tisdag 7 december 2010

Kyrkohistoriska notiser 2

Få äldre textiler i Härkeberga kyrka

Härkeberga kyrka utanför Enköping är känd för sina kalkmålningar av Albertus Pictor och däremot är kyrkan medeltida textiler blivit fåtaliga. Dessa är en svart mässhake och silvergaloner från 1764 samt en svart klädkläde som en grevinna hade skänkt till kyrkan 1780.
Källa: Åke Nisbeth, "Härkeberga kyrka", Eskilstuna, 2004

Fönstren i Edsbro kyrka

Citat från källan; Sedan 1400-talet har Edsbro kyrka icke nämnvärt ändrat sitt yttre. Förr i tiden och i synnerhet under medeltiden byggdes inga fönster på nordsidan utan enbart på sydsidan. Fönstren på den södra långväggen förstorades antagligen 1763.
Källa: Bengt Ingmar Kilström, "Edsbro kyrka", Upplands kyrkor XIV, Strängnäs, 1981

"Konsten att dö"

I Solna kyrka finns det en kalkmålning med titeln "konsten att dö" som finns i vapenhuset där både djävulen/ängeln finns närvarande vid dödsbädden. Dateringen är någon gång under 1460-talet.
Källa: Mereth Lindgren, "Kalkmålningarna", Den gotiska konsten, Signums svenska konsthistoria, Kristianstad, 1996

Stavby kyrkas flöjlar

Denna kyrka har flöljar med årtalet 1662 som troligen åsyftar på någon takrenovering vid samma tidpunkt.
Källa: Ingeborg Wilcke-Lindqvist, "Stavby kyrka", Katrineholm, 1985

Aborrhuvudet i Luleå kyrka

Luleå kyrka skulle någon gång under 1700-talet har förvärvat ett aborrhuvud som mätte 30 centimeter och detta hävdade bl a den välkända "sikotylogen" Bloch som var verksam under samma sekel. Jag har försökt diskutera om aborrhuvudet på det historiska forumet Skalman med utan framgång, kanske någon som läser denna notis som kanske kan bringa mera klarhet.
Källa: "Fiskarens uppslagsbok", Borås, 1993

Inga kommentarer: