onsdag 10 augusti 2022

Liverpools legendariska matcher del 3

***2-1 mot Leeds United, 1 maj 1965
Liverpool tog sin första triumf i FA-cupen genom att besegra Leeds inför 100 000 åskådare och managern Bill Shankly ställde upp med följande startelva. I mål Tommy Lawrence, sedan Chris Lawler, Gerry Byrne, Geoff Strong, Ron Yeats, Willie Stevenson, Ian Callaghan, Roger Hunt, Ian St John, Tommy Smith och Peter Thompson. Matchen slutade mållöst och efter tre minuter av förlängningen gjorde Roger Hunt det första målet på Leeds-keepern Gary Sprakes. Det var Byrne som låg bakom målet med en assist till Hunt och i matchminut 102 kvitterade Billy Bremner. I den 111:e matchminuten så gjorde Ian St John det avgörande målet.

**3-1 mot Inter-Milan, 4 maj 1965
Redan efter fyra minuter gav Roger Hunt ledningen åt hemmalaget efter en assist av Ian Callaghan, efter en drygt en halvtimme var det ombytta roller. Däremellan hann Allessandro Mazzola emellan genom att göra kvitteringen. Efter 75 minuter fastställde Ian St John slutresultatet och många av de 54 082 åskådarna på Anfield Road började att sjunga ”Go back to Italy” till melodin Santa Lucia. Matchen gällde semifinalen i Europacupen sedan Liverpool hade vunnit sin sjätte ligatitel 1964.

***3-0 mot Newcastle United, 4 maj 1974
Inför 100 000 på Wembley spelade Liverpool sin 5:e FA-cupfinal, 1914 förlust med 0-1 mot Burnley, 1950 förlust med 0-2 mot Arsenal, 1965 seger med 2-1 mot Leeds och 1971 förlust med 1-2 mot Arsenal. Det var manager Shankly sista merit med Liverpool och skulle leva i sju år till. Han ersattes av den förra Liverpool-spelaren Bob Paisley som skulle vara manager i nio år. Matchen då, den första halvlek blev mållöst och Liverpool Alec Lindsay fick sitt mål bortdömt p g a offside efter 51 minuter. I den 58:e matchminuten gjorde Kevin Keegan det första målet. När en kvart återstod så gjorde Steve Heighway det andra målet och två minuter före full tid gjorde Keegan det tredje målet efter ett anfall med tolv passningar från målvakten Ray Clemence. I Newcastle fanns Terry McDermott och Alan Kennedy som senare skulle spela för Liverpool.

***3-1 mot Borussia Mönchengladbach, 25 maj 1977
Klubbens meriter började nu alltmer att även omfatta ute i Europa och denna match spelades i Rom. Matchen spelades inför drygt 56 000 åskådare och det var Terry McDermott som gjorde matchens första mål efter 27 minuter efter en passning av Steve Heighway. Dansken Allan Simonsen som spelade några matcher för Charlton i den gamla division 2 under 1980-talet kvitterade för tyskarna i den 51:a matchminuten. Tommy Smith gjorde 2-1 i den 64:e matchminuten och Phil Neal fastställde slutresultatet på straff sedan Kevin Keegan hade brutit sig igenom och blivit fällt.

***3-2 mot Leicester City, 6 april 1978
Sammy Lee fick göra sin debut för Liverpool när han ersatte den skadade David Johnston redan efter sex minuter. Men det var gästerna som tog ledningen efter
36 minuter när Billy Hughes sköt in en straff bakom hemmakeepern Ray Clemence. Liverpool kvitterade sex minuter senare genom Tommy Smith och i början på andra halvleken gav Winston White ledningen på nytt för The Foxes. I den 56:e matchminuten gjorde Sammy Lee sitt första mål i sin debut. Tommy Smith gjorde sitt andra mål i matchen i den 76:e matchminuten inför 42 979 på Anfield Road.