tisdag 30 november 2010

Kyrkohistoriska notiser 1

Självporträttet i Lids kyrka

I Lids kyrka i Södermanland finns en kalkmålning som kännetecknar Albertus Pictor själv. Målningen föreställer en "hoppig" Pictor och enligt tolkningar på språkbanket har den för ovanlighetens skull har han signerat sig själv. Ingen vet idag hur han såg i verkligheten och enligt vad målningen ser ut idag så var antingen blond eller brunhårigt. Dateringen av denna målning är från 1460-talet och innan han började att måla i drygt 30-tal kyrkor i Södermanland, Uppland och Västmanland.
Källor:
Bonnier Ann-Cathrine m fl, "Svenska kyrkor---En historisk reseguide", Värnamo, 2008
Liepe Lena, "Medeltiden", Konst och visuell kultur i Sverige före 1809, Kristianstad, 2007
Lindgren Mereth, "Kalkmålningar", Den gotiska tiden", Signums svenska konsthistoria", Kristianstad, 1996

Villbergas altarskåp

Altarskåpet i Villberga kyrka i Uppland gjordes på en verkstad i Bryssel omkring 1510 och är besläktat med ett altarskåp i Västerås domkyrka. Detta altarskåp anses har ett högt värde och 1892 ville belgarna få det tillbaka, sockenborna beslutade då att få 20 000 kronor(en hög summa på den tiden) med utbackning som följd. Tre år senare ville Uppsala domkyrka har detta skåp och inte heller denna gång gick bra.
Källa: Bengt Ingmar Kilström, "Villberga kyrka", Katrineholm, 1989

Saint Christoffer---Östervåla

Någonting som inte är känt är om Saint Christoffer är eller var Östervålas kyrkas skyddshelgon. Det som är klart är att denna träskulptur gjordes någon gång under medeltiden och han håller Jesusbarnet i famnen. Enligt Kilström var den tillverkat omkring 1525 och bland de kända skyddshelgon finns han däremot inte med.
Källor:
Faktakalendern 2003
Kilström Bengt Ingmar, "Östervåla kyrka", Uppländska kyrkor IX, Uppsala, 1967

Täta renoveringar av Västra Ryds kyrka

Västra Ryds kyrka i Uppland renoverades såväl 1896 som under nästföljande år, själva kyrkan anlades någon gång under 1200-talet.
Källa: Bonzo Berggren, "Västra Ryds kyrka", Katrineholm, 1985

Asmundtorps gamla kyrka

Asmundtorps gamla kyrka i Skåne revs under 1880-talet och den hade välbevarade kalkmålningar ifrån den tid som kyrkan anlades under sent 1000-tal eller början av 1100-talet. Det romanska kalkmåleriet i Skåne inleddes under den romanska tidsepoken.
Källa: Mereth Lindgren, "Kalkmålningar", Den romanska konsten, Signums svenska konsthistoria, Kristianstad, 1995

Inga kommentarer: