torsdag 8 februari 2018

Kyrkohistoriska notiser 21

Åre kyrka

Den medeltida kyrkan som finns i Åre byggdes någon gång under 1200-talet och är den enda bevarande medeltida kyrkan i fjällvärlden.
Källor:
Norstedts uppslagsbok", 2003
Olausson Mats o Åsa, "Upplev Sverige", Värnamo, 2008

Prästsigill

I Åkerby kyrka (Uppland) fanns det en gång i tiden en sigillstamp för kyrkoherden Ingevaldus som avled 1330 och finns numera på Statens Historiska Museum i Stockholm.
Källa: Åke Nisbeth, "Åkerby kyrka", Katrineholm, 1984

Stavangers domkyrka

Domkyrkan i Stavanger är från medeltiden och uppfördes omkring 1130-70 i engelsk-normandisk stil, en treskeppig basilika, kyrkan blev drabbat av en brand 1273 och blev då ombyggt.
Källa: "Konsten i focus",  Stockholm, 1976

Tornet till Börstils kyrka

Tornet till Börstil kyrka i Uppland tillkom i samband med en restaurering mellan 1850-52. Det var då båda klockorna flyttades till under det sistnämnda året.
Källa: Bengt Ingmar Kilström, "Börstil kyrka", Katrineholm, 1987

Tokeriet vid Danmarks kyrka

Enligt vad olika personer har berättat, oberoende av varandra och jag känner dock inte till när det egentligen hände. Det var under en natt som en person fick för sig att gå baklänges längs med kyrkväggen eller om det var så att denna person gick framåt med slutna ögon. Efter ett antal varv råkade denna person snudda till något och blev då alldeles..........(Personen var paralyserat av chock).

Inga kommentarer: