tisdag 22 februari 2011

Historisk krönika 1

Först en liten inledning om själva syftet, jo, beskriva stofter ur mina historiska favoritämnen i större drag och i en större blandning än bara hålla sig med enbart historiska notiser eller artiklar. Det tidigare publicerade "Smått och gott" kan möjligen relateras till denna krönika.

På Statens porträttsamling på Gripsholms slott så finns det en målning av den svensk-tyska konstnären David Klöcker Ehrenstrahl över Karl XII som tvååring. Dock var det inte enbart denna målning som Ehrenstrahl målade över de kungliga medlemmarna eftersom han låg bakom flera porträttmålningar på Gripsholms slott. En annan man som man betraktar som ett språkgeni var Johan Ihre som har fått en sal efterkallat sig på Uppsala universitet och som kallades för "Sveriges största språkgeni". Ihre levde mellan 1707-80 och man kan säga att han hade ungefär samma levnadstid som Carl von Linné förutom att han blev några år äldre än honom.

Återgår man till Gripsholms slott så finns där två praktkanoner med namnen Galten och Suggan, två svenska krigsbyten och kanonerna är tillverkade i Ryssland omkring 1580. Man kan skriva hur mycket som helst om detta slott som jag själv besökte i samband med en konstvetenskaplig exkursion för ett par år sedan. Staden som slottet ligger i utkanten av är Mariefred som har lyckats bevarat sin ålderdomliga stadsarkitektur med trähus. Kyrkan är iallafall från 1600-talet och nedanför den finns rester ifrån ett kloster. På ett skär en bit ifrån Mariefred/Gripsholm ryktades det om att stortjuven Lasse-Maja hade övernattat en gång.

Frågan är hur mycket man minns eller har vetskap om en händelse idag, man kan nog inte kräva att många känner till trippelmordet i byn Ulfsta i Haraker socken(Västmanland) 1872 när en man dödade tre av sina anhöriga under ett nedsatt psykologiskt tillstånd än det som hände den 13-årige Johan Asplunds försvinnande i Sundsvall 1980. Men man kan dra slutväxeln att folk kom nog ihåg händelsen i Haraker 1880 än hundra år senare. Hur många som vet om Asplundsfallet år 2080 är det ingen som vet. Det är sådana där händelser som jag försöker återger i den historiska bloggen blandat med det som kan räknas som akademiskt.

Inga kommentarer: