tisdag 31 januari 2017

Sportnotiser 15

Vesta gjorde sex

Den 31 december 1969 vann Uppsalalaget IF Vesta med 6-1 mot Tranås i bandyallsvenskans södergrupp och det var tre spelare som gjorde två mål vardera; Lars Lindahl, Per-Olov Steen och Rune Bergström (varav ett på straff). Tranås tröstmål gjordes av Bo Klaar i den andra halvleken och matchen sågs av 823 åskådare på Studenternas.
Källa: Uppsala Nya Tidning 2 januari 1970

Flest mål i den näst högsta divisionen

Den 22 augusti 1937 gjordes det flest mål i fotbollens näst högsta division. Det var när Halmstad vann med 10-5 mot Kristianstad i den södra gruppen varav sex mål kom inom åtta minuter. Samma dag vann Halmstads BK:s reservlag med 8-2 mot Varbergs Bois
Källor:
Idrottsbladet, nr 97, 25 augusti 1937
Persson Gunnar, "Superettan", 2012

Fiorentinas målskyttar

När Luca Toni vann skytteligan i serie A säsongen 2005-06 med 31 mål var han den första spelaren i Fiorentina sedan Gabriel Batistuta vann skytteligan säsongen 1994-95 (25 mål) att vinna skytteligan.
Källa: Faktakalendern Sport, 2007

Det bästa på länge

När Brechin City blev 4:a i skottska ligans dåvarande division 2 säsongeen 1980-81 så var det en av de bättre säsongerna som klubben har framfört på länge. När klubben blev 7.a säsongen innan så var det den bästa placeringen sedan 1959 då de blev 5:a i division 2.
Källa: Phil Soar, "The Hamlyn´s A-Z of British football records2, Twickenham", 1984

Paines rekord för Southampton

Terry Paine spelade sammanlagt 809 matcher för Southampton mellan 1956-74 varav 713 spelades i den engelska ligan, den f d rekordhållaren för "The Saints" var Tommy Traynor med 434 matcher mellan 1952-65.
Källa: Football Today,, februari, 1988

Hörnor

Djurgården fick 18 hörnor i bortamatchen mot Trelleborg FF i allsvenskan den 22 september 1996 mot hemmalagets fem som dock vann matchen med 3-2.
Källa: Martin Alsiö, "Hundra år med allsvensk fotboll", 2010