Äldsta tegelkyrkan
Den äldsta kyrkan i nutida Sverige som är gjord av tegel är Gumlösa kyrka i Skåne som invigdes 1191.
Källa: Mereth Lindgren, "Stenarkitekturen", Romanska konsten, Signums svenska konsthistoria, Kristianstad, 1995
Holmestad kyrka
Denna kyrka ligger utanför Götene i Västergötland och byggdes mellan 1874-75 efter ritningar av arkitekten Ernst Jakobsson och har dessutom ett västtorn. Av den gamla kyrkan som låg cirka 300 meter söder om den nuvarande finns däremot inga lämningar.
Källa: Bebyggelseregistret, Riksantikvarieämbetet
Brudkronan och dopfuntet
Den uppländska kyrkan Rasbokil som ligger några mil nordost om Uppsala har en brudkrona i förgyllt silver från 1794 medan dopfuntet är en av kyrkans få medeltida inventarier. Dopfuntet stod innan restaureringen 1909-10 i kyrkans materialbod.
Källa: Nils Sundquist, "Rasbokil kyrka", Strängnäs, 1970
Orgelhistoria från Singö
Ett s k orgelharmonium som hade blivit tillverkat i Stuttgart köptes in av Singö kyrka (Uppland) till kyrkan 1862 och denna såldes till socknens folkskola i november 1884. I skolan skulle den användas i drygt 50 år innan nästa placering blev hembygdsgården.
Källa: Lars Th Sandin, "Singö kyrka", Strängnäs, 1971
Kyrkogolvet i Skövde kyrka
I augusti 1892 var kyrkogolvet i Skövde kyrka endast tre år gammalt och redan angripen av fukt samt svamp. Hela golvet var genomruttet och två orsaker nämndes som orsaker till själva undermåliga golvet; dålig luftväxling och markens fuktighet.
Källa: Skara Tidning 17/8-1892
(Tidigare publicerat på bloggen)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentera gärna, men inga tramsigheter eller sårade kommentarer, är det dåligt så skriv det snällt och inte med för fula ord.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.