onsdag 3 juli 2019

Sandvikens IF vände mot Helsingborg

Den 9 augusti 1959 tog Sandvikens IF emot Helsingborg hemma på Jernvallen i fotbollsallsvenskan. Bortalaget tog ledningen redan i den 3:e matchminuten genom Leif Lundin och samma man utökade ledningen fem minuter senare. I slutet på första halvlek gjorde Helsingborg ytterligare två mål genom Bengt Salomonsson oh Sven Pettersson. I den andra halvleken reducerade Bengt Jansson på straff i den 48:e matchminuten. I slutet på matchen gjorde hemmalaget fyra mål under en kvart och det var ett konstant tryck på bortalaget. I den 70:e matchminuten gjorde Jansson ytterligare ett mål på straff och i den 73:e matchminuten Lennart Andersson 3-4, sju minuter kvitterade SIF genom Arne Hodin. I den 85:e matchminuten fastställde Bengt Östblom slutresultatet till Sandvikens favör. En av de märkligaste matcherna i den allsvenska fotbollshistorien och en vecka senare åkte Sandviken på en rejäl plump när de föll med 0-7 i bortamatchen mot IFK Göteborg. Matchen på Jernvallen sågs av 7 669 åskådare.