fredag 14 april 2017

Kyrkohistoriska notiser 19

Donerade ett altarskåp

Anna Trolle donerade ett altarskåp som en gång i tiden fanns i Västra Ed kyrka i Småland och hon gjorde detta 1526 till minne av sin make Nils Bosson (Grip yngre ätten) som hade blivit mördat fyra år tidigare.
Källa: Carina Jakobsson, "Beställare och finansiärer", Uddevalla, 2002

Kornguden

I Västergötlands museum i Skara finns en skulptur i naturlig storlek som tidigare hade funnits i Norra Vånga kyrka cirka två mil söder om staden. När kyrkan revs 1879 skänktes skulpturen till museet och kornguden användes under 1500-talet till en vårpossesion ute på kornåkrarna för att skörden skulle gå rätt. Man utförde denna possesion i förhoppning för att skördarna skulle slå rätt.
Källor:
Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet
Thellander Claes, "Det medeltida Västergötland", 2009

Prästen anklagades av Gustav Vasa

Prästen i Säby och Norra Vedbo anklagades av Gustav Vasa att vara delaktigt i Dackefejden under 1540-talet, men tyvärr finns ingen uppgift om vad som hände sedan i denna konflikt.
Källa: Kåthe Bååth, "Sedan den stora döden var", Lund 1983

Var Lasse-Maja även i Yttergrans kyrka???

Den historiske stortjuven Lasse-Maja eller Lars Molin som han egentligen hette, det påstod att han stal all kyrksilver från kyrkan utanför Bålsta i Uppland och det påstår iallafall en lokal legend. Om inbrottet hade ägt rum så borde det vara under 1800-talets initialsskede eftersom han dömdes till livstids fängelse 1813. I artikeln om försvunna föremål från kyrkorna så drabbades en del kyrkor av stölder emellanåt och ett företeelse som tyvärr pågår fortfarande trots att många kyrkor är larmade.
Källor:
"Försvunna föremål i uppländska kyrkor", 
"Norstedts uppslagsbok", 2003
Tuulse Armin, "Yttergran kyrka", Strängnäs, 1981

(tidigare publicerat)

Nysätrasskulptur

I Nysätra kyrka i Uppland finns det en träskulptur som är uppsatt på väggen föreställande Maria med barnet. Den är uppsatt över ingången till sakristian och är från 1400-talet.
Källa: P-O Westlund, "Nysätra kyrka", Strängnäs, 1980

Votivskeppen i ett par kyrkor

I Roslagen finns det votivskepp i kyrkorna och dessa gjordes under olika sekel sedan den "Nya tidens ankomst". I Frötuna kyrka utanför Norrtälje finns ett votivskepp som har en modell efter ett svenskt krigsskepp från 1600-talet. I Rimbo kyrka finns ett votivskepp som föreställer ett örlogsfartyg med årtalet 1748.
Källor:
Hagman Svante, "Rimbo kyrka", Katrineholm, 1992
Wilcke-Lindqvist Ingeborg, "Frötuna kyrka", Eskilstuna, 1991

Sakristians inredning

I Stavby kyrka i Uppland finns i sakristian stolar av 1600-talstyp och en kista från 1756 samt en litografi föreställande psalmdiktaren Johan Åström. Han var också kyrkoherde i pastoratet mellan 1805-20.
Källa: Ingeborg Wilcke-Lindkvist, "Stavby kyrka", Katrineholm, 1985

Inga kommentarer: