tisdag 20 december 2011

Kyrkohistoriska notiser 8

Malstas okända kyrkklocka

Storklockan i Malsta kyrka i Roslagen(Uppland) vet man inte riktigt hur gammal den är och antagligen är den gjuten under 1300-talet, men kan också vara med från dess begynnelsetid. Alltså vid slutet på 1200-talet och början på 1300-talet.
Källa: Mereth Lindgren, "Malsta kyrka", Strängnäs, 1973

St Staffan eller St Stefan i Knivsta

Enligt ett permanentbrev från 1402 var St Staffan eller St Stefan skyddshelgon åt Knivsta kyrka i Uppland och kyrkan har en skulptur som föreställer honom.
Källa: Ann-Mari Karlsson, "Knivsta kyrka", Katrineholm, 1985

Turen kring Angarn kyrka

År 1729 skadades Angarn kyrka i Uppland av en kraftigt storm och landshövdingen kom på tanken att låta sockenborna bli överförda till grannförsamlingen Vada. Men sockenborna ville inte detta och istället gick Kungl Mag:t med på att kyrkan skulle byggas om, detta hände dock tre år senare.
Källor:
Börje Sjöman
"Angarn kyrka", Upplands kyrkor IX", Uppsala, 1969
"Vada kyrka", Katrineholm, 1989

Mariestads domkyrka

Det var tänkt att Mariestad skulle få en domkyrka och detta blev inte av. Upperbarligen hann stiftet inte komma igång innan det beslutades att Skara skulle också har detta stift istället. Kyrkan är byggt för att vara en domkyrka och den började att anläggas 1583, tre år senare börjades den att bli ombyggt för att invidgas 1626 (Mariestad fick stadsprivilegier 1605).
Källor:
Bebyggelseregistret, Riksantikvariet
Bonnier Ann-Kathrine m fl, "Svenska kyrkor---En historisk reseguide", Värnamo, 2008
"Norstedts uppslagsbok", 2003

Egen församling från Länna

Den 21 februari 1781 anhöll Bildö socken om att få vara en egen församling och inte bege sig till Länna kyrka som ligger längre bort samt att det också var en omväg.
Källa: Fredric Wilhelm Badhoff, "Beskrifning öfver Roslagen", 1910

Inga kommentarer: