torsdag 4 juli 2019

Den främsta fotbollsmeriten

Uppsala Nya Tidning skrev endast att matchen hade spelats och att Sirius förlorade med 0-5 mot Fässberg på Ullevi i Göteborg. En match som hade blivit uppskjuten från föregående år och däremot skrev tidningen Idrottsbladet den 15 juni 1925(måndagsnumret) ett ingående referat om matchen som inte UNT gjorde. Publiken som bestod av drygt 1 000 personer hade kommit till matchen av två orsaker, dels för att se mästerskapets final och dels höra meddelande från landskampen i Stockholm. Tidigare nummer av Idrottsbladet hade rapporterat om relativt svaga insatser av Sirius och klubben var då i en formsvacka, enligt tidningen trodde man redan innan finalen att Sirius skulle vara utan chans.
Fässberg var i bra form medan Sirius som sagt vad inte kommit ur den svacka som klubben har haft under den tidsperiod innan finalen. Fässberg tog ledningen efter drygt 6-7 minuter och sedan trillade målen in med jämna mellanrum. Den starka blåsten i första halvlek hjälpte till med att Sirius skulle få ett par hörnor under den första halvleken.
Dock var Sirius anfall mer eller mindre fruktlösa och Fässberg kunde gå i halvtidsvila med 3-0. Idrottsbladet hade föjande citat om B Svanström som var Sirius vänsterinner; B Svanström på vänsterinnern, var alledes för fet för att kunna löpa, utan inskränkte sig till att skyndsammast möjligt vidarebefordra de bollar som han fick till sina rörliga kamrater, men detta gjorde han också mycket bra. Särskilt var det en fin boll från honom, som Schelin var att hinna före Fässbergs målvakt. Fässbergs målvakt hette E Andersson som enligt rapporten hade en lugn match.
När Fässberg gjorde det tredje målet var Sirius Uppling skadad och gick haltande runt på planen. Han togs ut ur spelet i halvtid och Sirius möblerade då om i laget. Sirius verkade enligt Idrottsbladets rapport att vara mer eller mindre dåligt konditionstränade ty även centern Claesson fick utgå p g a illamående.
Efter halvtid gjorde Fässberg ytterligare två mål, målen gjordes i denna följd enligt Idrottsbladets rapportering; 1-0 Stenberg, 2-0 högeryttern i Fässberg, 3-0 K Andersson(ett skott som Siriuskeepern borde har klarat), 4-0 Hysén och 5-0 Zachridsson.

(Tidigare publicerat av den nedlagda Siriushistoriska)