fredag 19 mars 2010

Historiska notiser 6

Olycksfallet vid Ekeby bruk

Citat från tidningen Upsala; "Arbetaren P E Jansson vid Ekeby bruk var idag sysselsatt med vedsågning med en kapsåg. Han ramlade då framåt och fick ett finger amputerat.

Källa Tidningen Upsala 18 mars 1901

En äldre byggnad rasade (tidigare publicerat)

I Svenska dagbladet lördagen den 2 mars 1889 går det att läsa; Ett af hufvudstadens äldsta hus, n:r 31 vid Roslagstorg som på 1600-talet tjenstgjorde som fiskarstuga vid den dåvarande "Träsksjön", nedrasade delvis i onsdags afton, då en del af taket störtade---lyckligvis utan att träffa någon af de inneboende. Det gamla envåningshuset kommer nu att jemnas med marken.
Ett stycke bebyggelsehistoria och en händelse i huvudstadens historia, känner inte om det var skottår, men eftersom det brukar vara jämna tal så var det inte det för detta år.

Lim-Johan

Konstnären Johan Erik Olsson levde mellan 1865-1944 och fick sin konst berömd efter sin död, han var en av Sveriges främsta naivister.

Källa: "NE i tjugo band", band 11, 2009

38:an

År 1899 kom Smith & Wesson ut med sin revolver .38 och det var en "sexskjutare" som tillverkades för USA:s poliskår samt vissa grupperingar inom militären. Inom en kort tidsperiod hade 80% av landets poliser 38:an.

Källa: David Smith, "The illustrated directory of guns"; Maidstone, 2005

Två "aeroplan" inköpta  (tidigare publicerat)

Uppsala Nya Tidning den 12 juli 1913 informerades om att två flygplan hade blivit inköpta av armén och att man hade kommit överens i Paris att få köpa två flygplan av Farmanstyp. Man har skrivit kontrakt, men ingen betalningssumma stod i notisen.

Inga kommentarer: