onsdag 8 juni 2022

Liverpools legendariska matcher del 2

***1-0 mot Stoke City(hemma), 5 maj 1923
Den 2 april föll Liverpool med 1-4 mot Sheffield United på bortaplan och därefter fem oavgjorda ligamatcher i följd. Trots detta kunde klubben ta sin fjärde ligatitel och vann med 60 poäng (42 ligamatcher) före Sunderland 54 poäng, Huddersfield 53, Newcastle United 48, Everton 47 och Aston Villa 46. Åter till själva matchen, i Stokes mål stod Ken Campbell som stod i 142 matcher för Liverpool och Dick Forshaw i hemmalaget var den enda i ”The Reds” som spelade i samtliga 84 ligamatcherna under de två säsongerna som klubben vann ligan. Liverpool målvakt Elisha Scott skadades sig när han räddade en bakåtpassning från Jock McNab och blev ersatt av Bill Lacey. Liverpool vann med matchens enda mål som gjordes av Harry Chambers i den 52:a matchminuten inför drygt 30 000 åskådare.

*** 8-2 mot Portsmouth(hemma), 1 oktober 1927
Liverpool raketstartade med två mål av skotten Willie Devlin i början på matchen som senare utökades så smånginom till 6-0 i halvtid. George Pither gjorde 3-0 i den 22:a matchminuten, Gordon Hodgson 4-0 31:a, Hodgson 5-0 sex minuter senare och 6-0 genom Devlin igen strax före halvtid. Portsmouth gjorde sina två mål genom Alex Mackie i den 55:e och Fred Cook två minuter senare. I den 67:e matchminuten gjorde Hodgson sitt tredje mål och sedan Devlin som avslutade målskyttet senare i matchen inför 25 525 åskådare.

***2-1 mot Wolverhampton (borta), 31 maj 1947
Liverpool vann sin femte ligatitel just före Wolverhampton och är också en av de minnesvärda matcher som har spelats i den engelska ligan. Liverpools manager George Kay ställde upp med Cyril Sidloe i mål, Jim Harley,  Ray Lambert, Bill Jones, Laurie Hughes, Eddie Spicer, Billy Liddell, Jack Balmer, Albert Stubbins, Billy Watkinson och Bob Priday (inga avbytare på den tiden). Wolves ställde upp med detta lag; Bart Williams- Gus McLean, Billy Crook, Jim Alderton, Stan Cullis, Billy Wright, Johnny Hancocks, Jimmy Dunn, Jesse Pye, Billy Forbes och Jimmy Mullen. Liverpool tog ledningen i den 21:a matchminuten genom lagkaptenen Balmer och drygt en kvart utökade Stubbins till 2-0. I andra halvlek reducerade Dunn i den 65:e matchminuten inför 50 765 åskådare på Molyniex Stadium.

***6-1 mot Aston Villa (hemma), 10 oktober 1953
Efter en jämn första halvlek som slutade 1-1 så gjorde hemmalaget fem mål under den andra halvlek. Dave Walsh gav bortalaget ledningen redan i den 5:e matchminuten medan Billy Liddell kvitterade i den 14:e matchminuten. I den andra halvleken blev det hett om öronen för bortakeepern Keith Jones med bl a försvararna Harry Parkes och Peter Aldis samt för den nordirländske landslagsmannen Danny Blanchflower som dessutom gjorde ett självmål på slutet av matchen. Sammy Smythe gjorde sina två mål i den 69:e och 84:e, Bob Paisley och Jimmy Payne gjorde ett mål vardera inför 37 795 åskådare. Liverpool blev denna säsong sist i den gamla division 1 och det skulle dröja åtta år innan klubben skulle vinna division 2 säsongen 1961-62.

***7-0 mot Fulham, 26 november 1955
En match som spelades i den gamla divisionen inför 43 995 åskådare på Anfield Road. John Evans gjorde det första målet redan i det första minuten efter en passning från Alan A’Court. Samma spelare låg sedan bakom ytterligare två mål som gjordes av Alan Arnell och Billy Liddell. Liddell inledde målskyttet i den andra halvleken som sedan ökade på genom Geoff Twentyman och A’Court innan Jimmy Payne fastställde slutresultatet.