måndag 18 juli 2011

Siriushistoriska notiser

De flesta av dessa notiser har min Sirius historiska blogg som källa.

27 klubbar
När IK Sirius spelade i division 2(norra) mellan 1974-79 så mötte de sammanlagt 27 klubbar.

Många idrotter

Förutom bandy, fotboll och innebandy så har Sirius också haft lag i vattenpolo samt ishockey. Men IK Sirius har varit presenterat i flera andra idrotter också.

Krögaren Svensson

Den kända krögarprofilen Lasse Svensson är f d spelare i IK Sirius bandylag och hade sin glansperiod under 1970-talet.

Där klubben bildades

Där den centrala brandstation låg på Kungsgatan har även en milstolpe i klubbens historia eftersom det var platsen där klubben bildades den 9 augusti 1907. På den tiden låg Arkens hage där och det var troligen en stenkast ifrån Mikaelkyrkan som denna händelse ägde rum.

Annandagsmöte med Köping IS

På annandag jul 1964 tog Sirius emot Köping IS i bandyallsvenskan på hemmaplan och vann med 3-0. Det är en annan klubb som Sirius har mött i bandy på annandag jul nämligen en annan klubb från Västmanland, nämligen Västerås SK.

Sol och sedan dunkel

Den 15 februari 1970 besegrade Sirius med 14-5 mot Västerås SK och den 23 januari 1972 förlorade de med 0-16 mot Falu BS, dessa är klubbens största noteringar i bandyns högsta serie. Klubben gick till slutspelet 1970 medan de åkte ur allsvenskan två år senare. Jag har hört vissa rykten att staden Uppsala skulle byta riktnummer från 018 till 016 efter denna förlust.

Utan att släppa in något mål

När IK Sirius spelade i trean i bandy säsongen 1951-52 så släppte de inte in något mål, men då var det också enkelserie med fem-sex motståndare i serien.

Tolv mål i fotboll

Klubbens största seger i fotboll är 12-0 mot Verdandi i division 3 östra Svealand den 11 september 1966.

Skön revansch!!!

När de förlorade med 1-11 mot Skärgårdens IF från Sandarne i Hälsingland den 7 augusti 1927 så var det klubbens största förlust i fotboll och en tid framöver fick IK Sirius en revansch mot denna hälsingeklubb. Under annan dag påsk nästa år vann Sirius med 5-1 i mötet på Studenternas i Uppsala och de klarade dessutom från nedflyttning efter denna säsong. På den tiden spelades fotbollssäsongen höst till vår med vinteruppehåll.

Hemmaarenan

Hemmaarenan heter Studenternas IP och ligger längs med Fyrisån strax söder om innerstan. Arenan blev färdigt 1909 och har blivit förändrat sedan dess. Bandyplanen anlades i samband med konstfrusna isbanan som blev färdigt 1961 och även en del ishockeymatcher har spelats på Studentenas IP. Innan bandyplan anlades så spelades bandymatcherna på fotbollsarenan. År 1986 blev den nya huvudläktaren med tak färdigt på bandyarenan och fram till dess hade denna arena belysning hängande i linor över plan. Träffade bollen belysningen så blåste domaren av matchen som alla andra företeelser.

Inga kommentarer: