måndag 1 mars 2010

Historiska notiser 2

Märkliga präster (tidigare publicerat)

En beryktat präst(från "Tjuvar och charlataneri släktforskningens värld" på http://www.genealogi.se/)
Nils Rabenius. Mest herostratiskt ryktbar bland svenska falsifikatörer är kyrkoherden i Hedemora Nils Rabenius, född 1648, död 1717. Rabenius drevs bland annat av en egenartad släktfåfänga att i äkta medeltidsurkunder radera ut namn och i stället skriva in fingerade medlemmar av en uppdiktad Rabbe-ätt. En del Rabeniusförfalskningar har tidigt vunnit allmän tilltro och spridning, och därför är det ytterst svårt att utrota uppgifterna ur litteraturen. En följd av Rabenius framfart är att han förstörde en rad medeltida urkunder så att det inte längre är möjligt att läsa de ursprungliga namnen. Rabenius bravader har klarlagts av Nils Ahnlund i monografin "Nils Rabenius (1646-1717). Studier i svensk historiografi" (1927).
Det är en präst som förfalskade dokument och det har delvis orsakat problem för bl a släktforskare. Sedan har jag hittat en antavla där det finns en präst som mördade en person och detta hände inom Öckerö socken utanför Göteborg.
Jag har hittat fall i både Sverige och England om prästöden som inte är det allra bästa om man utgår ifrån prästyrket och må präster vara. Ett exempel är prästen i Silbodal socken i Värmland som förgiftade fem fattiga personer under tidig 1860-tal. Ungefär tio år senare inträffade en smärre prästskandal i Tvååker socken i Halland när en präst slog nattvardsbarn. Bl a en föräldrarlös pojke som hade kommit försent till nattvardens läsningar och om han skulle göra det igen så skulle han få en kok med stryk. Nu var inte präster bara sådana där personligheter utan av också en annan form av karaktär, nämligen hålla på med huskurer som prästen i Älmeåkra socken gjorde innan han dog 1898. En präst i engelska Eaton gjorde sig skyldig till flertal bedrägerier under 1870-talet och det var en präst inom den engelska högkyrkan.

Källor:

www.genealogi.se
Borås tidning 9/8-1898
Dagens nyheter; 8/3-1873 och 20/10-1875
Opublicerat artikel på bloggen, "Giftmorden i Silbodal".

Vad en sotare kan åstadkomma (tidigare publicerat)


Enligt en liten notis i tidningen Upsala den 9 januari 1896 så gjorde en sotare det orådet att slänga ner en viska med vidhäftande järnkula. Järnkulan råkade träffa en skeppare som skadade näsan allvarligt. Allt detta inträffade i Norrtälje och man undrar hur det gick för skepparen. Han måste har fått ärr av denna olyckshändelse.
 
Bröllop och fotboll var ingen bra kombination (tidigare publicerat)


Just idag vann Nottingham Forest med 12-0 mot Leicester Fosse(numera Leicester City) i dåvarnade högsta divisionen av den engelska ligan. Anledningen till storsegern var att spelarna i Leicester hade varit på en klubbkamrats bröllop två dagar innan matchen. Denna match spelades alltså den 21 april 1909 och denna spelare hade tydligen slutat att spela för klubben. Hans namn var Bob Turner!!!
I ligan gick det också dåligt genom hela säsongen och Leicester slutade sist i högsta divisionen med 25 poäng på 38 ligamatcher.

Källor

AFS(Today in football)
www.lcfc.premiumtv.co.uk/page/LatestNews/0,,10274~342611,00.html
http://www.rsssf.com/engpaul/FLA/1908-09.html


Första kvinnliga statsrådet blev Karin Kock 1947

Källa: Faktakalendern 1997

Försvunnen åker (tidigare publicerat)


Längs med länsväg 255 mellan Uppsala och Märsta finns det en åker från forna tider. Om man åker ifrån Uppsala och den andra parkeringsplatsen från Fredrikslund herrgård så finns det en "fornåker" vid skogsbrynet. Numera finns det träd, men att döma på själva trädens ålder så upphörde man att bruka denna åker för cirka 75-100 år sedan.
I området finns också en ålderdomlig vägbank som är värt att kontrollera vid ett tillfälle.

Hästnotis

En landsortsnyhet i källan handlade om en häst som fick stå bunden i regn under tio timmar utanför en restaurang i Sundsvall.

Källa: Södermanlands läns tidning 1 april 1892

Det ohyggliga barnamordet 1866 (tidigare publicerat)


Under rättegångsärenden i Dagens Nyheter 8 januari 1866
Ett ohyggligt barnamord tilldrog annandag jul af en så kallad hjelpqvinna, Stina Nilsson från Sunne socken, som en längre tid biträdt der i åtskilliga hus. På aftonen förbemälte dag smyger hon sig ut och återkommer sent, då tjenstepersonalen i huset tyckte sig märka att det icke stod rätt till med Stina. Denna, seende sig misstänkt, tog genast till flykten, men efter några dagar greps hon i Grafva socken och inforslades till fängelset. Hon har nu erkänt, att hon framfödde ett gossebarn i en kåltäppa på östra sidan staden, hvilket hon straxt derpå dränkte i den nära, vid belägna kanalen. För några år sedan var honn äfven anklagad för barnamord, men som barnet icke kunde fås tillrätta och hon sjelv påstod att forstret ej var fullgånget, dömdes hon endast till ett halft år fängelse.
Visserligen hände det andra fall med barnamord som begicks av kvinnor som har fått barn utanför äktenskapet, som sedan ångrade sig eller inte ville utstå trakasserier eftersom det var vanligt förekommande. En kvinna som valde att bli med barn utanför äktenskap fick i regel avgöra mellan "pest" och "kolera".

Inga kommentarer: