagit ett svagt Bristol Rovers med 9-0. I Spurs deltog Ricardo Villa och Osvaldo Ardilles som hade varit med i Argentinas VM-guld tidigare under detta år. Kenny Dalglish gjorde matchens första mål efter åtta minuter och i den 20:e matchminuten gjorde samma man 2-0. Ray Kennedy gjorde 3-0 i den 28:e matchminuten på bortakeepern Barry Daines. I andra halvleken gjorde David Johnson mål i de följande matchminuterna; 48 och 58, det sistnämnda efter en passning av Dalglish. Phil Neal sköt in en straff i den 64:e matchminuten och det avslutade målet av Terry McDermott. Det kom 50 705 åskådare till Anfield Road och Liverpool mot The Kop i första halvlek.

***1-0 mot Real Madrid, 27 maj 1981
I ligan hade Liverpool slutat 5:a som är deras sämsta säsong på tio år. Men skulle vinna sin tredje final i Europacupen och det var drygt 30 000 Liverpool-fans på Parc Des Princes i Paris. Det var en jämn match och matchens enda mål gjordes av Alan Kennedy. Bucklan kunde sedan lyftas av Phil Thompson som dessutom vann sju ligatitlar med klubben.
Publik: 48 360

***5-0 mot Everton, 6 november 1982
Inför 51 741 åskådare på Goodison Park så vann Liverpool denna match i derbyt mot Everton och Ian Rush gjorde fyra mål på hemmakeepern Neville Southall, landslagsman för Wales. Målen inföll i följande matchminuter; 11, 51, 71 och 85. Alan Hansen stod för den avgörande passningen i samband med de två första målen. Mark Lawrenson gjorde matchens tredje mål efter 55 minuter. Två minuter senare blev hemmalagets Kevin Keeley utvisat i ett läge där matchen var avgjort.

***3-2 mot Watford, 12 januari 1986
I denna bortamatch var inom en svit på sex raka vinster och det kom 16 967 åskådare på Vicarage Road. Det var Kenny Jackett som gav hemmalaget ledningen efter 19 minuter och strax före halvtid kvitterade Paul Walsh med förflutet i Luton Town. Matchen tände till under den sista kvarten när Ian Rush gav Liverpool ledningen i den 75:e matchminuten. Walsh gjorde sitt andra mål i den 85:e matchminuten och minuten senare gjorde Watford sitt andra mål genom holländaren Jan Lohman. I hemmalaget spelade John Barnes som senare skulle spela för Liverpool.

***3-1 mot Everton, 10 maj 1986
Kenny Dalglish blev den första spelande managern att vinna Fa-cupen och den femte klubben att vinna ”The Double (liga och cuptitel samma säsong). The Reds ställde upp med följande laguppställning; Bruce Grobbelaar-Mark Lawrenson, Phil Beglin, Steve Nicol, Ronnie Whelan, Alan Hansen, Kenny Dalglish, Craig Johnston, Ian Rush, Jan Mölby och Kevin McDonald och oanvänt avbytare som var Steve McMahon. Gary Lineker Som vann skytteligan i gamla division 1 med 30 mål inledde målskyttet efter 27 minuter. I andra halvlek kom Liverpool igång och i den 57:e matchminuten så passade dansken Jan Mölby fram till Ian Rush som kvitterade. Samma man låg även bakom ledningsmålet som Craig Johnston låg bakom sex minuter senare. Rush gjorde 3-1 i slutet av matchen och Liverpool kunde fira den första The Double sedan Arsenal säsongen 1970-71.