fredag 25 september 2015

Hänt under 1828

De landshövdingsberättelser som är utlagda på utforsk.se är sevärda att läsa i om man vill veta lite mer om vad som hände innan 1850, fast under 1800-talet förstås och ett annat alternativ är de "rapporter" som lämnades in till Tabellverket mellan 1749-1859. I landshövdingsberättelser kan man bl a läsa efterlysningar, planerade datum för någonting eller hur mycket det var exempelvis av någonting.
Under 1828 hände det också lite grann, den 18 januari kom en efterlysning ut i samband med en kungörelse om bl a en bortsprungen stor hund som användes i rapphönsjakt. I denna efterlysning även uppgifter om en bonde i Delsbo socken hade blivit av med sju härvor lingarn och lika många blångarn under ett inbrott. Den 30 januari kom det ut ett s k bevillningsregister som skulle uppsättas på en rad platser runtom i landet.
Den 12 februari kom det en kungörelse över förbjudna varor på Distinget i Uppsala och en orsak till det var att personer hade tagit med sig alla möjliga varor från marknaden. Vid slutet av denna månad så skulle hamnen i Vänersborg byggas så att den skulle anpassas till fartyg som skulle anlöpa hamnen.
Den 6 mars efterlystes det en mördare som hade sårat en man i en ort i Kalmar län och greps senare, men han lyckades fly när transporten skedde inom detta län. Förutom denna händelse så var det också reparation av bron i Flottsund, allmänningsavgift i skogarna runt Dannemora och en mjölnare på Visingsö hade försvunnit.
Den 18 april kom en efterlysning på en del föremål som hade blivit beslagtagna under ett inbrott i Rumskulla kyrka i Kalmars län. Tjuven/tjuvarna tog bl a med sig oförgylld kedja med kors, kalken, patén och fem vaxljus.
I juni var det lite problem med att soldater som rymde från garnisionen i Stockholm. Lite senare under denna månad inträffade en kyrkostöld ur Vassunda kyrka utanför Uppsala och samma kyrka råkade ut för likande stöld under 1850-talet. Trevalvsbron i Funbo kyrka behövdes att repareras under detta år och vägfarande skulle ta vägen över Rasbo-Vaksala istället för Almunge.
Intressant var den kungörelse som kom den 15 juli över Uppsala läns lasarett som det hette på den tiden. Det var för året 1826 när lasarettet tagit emot 104 personer, varav sju hade dött och 65 friska personer hade blivit utskrivna.
Den 30 september kom det en kungörelse över personer som inte har betalt skatten. Det var 22 personer som inte hade gjort som ingen visste direkt var dessa befann sig och en annan hade dessutom böter att betala.
Den 3 december kom en efterlysning över en stöld där dopskålen i Järvsö kyrka i Hälsningsland hade blivit bestulen. Man kan undra vad den skulle användas till eftersom den vägde 103 lod och dessutom hade 17 kannor av s k Picardonvin blivit bestulen.
Det var ett litet urval av händelser i detta års landshövdingskungörelser. Tittar man exempelvis i mortalitetsrapporterna som sockenprästerna lämnade in varje år till Tabellverket så dog en man/pojke i Film socken i Uppland p g a en olyckshändelse. I en annan socken dog två män/pojkar i annan eller i varsin olyckshändelse.

(Tidigare publicerat)

Inga kommentarer: