onsdag 20 mars 2024

Goda härstamningar

 Guldkantad eller stjärnpackat härstamning förekommer ibland när man skriver om den historiska bakgrunden om en travare. Ett sådant exempel är Gloves som föddes 1999 med följande härstamning.


Far: American Winner
Mor: Classical Way
Morfar: Speedy Scot
Mormor: Kerry Way
Farfar: Super Bowl
Farmor: B.J.´s Pleasure
Morfarsfar: Speedster
Morfarsmor: Scotch Love
Mormorsfar: Star´s Pride

I stort sett samtliga i denna tablå har varit framgångsrika travare och några av dem har även gått in i travhistorien. Fadern som föddes 1990 vann bl a Hambletonian och Yonkers Trot som treåring, startade vid 27 tillfällen med 16 segrar som facit. Hans far Super Bowl är en av travhistoriens största giganter och som tävlingshäst vann han Triple Crown(Hambletonian, Kentucky Futurity och Yonkers Trot) som treåring. Fadern till Super Bowl är Star´s Pride som dock inte var så lyckat på tävlingsbanorna och fick sedan framgångsrika årgångar. Även han är en av historiens största avelsgiganter med bl a åtta Hambletonianvinnare och det är rekordet i USA. Det är värt att notera att Gloves har Star´s Pride på tre ställen i stamtavlan och liksom ett flertal amerikanska travare har han Peter The Great(född 1897) på 69 ställen. Scotland som föddes 1925 är far till Spencer Scott som är farfar till Speedster som föddes 1954.
Det är ett stycke travhistoria med Gloves härstamning, några andra drag, paret Star´s Pride-Pillow Talk som skapade Super Bowl är historiens mest legendariska par och Super Bowl som blev fader till Express Ride, Napoletano, Sandy Bowl, Somatic, Jet´s Spice, Delmegan och Armbro Keepsake fick sammanlagt 2 262 avkommor medan Pillow Talk också fick Loving Look efter Nevele Pride(en annan son till Star´s Pride) som blev moder till stjärnstoet Park Avenue Kathy som inte fick några avkommor. Pillow Talk är dotter till Rodney som också är far till Speedster och samma hingst är också fader till Classical Ways mormor Kerry Way.
Gloves mor Classical Way vann 32 av 53 starter under karriären och hon vann bl a Kentucky Futurity, International Trot som fyraåring samt Prix De France(samma år; 1981 blev hon trea i Prix D´Amerique. Hon föddes 1976 och kom till Sverige som femåring, fick tretton avkommor mellan 1983-99 varav hennes fyra första avkommor var USA-registerade(dock ej så framgångsrika).
Herr Jägermeister som föddes 1994 har också en klassiskt härstamning, hans moder deltog i bl a Elitloppet vid fem tillfällen och morfar är en av travhistoriens största klassiker.

Far: Sugarcane Hanover
Mor: Nealy Lobell
Morfar: Speedy Crown
Mormor: Normajean Hanover
Farfar: Florida Pro
Farmor: Sugar Hanover
Morfarsfar: Speedy Scot
Morfarsmor: Missile Toe
Mormorsfar: Star´s Pride

Sugarcane Hanover föddes i USA 1983 och kom till Sverige fem år senare. I Sverige har han 995 registrerade travare och de främsta är Kramer Boy, Good As Gold, Hot Tub, Je T´aime Dream, Perfect Sund, Grazing Lady samt Skogans Joker. Flera av hans främsta travare har startat på bl a V65/V75 i Sverige och en del av dem i olika storlopp. Nealy Lobell startade vid 114 tillfällen och vann 47 av dessa och hennes främsta avkomma är klart Herr Jägermeister som dessutom har blivit fader till två travare, en av dessa är Underberg.

Från min sammanställning "Travhistoria och travrekord";

CONNY NOBELL(f 2001), Pearsall Hanover-Ring The Peace-Peace On Earth, Conny Nobell har vunnit årgångslopp, det har inte de andra tre gjort, fadern är son till Valley Victory som är son till Baltic Speed e Speedy Somolli. Modern är efter Peace On Earth som är son till Ideal Du Gazeau som vann Elitloppet och Prix D´Amerique vid två tillfällen, förutom till 90% av amerikansk blod så har han också fransk blod. I hans fäderne finns Speedy Crown på tre ställen och även i hans möderne som morfar till Peach On Earth.
JADED(f 2002), Express Ride-Enough Is Enough-Mack Lobell, vann Kriteriet 2005, hans fader vann Peter Haughton Memorial för tvååriga hästar i USA 1985 medan hans morfar vann Elitloppet vid två tillfällen 1988 samt 1990. Express Ride är en son till Nevele Pride, Speedster återkommer på tre ställen i det femte ledet, Enough Is Enoughs fädernelinje är också berömd; Mack Lobell- Mystic Park-Noble Gesture-Noble Victory-Victory Song-Volomite och är en annan utlöpare från Peter Volo som är son till Peter The Great.

Källor:

blodbanken.nu
travsport.se
Min sammanställning; "Rekord och travhistoria"

(Tidigare publicerat)

Inga kommentarer: