söndag 31 januari 2016

Botemedel

Uppsala Nya Tidning 4 april 1891

En arbetare från Enköpingstrakten, som länge lidit af ryggvärk och därför begagnat alla möjliga medel företog sig för en tid sedan att låta inguida ryggen med gasolja. Sålunda guiden satte sig vår man för brasan, och inom ett ögonblick stod ryggen i eld och lågor och mannen hade nog för alltid blifvit botat för ryggvärk, om ej hans fjortonåriga dotter skyndat efter ett täcke och lindat om sin brinnande pappa.

Gasolja skulle man inte tro att det skulle bota ryggont, däremot skulle akupunktur hjälpa om han hade haft möjlighet eller om dåtiden medicinska värld inte tillät akupunktur eller hade kunskap om detta.

Frågan är om han fick genomföra akupunktur mot sitt ryggvärk och enligt NE så hade detta tillämpat sedan början av 1800-talet i Europa och 1829 kom det ut en avhandling om denna tillämpning

Från NE(CD-ROM)

I Europa blev intresset för akupunktur märkbart under 1800-talet. I Frankrike lanserades idén att man genom akupunkturnålar på skilda delar av ytteröronen kunde påverka olika organ, en föreställning som ansluter sig till den alternativmedicinska termen reflexologi. I Sverige lade läkaren Gustaf Landgren fram "En Afhandling om Acupuncturen" i Uppsala 1829; han redovisade där försök att ge smärtlindring.

Se även:  http://okandahandelser.blogspot.se/2012/03/snus-som-botemedel.html

(Tidigare publicerat, liten redigering)

Inga kommentarer: