onsdag 3 maj 2023

Ramlade ner i kolmila

(Två bilder i artikeln saknas, kommer att lägga in senare)

 tidningen Upsala den 25 januari 1887

I en brinnande mila råkade femtiosexårige torparen under Strömsbergs bruk Jan (Jon) Matsson i Gåfvastebo, Tierp socken, att nedfalla den 12 d:s vid tretiden på natten. Under rysliga nödrop i nattens mörker och med uppbjudande af alla sina krafter lyckades han arbeta sig upp och komma ned af milan. En av ropet ditkallad arbetare från en grannmila fann honom liggande i kolkojan, hvarifrån han, sedan de i närheten boende anhöriga ditkallats, kunde ledas hem, stöd af tvenne personer. Läkare efterskickades, men kunde intet uträtta; mannen afled efter halfannat dygns förskräckliga plågor. Han behöll dock sansen till det mesta och vände sig i dödens nöd till den ende nödhjelparen. Mannen, som var en duktig arbetare, sörjes närmast af maka och fyra barn, deraf tre minderåriga, samt en åttiofemårig moder.

Notisen har tidigare blivit publicerat på anbytarforumet(http://www.genealogi.se/)

I död och begravningsboken för Tierp socken mellan 1883-95 så finns hans tragiska död registrerat. Detta inträffade den 13 januari och han begravdes den 23 januari och alltså var han i jorden när den ovannämnda tidningsartikel kom. 

En beskrivning över händelseförloppet och det var liksom i tidningsnotisen......Han fick en hemsk död med bl a brännskador och eventuellt också en del andra komplikationer som exempelvis rökskador(lungorna kanske tog skada till den omfattning att det slutade med dödligt utgång).
Källor:

Svarskatalogen
Tidningen Upsala 25 januari 1887

(Tidigare publicerat)





Inga kommentarer: