lördag 25 september 2010

Historiska notiser 17

Sexton spelare i tjänst

Säsongen 1914-15 använde Sheffield Wednesday sexton spelare på 38 ligamatcher varav Teddy Davison och Andrew Wilson spelade i samtliga ligamatcher. Det var i ligans högsta division som då hette division 1 och klubben slutade sexa, fast de ledde serien under säsongen.
Källor:
allfootballers.com(nedlagd databas)
Egen samling

Befolkningen på Yxlan

Yxlan är den långsmala ön i Norrtälje kommun och tillhör Bildö socken. År 1723 bodde cirka 125 personer på ön och 299 bodde på ön 1850. En senare befolkningsuppgift är 273 invånare under mitten av 1960-talet.
Källa: Anders Källgårdh, "Sveriges öar", 2005

Långt lidande

Den 4 januari 1901 avled slutligen efter ett långt lidande den f d löjtnanten vid Västmanlands regemente, Daniel Theodor Lorich i Uppsala och han blev 79 år gammal.
Källa: Tidningen Upsala 7 januari 1901

Lasse Majas skär

På ett litet skär i Mälaren någon mil nordost om Mariefred ligger Lasse-Majas skär och enligt fornminnesregistret är det följande; Historisk minnesplats, Lasse-Majas grund, på vilket det förr lågen stor sten, Lasse-Majas sten, som blev påkörd och knuffad ivattnet av en större båt. Vid Lasse-Majas sten påstods Lasse-Majaha vistats en natt. Det lilla skäret utanför grundet kallas Lasse-Majas skär. Enligt traditionen hade Lasse Maja som egentligen hette Lars Molin vistas där under en natt och det var när han var på flykt. Denna fornlämning ligger på ön Rönnskärsgärdet.
Källa: Fornminnesregistret, Överenhörna nr 52

Fingeravtryck i Sverige

Man började att tillämpa fingeravtryck 1906 sedan den engelska polisen hade börjat med det på 1890-talet.
Källa: Norstedts uppslagsbok

Branden i Väddö kyrka

Den 24 maj 1872 råkade Väddö kyrka ut för en förödande brand som i stort sett förstörde kyrkan. Man hann dock få ut orgeln, predikstolen, böcker och handlingar . Sent på eftermiddagen svepte ett åskmoln över trakten och en blixt träffade kyrkan som nästan på en gång övertändes. Även prästgården var ett tag hotat och med gemensamma krafter lyckades man rädda denna byggnad. Kyrkan hade drygt trettio år tidigare ersatt en medeltida version av kyrkan och för andra gången under detta sekel fick man alltså uppföra en ny kyrka.
Källor:
Göteborgsposten 28 maj och 4 juni 1872
Lindgren Mereth, "Väddö kyrka", Upplands kyrkor, 1972
SVAR(ra.se); databasen "Konselj", "Väddö"

Vita valar

Vita valar hade besökt St Lawrencebukten i stor skala rapporterade tidningen Svensk-amerikanen den 31 oktober 1885.

Inga kommentarer: