söndag 5 augusti 2018

"Pools" höll United stången

Hartlepool United som höll till i division 3(Norra) från när divisionen bildades 1922 fram till när de tolv sämsta klubbarna från vardera serie i division 3 bildade division 4 1958. Klubben skulle hålla till i de två lägsta divisionerna och det har klubben även gjort efter 1992 när den nuvarande namnen började att användas allt eftersom.
Den 5 januari 1957 tog Hartlepool United emot Manchester United som hade en uppsving på den tiden inför 17 426 åskådare på Victoria Ground (samma namn på arenan som Stoke City hade fram till 2000). Bill Whelan gav United ledningen i den 7:e matchminuten och Johnny Berry utökade sedan till 2-0. Efter en drygt halvtimmes spel ökade Tommy Taylor på till 3-0 innan Frank Stamps reducerade strax efteråt. Under de första tjugo minuterna av andra halvlek började det att "osa katt" hos bortakeepern Ray Wood. Det var då som hemmalaget kom ikapp målmässigt genom mål av Ken Johnson och Jack Newton.
Men Manchester United skulle gå segrande ur denna kamp och under matchens sista del gjorde Whelan sitt andra mål i matchen som gav United segern för vidare avancemang i FA-cupen. Det var i tredje omgången och sedan mellankrigstiden så har klubbarna från den högsta divisionen samt de främsta från den andra divisionen gått in i cupen fr o m den tredje omgången. Manchester United vann ligan säsongen 1956-57 och de föll mot Aston Villa i FA-cupen. I matchen mot Hartlepool fanns Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, Duncan Edwards, Bill Whelan, Tommy Taylor och David Pegg, som liksom Geoff Bent omkom i flygolyckan i München den 6 februari 1958.